Dania z grilla – niebanalne pomysły
Sezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Marka Jan Niezbędny przygotowała kilka prostych, ale oryginalnych przepisów, które możemy zaskoczymy naszych gości. Za ich sprawą nasze grillowanie będzie nie tyko pyszne, lecz także naprawdę zdrowe!
Aromatyczny comber jagnięcy z grilla
Składniki:
1 kg combra jagnięcego
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
sól morska i świeżo zmielony pieprz
3 zmiażdżone ząbki czosnku
łyżka listków świeżego rozmarynu
tacki do grilla Jan Niezbędny
Mięso opłukać, osuszyć, a następnie natrzeć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Z oliwy, soku z cytryny, czosnku i rozmarynu przygotować marynatę. Polane nią mięso marynować w lodówce przez dobę. Po wyjęciu z marynaty mięso grillować na tacce ok. 40 min. Pokroić na porcje. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
Grillowane faszerowane papryki z mięsem mielonym i fetą
Składniki:
4 kolorowe papryki
500 g mięsa mielonego wołowego
200 g ugotowanego ryżu
oliwa
2 posiekane ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
200 g sera feta
2 łyżki posiekanej natki pietruszki i oregano
sól, pieprz
tacki do grilla Jan Niezbędny
Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej pokrojony drobno czosnek i posiekaną cebulę. Dodać mięso. Pod koniec smażenia dodać pokruszoną fetę oraz przecier pomidorowy. Wszystko połączyć z ugotowanym ryżem.
Papryki umyć i rozciąć na pół. Usunąć gniazda nasienne i białe części. Napełnić je farszem. Grillować na tackach do czasu, aż papryki będą na wpół miękkie.
Orientalne grillowane krewetki
Składniki:
obrane krewetki królewskie
kolorowa papryka
olej roślinny
3-4 ząbki czosnku
łyżeczka płatków chilli
łyżka świeżej kolendry
limonka
sól
patyki do szaszłyków Jan Niezbędny
tacki do grilla Jan Niezbędny
W miseczce wymieszaj olej, sól, płatki chili oraz sok wyciśnięty z limonki. Posiekaj drobno czosnek oraz kolendrę. Dodaj do marynaty. Tak przygotowaną marynatą zalej krewetki i wstaw je a godzinę do lodówki.
Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na niewielki kawałki. Krewetki odsącz z marynaty i nabij je na patyki, przekładając kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki połóż na tacce do grilla i smaż ok. 8 minut, często je obracając, by krewetki zarumieniły się z każdej strony.
Soczysta grillowana dorada
Składniki:
2 całe dorady
sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
świeży tymianek
2 łyżki oliwy z oliwek
cytryna pokrojona w plasterki
łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
folia aluminiowa Jan Niezbędny
Doradę wypatroszyć – naciąć nożem na podbrzuszu i usunąć wnętrzności. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do środka ryby włożyć plasterek cytryny, a wierzch natrzeć solą morką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierzchu każdej ryby zrobić po 3 nacięcia. W powstałe w ten sposób kieszonki włożyć świeży tymianek. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec na rozgrzanym grillu ok. 15-20 minut.
Grillowane banany z rumem
Składniki:
4 banany
60 ml rumu
brązowy cukier
tacki do grilla Jan Niezbędny
Banany umyj i osusz. Nie obierając ich ze skórki, przekrój je wzdłuż. Miąższ polej rumem i posyp brązowym cukrem. Tak przygotowane banany ułóż na tacce i grilluj ok. 8 minut. Banany będą smakować doskonale podane z lodami waniliowymi.
zobacz również:
- Dania z grilla – różne przepisy
- Bezmięsne dania i przekąski z grilla – czyli grillowanie dla wegetarian
- Dania z krewetek – proste i szybkie przepisy
- Lekkostrawne dania na wiosnę – przepisy