Dziś pierwszy Dzień Wiosny! Warto więc przywitać ją zdrowo, lekko i kolorowo…Takie lekkostrawne dania warto spożywać maksymalnie na dwie godziny przed snem.
W ciągu dnia powinniśmy zjadać 4-5 posiłków, aby zwiększyć swój metabolizm. Stosować zamienniki: chleb pszenny zastąpić pełnoziarnistym, śmietanę – jogurtem naturalnym, wieprzowinę – drobiem itp. Pamiętajmy także o spożywaniu dużej ilości owoców i warzyw, obecnie targowiska oferują w dobrej cenie bakłażany, cukinię, kapustę. Jeśli lubicie ziemniaki postarajcie się zamienić je na kasze np: gryczaną, kaszę jęczmienną czy kuskus. Wasza waga na pewno spadnie znacznie szybciej a Panie znów będą mogła założyć swoją ulubioną małą czarną.
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę.Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą.Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.
Sos:
1/4 szklanki soku z cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki musztardy Dijon.
Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Ślimaczki z tortilii
Tortille:
350g mąki pszennej,
łyżeczka czosnku granulowanego,
ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.
Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron.
Farsz:
1 marchewka,
czerwona papryka,
zielona papryka,
250g chudego twarogu,
sól, pieprz,
wędzona pierś z kurczaka,
ogórek,
dip czosnkowy Prymat,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego.
Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu i piersią kurczaka. Doprawić do smaku. Tortille smarować resztą twarogu, nakładać farsz, zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 10 min w temp. 180st.
Następnie pokroić w wąskie paski, owinąć pokrojonymi wzdłuż cienkimi plastrami ogórka, spiąć wykałaczką.
Podawać z dipem np. czosnkowym – opakowane wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Sałatka makaronowa z serem i szynką
250g drobnego makaronu międzybrodzkiego kolanka,
puszka groszku,
puszka kukurydzy,
150 g żółtego sera w kostce,
100g szynki konserwowej,
czerwona papryka,
2 ogórki,
sól, pieprz,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżka oleju rzepakowego,
2 łyżki octu winnego estragonowego.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić, przełożyć do miski, wymieszać z olejem i octem estragonowym. Odstawić do ostygnięcia.
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Ogórki umyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Wraz z papryką dodać do przestudzonego makaronu. Groszek i kukurydzę odsączyć, przelać wodą, dodać do makaronu. Dodać ser i szynkę pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, dodać do sałatki, wymieszać. Odstawić na godzinę, by smaki się przegryzły.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.Boczek pokroić w wąskie paseczki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Zdjąć z ognia. Do tłuszczu wytopionego od smażenia boczku dodać odrobinę oleju, usmażyć na złoto ziemniaki. Zdjąć z ognia, dodać do boczku. Dodać obraną, drobną posiekaną cebulę oraz czosnek. Fasolkę oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Gotować w osolonym wrzątku około 10-12minut, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Dodać do ziemniaków. Pomidory umyć, część pokroić w kosteczkę, a kilka sztuk w plasterki. Pomidory pokrojone w kostkę dodać do sałatki, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Na półmisku ułożyć plastry pomidorów, następnie wyłożyć sałatkę.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Fusilli z wiosenną nutą
200 g Międzybrodzkiego Makaronu 4-jajecznego Świderki,
1 świeży brokuł,
3 pomidory,
mały słoiczek czarnych oliwek,
25 g żółtego sera w kostce (najlepiej wykorzystać żółty ser marmurkowy),
4 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego,
sól, pieprz do smaku.
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu tak, by nie był zbyt miękki. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki oraz obgotować lekko tak, by się nie rozpadał. Pomidory pokroić w ósemki, czarne oliwki w plasterki, a żółty ser w kostkę 1×1 cm. Makaron oraz warzywa włożyć do dużej miski. Z oliwy i octu przygotować sos winegret, przyprawiając go solą i pieprzem. Tak powstałym sosem polać składniki sałatki i całość wymieszać. Bardziej wyrazistego smaku można nadać sałatce dodając do nie posiekany szczypiorek bądź pokrojone w małe kawałeczki marynowane papryczki chili.
Faszerowane pomidory
8 dużych pomidorów,
100 g ryżu pełnoziarnistego,
2 ogórki małosolne,
1/2 czerwonej papryki,
wędzona pierś z kurczaka,
sól, pieprz,
świeża bazylia,
2 łyżki majonezu.
Pomidory umyć, odciąć górną część i wydrążyć. Miąższ połączyć z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryką oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami.Ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Połączyć z pokrojonymi warzywami.Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, połączyć z warzywami. Dodać majonez, sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii. Wszystko wymieszać. Masą faszerować pomidory. Udekorować bazylią.
Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą. Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami.
Jajka ugotować na twardo, następnie przestudzić, oskubać i pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać z jajkami, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. W osobnej miseczce zmieszać jogurt, majonez oraz ocet jabłkowy. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Dodać skórkę startą z 1/2 cytryny oraz łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać, sosem polać składniki. Przed podaniem oprószyć kwiatami praz świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Sałatka z ogórka z nutką orientu
1 zielony ogórek wąż
Kilka gałązek koperku
Kilka gałązek szczypiorku
Łyżka oleju sezamowego
Sos sojowy Kikkoman
Łyżeczka cukru trzcinowego
Pół łyżeczki soku z cytryny
Duża łyżka prażonych ziaren sezamu
Ogórek umyć i obieraczką do warzyw skroić z niego długie cienkie plastry. Paski ogórka zrolować i ułożyć dekoracyjnie na talerzu na liściach świeżych ziół. Sos sojowy (2 łyżki) wymieszać z olejem sezamowym, cukrem, sokiem z cytryny i prażonym sezamem. Obficie skropić sosem sałatkę. Idealny zielony i chrupiący dodatek do dań z grilla.
Ogórka umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości ok. 2 cm. Środki delikatnie wydrążyć łyżeczką, by powstały niewielkie wgłębienia. Miąższ ze środka ogórka drobno posiekać, wymieszać z serkiem, koperkiem i natką. Doprawić do smaku przyprawą do tzatziki oraz solą i pieprzem. Do środka ogórka nakładać masę serową. Na wierzchu ułożyć po maleńkim ruloniku zwiniętym z szynki oraz po plasterku rzodkiewki. Udekorować koperkiem, natką i rzodkiewką.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Kolorowa sałatka z mozarellą i granatem
Granat
Mozarella lub feta
Pomidorki koktajlowe
Ziarna słonecznika
Sałata lodowa
Świeża bazylia
3 łyżki oliwy
Sok z granatu
Łyżka miodu
Sok z połówki cytryny
Cukier, sól i pieprz do smaku
Odcinamy koronę granatu i moczymy go w zimnej wodzie 15 minut. Po tym czasie skórka odejdzie od nasion. Sałatę i świeżą bazylię myjemy, sałatę rwiemy na kawałki. Kulkę mozarelli lub ser feta kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wszystko, łącznie z nasionami granatu, dodajemy do sałaty i liści bazylii. Na koniec przygotowujemy sos – oliwę, miód, sok z granatu, sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka warzywna z grejpfrutem i wędzonym schabem
główka sałaty lodowej,
2 duże grejpfruty,
1/2 ogórka,
duża czerwona cebula,
200g schabu wędzonego,
2 ząbki czosnku,
pieprz młotkowany z kolendrą,
1/2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek,
sól,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki wprost do miski.Ogórka dokładnie umyć i pokroić na półplasterki, dodać do sałaty. Grejpfruta obrać ze skórki, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Wszystko dodać do sałaty i wymieszać. Schab pokroić w bardzo cienkie półplasterki, zwijać w ruloniki i układać pomiędzy warzywami. Czosnek drobno posiekać, umieścić w moździerzu. Dodać oliwę, zioła do sałatek oraz szczyptę pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie utrzeć na gładki sos. Tuż przed podaniem sosem polać sałatkę.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Sałatka z rukolą i rzodkiewką
6 kabanosów drobiowych
6 rzodkiewek
60 g rukoli
2 pomidory
100 g posiekanych orzechów ziemnych
pół ogórka zielonego
Vegeta Natur
2 łyżki oliwy
pół pęczka szczypiorku
Kabanosy kroimy drobno i podsmażamy na złoto na oliwie, kroimy pomidory, rzodkiewki, ogórka – dodajemy rukolę i dokładnie mieszamy. Posypujemy orzechami, dodajemy kabanosy, posypujemy szczyptą Vegety i jemy z ogromnym smakiem ! ;)
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ogórka pokroić w plasterki, pomidora, rzodkiewkę i oczyszczoną paprykę w kosteczkę.Twaróg utrzeć z kilkoma łyżkami śmietany, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe kuleczki. Wymieszać z warzywami. Tuż przed podaniem sałatkę polać odrobiną śmietany oraz doprawić do smaku.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Grillowana razowa pizza
ciasto (na 4 podłużne małe pizze):
300 g mąki pszennej + do podsypania
50 g otrębów żytnich
łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy+ do wysmarowania
oraz:
1/4 małej sałaty lodowej (lub mix sałat)
1/2 papryki czerwonej
10 czarnych oliwek
1 mała czerwona cebula
kozi ser (lub feta)
sól, pieprz
zioła do sałatek (opcjonalnie)
oliwa z oliwek (może by smakowa, np bazyliowa, czosnkowa)
sos:
150 ml jogurtu naturalnego, posiekany ząbek czosnku, szczypta cukru, sól i pieprz
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, wymieszać z otrębami i soli. Wsypać drożdże i stopniowo wlewać ciepłą wodę. Wymieszać, dodać oliwę i zacząć dłonią wyrabiać ciasto. Wyrabiać, podsypując mąką, aż będzie elastyczne (co najmniej 5 minut). Włożyć do wysmarowanej oliwą miski i posmarować z wierzchu odrobiną oliwy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5-2 godziny. Po wyjęciu podzielić na cztery części. Rozwałkować na płasko i odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Piec rozgrzać do 210 stopni (grzanie góra-dół). Piec 10 minut. Gotowe placki, jeśli napęczniały, przebić widelcem, umieścić na maksymalnie rozgrzanej płycie grilla elektrycznego (lub patelni grillowej), podpiekać z obu stron z obciążeniem do pojawienia się brązowych pasków. Na gotowe placki nakładać pokrojone warzywa – paski sałaty, krążki cebuli, kosteczki papryki, plastry ogórka i oliwek oraz pokruszony kozi ser. Skropić oliwą, posypać przyprawami. Podawać z lekkim, czosnkowym dressingiem (wszystkie składniki na dressing dokładnie połączyć).
Chłodnik z nowalijek
pęczek rzodkiewek,
duży ogórek,
2 jajka ugotowane na twardo,
400 ml kefiru,
ząbek czosnku,
po 2 czubate łyżki koperku i szczypiorku,
sól,
pieprz.
Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę. Jajka oskubać i posiekać również w kosteczkę. Wszystko razem połączyć z kefirem. Dodać posiekany koperek i szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej mocno schłodzony z dodatkiem młodych ziemniaczków.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Chłodnik wiosenny
400 g kefiru,
200 g serka wiejskiego,
1 duży ogórek,
pęczek rzodkiewek,
łyżka posiekanego koperku,
1 cebula dymka ze szczypiorkiem,
ząbek czosnku,
sól,
pieprz ziołowy.
Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę umyć pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać wraz ze szczypiorkiem. Rzodkiewkę zmieszać z ogórkiem i dymką. Wymieszać ze świeżo posiekanym koperkiem. Dodać drobno posiekany czosnek, kefir i serek, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.