Dania z fasolki szparagowej – pomysłowe przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dania z fasolki szparagowej – pomysłowe przepisy

26 grudnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
fasolka szparagowa przepisy

Może być żółta lub zielona, a sezon na nią trwa od czerwca do końca września. Fasolka szparagowa to po prostu niedojrzałe strąki fasoli, czyli takie, w których nie wytworzyły się jeszcze ziarna. To jednocześnie wspaniałe warzywo, z którego można wyczarować doskonałe i szybkie dania. Oto kilka pomysłów.

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Składniki:
– fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym– świeże pomidory
– czosnek
– olej z oliwek
– sól
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową umyć pod bieżącą wodą i odciąć jej twarde końce. W gorącej, posolonej wodzie ugotować fasolkę na pół twardo. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać olej z oliwek i podsmażyć czosnek pokrojony na plasterki (nie powinien zbrązowieć). Dodać pokrojone w kostkę pomidory, posolić i podsmażać przez 10 minut. Do sosu pomidorowego dodać na wpół ugotowaną fasolkę szparagową. Gotować wszystko aż połączą się smaki a fasolka będzie miękka.

Fasolka z mięsem mielonym

Składniki:
– mięso mielone
– fasolka szparagowa Fasolka z mięsem mielonym
– koncentrat pomidorowy
– czosnek
– cebula
– sól, pieprz, przyprawy
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić drobno i smażyć na oliwie na złoto. Dodać zgnieciony czosnek, a chwilę potem – mięso mielone. Smażyć, aż mięsko ładnie się przypiecze. W tym czasie ugotować strąki fasolki. Kiedy będzie miękka, wrzucić na patelnię i wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawy (paprykę, bazylię, oregano, lubczyk). Na końcu dodać koncentrat pomidorowy – powinno go być niedużo, tylko dla smaku i trochę dla koloru. Prawdziwym łasuchom polecam dodać jeszcze starty żółty ser.

Fasolka szparagowa z boczkiem

Fasolka szparagowa z boczkiemSkładniki:
– zielona fasolka
– wędzony boczek
– sól
– pieprz
– majeranek
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować al dente. Posolić, popieprzyć. Boczek posiekać na kawałeczki i usmażyć na złoto w majeranku. Dodać fasolkę wymieszać i chwilę razem zasmażać. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Fasolka szparagowa z szynką

Fasolka szparagowa z szynkąSkładniki:
– 25 dag fasolki szparagowej
– 10 dag szynki
– 2 łyżki oliwy
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– kromka bułki
– natka pietruszki
– pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować, ale tak by zachowała swoją jędrność (idealnie byłoby ugotowanie jej na parze – oprócz witamin zachowała by swój smak bardziej intensywny niż po ugotowaniu w wodzie). Na patelni podsmażyć cebulkę i szynkę ze startym czosnkiem oraz bułką pokrojoną na grzanki. Wymieszać wszystkie składniki.

Fasolka z makaronem

Składniki:
– 200 g makaronu
– 150 g fasolki szparagowej
Fasolka z makaronem– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– 150 ml bulionu warzywnego
– 50 ml białego wina, półsłodkiego
– 200 g śmietany
– sól, pieprz – do smaku
– 1 łyżka posiekanej bazylii
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Fasokę oczyścić, pokroić w 3 cm kawałki, cebulę w ósemki. Na oliwie podsmażyć fasolkę (2 minuty), dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać rozgnieciony czosnek, chwilkę przesmażyć i zalać winem oraz bulionem. Dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać śmietanę i dusić, aż fasolka będzie miękka. Doprawić bazylią, solą i pieprzem, wymieszać z makaronem.

Fasolka szparagowa z pieczarkami

Składniki:
– 40 dag fasolki szparagowej
– 10 dag kiełków fasoli
Fasolka szparagowa z pieczarkami– 15 dag pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
– szczypta cukru
– 2 łyżki oleju
– sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Z fasolki obciąć końcówki, strączki ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości i dokładnie osączyć na sicie. Odstawić, by fasolka ostygła. Jeśli strąki są długie, można je pokroić na mniejsze kawałki. Oczyszczone pieczarki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i po ostudzeniu pokroić w plasterki lub w ćwiartki. Dodać do fasolki, posypać kiełkami. Czosnek przepuścić przez praskę, dokładnie wymieszać z olejem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Sosem polać fasolkę z pieczarkami, wymieszać. Doskonale smakuje z ryżem na sypko jako danie obiadowe, ale fasolkę można też podawać z pieczywem, na przykład na kolację.

Fasolka z marchewką

Składniki:
– 1 garść fasolki szparagowej
Fasolka z marchewką– 1 marchewka
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka tartej bułki
– przyprawa uniwersalna np. ziarenka smaku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić, fasolkę obrać – odcinając końcówki i pokroić. Gotować z przyprawą uniwersalną do miękkości . Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło (ok. łyżki), dodać ugotowane warzywa i wymieszać. Dodać tartą bułkę (ok. łyżki), podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło do obiadu.

Fasolka szparagowa z kurkami

Składniki:
– 50 dag fasolki szparagowej
– 30 dag małych kurek
Fasolka szparagowa z kurkami– średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka octu balsamicznego
– kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry
– sól
– biały świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę umyć, osączyć, odciąć końce. Pokroić na kawałki 3-cm długości. Zalać lekko posolonym wrzątkiem, gotować 15 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kurki oczyścić, przyciąć trzonki. Umyć i osączyć. Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać grzyby, dusićna małym ogniu przez 10 minut. Połączyć z fasolką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przestudzić. Ułożyć na półmisku, skropić octem balsamicznym. Podawać posypane natką.

Fasolka szparagowa z papryką

Składniki:
– 2 łyżki oliwy
Fasolka szparagowa z papryką– 3 ząbki czosnku
– 2 pomidory
– 1 ostra papryka
– 500 g fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków)
– 1 garść bazylii
– sól
– pieprz
– sezam
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, smażyć pół minuty, tak by się nie przypalił. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, a miąższ posiekać w kostkę. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w paseczki. Dusić warzywa przez minutę, dodać fasolkę i szczyptę soli. Dusić jeszcze około 10 minut, by fasolka pozostała jędrna. Wrzucić garść posiekanej bazylii, przyprawić solą i pieprzem. Posypać sezamem.

Fasolka szparagowa z estragonem

Składniki:
Fasolka szparagowa z estragonem– 500 g cienkiej, bezwłóknistej zielonej fasolki szparagowej
– 1 łyżka soku z cytryny
– gruba sól morska
– 3 szalotki
– 3 łyżki gęstej śmietany (22%)
– 3 łyżki listków świeżego estragonu
Przygotowanie:
Fasolkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować, aż będzie al dente. Szybko odcedzić, wrzucić na chwilę do zimnej wody z kostkami lodu (dzięki temu fasolka zachowa świeży, zielony kolor), ponownie osączyć i osuszyć. W miseczce wymieszać sok z cytryny, szczyptę soli, drobno posiekaną szalotkę i śmietanę, aż uzyskamy gładką emulsję. Ostudzoną fasolkę wymieszać z sosem oraz drobno porwanymi listkami estragonu.

Bigos z fasolki

Składniki:
– 500 g kiełbasy lub ugotowanego mięsa
– 1 kg fasolki szparagowej
Bigos z fasolki– 2 cebule
– 200 g przecieru pomidorowego
– 3 łyżki oleju
– sól
– pieprz
– słodka papryka
– chili
Przygotowanie:
Fasolkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę i jeszcze chwilkę smażyć, dodać przyprawy. Następnie dodać fasolkę i wszystko razem chwilę gotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i całość jeszcze chwilę dusić. Doprawić do smaku.

Fasolka z całymi pomidorami

Składniki:
– paczka mrożonej fasolki szparagowej
Fasolka z całymi pomidorami– pomidory w puszce
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– oliwa, zioła
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować al dente w osolonej wodzie. Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną połówkę cebuli i przecisnąć 2 ząbki czosnku. Chwilę poddusić i dodać całą puszkę pomidorów. Posolić, popieprzyć, dodać zioła, wymieszać. Ugotowaną fasolkę połączyć z pomidorami. Podawać na ciepło.

Zobacz również:

  1. Ciasta z porzeczkami – przepisy

  2. Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami

  3. Ciasta z owocami – przepisy czytelniczek

  4. Pomysł na szybki i smaczny obiad – przepisy czytelniczek

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Dania z fasolki szparagowej – pomysłowe przepisy

  1. avatar Agnieszka Borkowska pisze:

    Myślicie że te przepisy nadają się dla osoby na diecie?

  2. avatar Łukasz pisze:

    Zależy jaka to dieta :D Ale myślę, że większość z nich – oczywiście. Fasolka szparagowa to samo zdrowie ! A tak w ogóle to super przepisy, szczególnie spodobał mi się ten ostatni.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...