Brokuły to jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw – pasują niemal do wszystkiego. Nadają się na śniadanie, kolację, ale również na lekki i szybki obiad. Brokuły świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju zapiekankach, zupach i jako dodatek do dania głównego.
Dania z brokułem cechują się wyjątkowo dużą smakowitością oraz bogactwem wartości odżywczych. Warzywo to jest niezwykle łatwo wkomponować w przeróżne potrawy. Brokuły są bogate w witaminę C, wapń, żelazo, selen, fosfor i błonnik. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, a do tego dietetycy zalecają ich spożywanie osobom borykającym się z anemią. Przedstawiamy kilka przepisów na kremowe zupy, zapiekanki, sałatki, a nawet naleśniki – wszystko z dodatkiem delikatnych, zielonych kwiatostanów. Brokuł świetnie sprawdza się jako danie dietetyczne i wegetariańskie oraz idealny dodatek do ryby i mięsa.
Zapiekanka z brokułami i kalafiorem
Składniki:
– różyczki brokułów
– różyczki kalafiora
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1 mała żółta cebula (drobno pokrojona w kostkę)
– 3 ząbki czosnku (mielone)
– wędzona kiełbasa (pokrojona w krążki)
– serek śmietankowy (pokrojony w kostkę)
– 1/2 szklanki majonezu (lub jogurtu lub kwaśnej śmietany)
– 2 szklanki posiekanego meksykańskiego sera (podzielone)
– 2 łyżki musztardy Dijon
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i posmarować naczynie do pieczenia masłem lub sprayem do gotowania. Zagotować wodę, wrzucić brokuły i kalafior, gotować przez 3 min. Odcedzić i odstawić na bok. Wlać olej na dużą patelnię, wrzucić cebulę i smażyć przez 2 min. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 20 sek. Dodać wędzoną kiełbasę i smażyć przez 3 min. Przełożyć brokuły, kalafior i mieszankę kiełbasy do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. W misce wymieszać serek śmietankowy, majonez, 1 szklankę posiekanego sera, musztardę Dijon, sól i pieprz. Wymieszać. Posypać resztą posiekanego sera. Piec przez 12 do 15 min., aż ser się rozpuści, a wierzch będzie złocistobrązowy.
Steki z brokułami
Składniki:
– 4 steki wieprzowe
– ½ szklanki sosu sojowego/tamari
– ¼ szklanki miodu i 2 łyżki soku z cytryny
– zmiażdżone 2-3 ząbki czosnku
– różyczki brokułów
– ½-1 łyżeczki płatków chilli/papryki czerwonej
Przygotowanie:
Doprawić steki wieprzowe solą, a następnie obsmażyć na gorącej patelni, aż będą dobrze zrumienione z obu stron. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Wlać sos na patelnię i gotować, podlewając wieprzowinę, aż sos zredukuje się, a wieprzowina będzie ugotowana zgodnie z preferencjami. Ugotować brokuły. Zdjąć mięso z ognia i odstawi na 5 min. przed podaniem.
Kurczak z brokułami pieczonymi
Składniki:
– 4 filety z piersi kurczaka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 210 g sera bocconcini, pokrojony w plastry
– 1/3 szklanki odsączonych, półsuszonych pomidorów
– 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
– 1 mała główka brokuła, pokrojona w różyczki
– 1/4 małego kalafiora, pokrojonego w różyczki
– skórka z 1 cytryny
– 2 łyżki pestek dyni
– 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki pesto bazyliowego
– 50 g młodego szpinaku
– chrupiący chleb do podania
– kawałki cytryny do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Za pomocą małego ostrego noża naciąć każdą z piersi kurczaka 5 razy, uważając, aby nie przeciąć całej. Dużą blachę do pieczenia skropić olejem. Ułożyć kurczaka na blasze, pokrojoną stroną do góry. Ułożyć pestki dyni, pomidory i bazylię w szczelinach w kurczaku. Ułożyć brokuły i kalafior wokół kurczaka. Skropić kurczaka i warzywa pozostałym olejem. Doprawić solą i pieprzem. Piec przez 20 min. Pokropić kurczaka i warzywa sokiem i skórką z cytryny, posypać pestkami i czosnkiem. Piec przez kolejne 5 do 10 min. W międzyczasie połączyć sok z cytryny i pesto w małej misce. Skropić upieczonego kurczaka.
Paluszki serowo-brokułowe
Składniki:
– 2 główki brokułów (650 g), pokrojone w różyczki
– 5 jajek
– 1 szklanka lekkiego zagęszczonego kremu/śmietany
– 1/2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia
– 3 zielone szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 szklanka startego smacznego sera
– 3/4 szklanki drobno startego parmezanu
– zioła do podania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować i wyłożyć papierem do pieczenia blachę o wymiarach 30 cm x 20 cm x 3 cm. Gotować brokuły przez 5 min. Odcedzić i spłukać zimną wodą. Posiekać. W dużej misce ubić jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz. Dodać brokuły, szalotki, 3/4 szklanki sera i 1/2 szklanki parmezanu. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wlać miksturę do przygotowanej formy do ciasta i równomiernie rozprowadzić. Posypać pozostałym serem i parmezanem. Piec przez 35 min. Pokroić i podawać posypane ziołami.
Ryba z brokułami
Składniki:
– 1 łyżka masła
– ½ szklanki białego wina
– ⅔ filiżanki śmietanki
– ¼ szklanki mini kaparów
– sok z 1 cytryny
– ¼ łyżeczki soli do smaku, w razie potrzeby
– ½ kg filetów z białej ryby
– ½ kg brokułów pokrojonych w różyczki
– 2 porcje ryżu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Roztopić masło na patelni, a następnie wlać wino i zagotować. Gotować przez 2 min. Dodać śmietanę i gotować przez 2 min. Dodać sok z cytryny i gotować przez 1 min. Zdjąć patelnię z ognia i dodać kapary. Przetestować smak i w razie potrzeby doprawić solą. Umieścić filety rybne na dnie patelni i położyć brokuły na wierzchu. Nałożyć trochę sosu na rybę i brokuły. Piec na środku piekarnika przez 10-15 min. Podawać samodzielnie lub z dodatkiem ryżu.
Makaron z brokułami
Składniki:
– różyczki brokułów
– makaron penne rigate
– ½ szklanki całej śmietany
– 3 łyżki masła
– ½ szklanki sera Fontina (rozdrobnionego)
– ½ szklanki sera parmigiano (startego)
– 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
– 2 szklanki bulionu z kurczaka
– 2 łyżeczki czosnku w proszku
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Zagotować wodę i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu pokroić brokuły na małe różyczki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać masło i różyczki brokułów. Dodać czosnek, sól i pieprz, a następnie wlać szklankę bulionu drobiowego. Dobrze wymieszać i gotować, aż brokuły będą al dente (około 4 min.), stopniowo dodając pozostały wywar. Dodać śmietanę i musztardę. Dobrze wymieszać i gotować przez 1 min. Wyłączyć ogień, dodać makaron, ser Fontina i parmigiano. Wlać pół szklanki wody z gotowania makaronu i energicznie wymieszać, aż ser się rozpuści. Posypać serem.
Kurczak z brokułami
Składniki:
– 1 kg posiekanej piersi z kurczaka
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 4 łyżki mąki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– różyczki brokułów
– 2 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
– 2 łyżki masła
– 1 szalotka pokrojona w kostkę
– 2 łyżeczki sosu Worcestershire
– 1/2 szklanki wytrawnej sherry
– 3/4 szklanki śmietany
– 1/4 szklanki parmezanu
– 1/4 szklanki bułki tartej
– skórka z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pokroić mięso z piersi kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Doprawić solą i pieprzem. Posypać 2 łyżkami mąki i odstawić. Na średnim ogniu na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i lekko zrumienić brokuły, gotując przez 3 min. Dodać 1/2 szklanki bulionu z kurczaka i przykryć. Gotować przez 2 min. Zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię wlać drugą łyżkę oleju i przyrumienić kawałki kurczaka (ok. 5 min.). Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i posypać brokułami. Na tej samej patelni na maśle na średnim ogniu usmażyć szalotkę. Dodać pozostałe 2 łyżki mąki na patelnię i wymieszać. Dodać sos Worcestershire, sherry, bulion z kurczaka i śmietanę. Mieszać aż zgęstnieje. Wymieszać z parmezanem i polać kurczaka z brokułami. Posypać bułką tartą i serem (opcjonalnie). Piec przez 3-5 min. Podawać ze startą skórką z cytryny na wierzchu (opcjonalnie).
Ryba z brokułami
Składniki:
– 150 g grillowanej lub pieczonej ryby
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek i świeżego soku z cytryny
– sól i pieprz
– 2 szklanki brokułów gotowanych na parze
– 1/2 pieczonego batata
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem lub folią aluminiową. Umieścić rybę na blaszce i skropić oliwą z oliwek i doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wszelkimi dodatkowymi przyprawami z obu stron. Piec przez 20 do 25 min. Podawać z brokułami gotowanymi na parze i pieczonym batatem.
Polędwica z brokułami
Składniki:
– różyczki brokułów
– spray do gotowania
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– polędwica wieprzowa, pokrojona na 8 plastrów
– ¾ łyżeczka soli koszernej
– ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Ułożyć brokuły w jednej warstwie na patelni, pokropić sprayem do gotowania. Piec 8 minut, ostrożnie obracając po 5 min. Podgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać 1 łyżkę oleju na patelnię. Posypać mięso 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Położyć na patelnię i smażyć 4 min. z każdej strony lub do pożądanego stopnia wysmażenia. Zdjąć z patelni. Dodać pozostałą 1 łyżkę oleju, pozostałą część 1/4 łyżeczki soli, pozostałą część 1/4 łyżeczki pieprzu i ocet, mieszając. Sosem skropić wieprzowinę i brokuły.
Brokułowa zupa krem
Składniki:
– 100 g brokułów
– 2 średnie ziemniaki
– 1 mała marchewka
– 1 mała pietruszka
– 2 plastry małego selera
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka kaszki ryżowej
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Gotować 10-15 min. z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Pod koniec gotowania dodać kaszkę ryżową. Starannie wymieszać. Dodać oliwę z oliwek. Zmiksować zupę na gładką masę.
Makaron z brokułami
Składniki:
– 400 g makaronu spaghetti
– brokuł, pokrojony na małe różyczki
– oliwa z oliwek
– 1 cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 4 niewędzone plastry bekonu, grube
– 100 ml półtłustego kremu fraîche
– 5 żółtek
– tarty cheddar do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym rondlu, a następnie ugotować makaron przez 10-12 min. (al dente) i przełożyć na patelnię i smażyć przez 4-5 min. Odcedzić na durszlaku, a następnie skropić odrobiną oleju. W międzyczasie na dużej patelni podgrzać olej, a następnie usmażyć cebulę (przez 3-4 min.). Dodać czosnek i bekon, smażyć przez 5-10 min., aż bekon będzie chrupiący. Zdejąć patelnię z ognia. Na patelnię wrzucić makaron i brokuły i dokładnie wymieszać. Dodać crème fraîche i żółtka, wymieszać i dobrze doprawić. Podawać natychmiast posypane tartym serem cheddar.
Łopatka z brokułami
Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
– sól i pieprz
– 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
– 1 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
– 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
– 2 szklanki różyczek brokułów
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Doprawić wieprzowinę solą i pieprzem, a następnie położyć na patelnię i smażyć po 2-3 min. z każdej strony, aż się zrumienią. Przełożyć wieprzowinę do wolnowaru lub garnka, a następnie wymieszać bulion z kurczaka, cebulę w proszku i czosnek w proszku, a następnie wlać do garnka. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 8 godz., aż wieprzowina będzie wyjątkowo miękka. Wyjąć wieprzowinę na deskę do krojenia i odstawić na 5 min. Do garnka po mięsie wrzucić brokuły i gotować na małym ogniu przez 15 min. do miękkości. W międzyczasie posiekać wieprzowinę dwoma widelcami, a gdy brokuły będą gotowe, włożyć z powrotem do garnka. Doprawić do smaku i podawać na gorąco.
Frittata ze słodkich ziemniaków i brokułów
Składniki:
– 500 g obranych batatów, pokrojonych w cienkie plasterki
– oliwa z oliwek w sprayu
– 8 jajek
– 1/2 szklanki (125 ml) lekkiej, zagęszczonej śmietany
– 3/4 szklanki (90 g) startego sera
– 100 g małych różyczek brokułów, blanszowanych
– 2 łyżki posiekanej bazylii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Lekko nasmarować i ułożyć podstawę i boki prostokątnej patelni o wymiarach 20 x 30 cm. Położyć ziemniaki na wyłożonej tacce piekarnika. Spryskać olejem i piec 15-20 min. Ubić razem jajka, śmietanę i połowę sera. Ułożyć bataty i brokuły na dnie patelni. Zalać mieszanką jajeczną. Posypać bazylią i pozostałym serem. Piec przez 25-30 min., aż się zarumieni i zastygnie. Odstawić na 5 min. przed krojeniem.
Penne z pesto brokułowym
Składniki:
– 2 szklanki świeżych liści szpinaku
– 1/2 szklanki listków natki pietruszki
– 1/2 szklanki orzechów włoskich
– 1/4 szklanki startego parmezanu
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– 250 g makaronu penne (mogą być pełnoziarniste)
– 2 szklanki różyczek brokułów
– 1 szklanka groszku
– do podania: listki szpinaku, tarty parmezan, sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pesto umieścić w moździerzu i utrzeć na sos (można użyć blendera, jednak tradycyjna metoda pozwala lepiej wydobyć aromat ziół). Brokuły i groszek ugotować na parze. Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu. W dużej misce wymieszać makaron z pesto i warzywami. Doprawić solą i pieprzem. Penne podawać ze świeżymi listkami szpinaku, posypane obficie tartym parmezanem.
Naleśniki z brokułami
Składniki:
– 1/2 szklanki mąki gryczanej
– 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
– 1 szklanka mąki pszennej
– 200 ml wody
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
Farsz:
– 1 brokuł
– 1 cukinia
– 200 g pieczarek
– 50 g suszonych pomidorów (opcjonalnie)
– tarty ser parmezan
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na niezbyt gęstą masę, w razie czego można zawsze dodać wody lub mąki by ciasto miało odpowiednią konsystencję (tak by dobrze rozlewało się na patelni). Usmażyć naleśniki. Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie podsmażyć posiekane w plastry pieczarki oraz cukinię pokrojoną w kosteczkę. Do tak przygotowanych warzyw dodać ugotowane i podzielone na różyczki brokuły. Na końcu dodać posiekane drobno suszone pomidory. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem warzywnym i zawijać. Przygotowane układać w brytfannie, posypać każdego naleśnika startym parmezanem i zapiekać krótko w piekarniku.
Omlet z brokułami
Składniki:
– 2 1/2 filiżanki brokułów
– 6 jajek
– 1/4 szklanki mleka
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1/3 kubka startego sera romano
– 1/3 szklanki greckich oliwek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ser romo
– świeża pietruszka
Przygotowanie:
Ugotować brokuły (8 min.). W dużej misce wymieszać jajka, mleko, sól i pieprz. Dodać ugotowane brokuły, tarty ser i oliwki. Na patelnię wlać mieszankę jaj, smażyć 4-6 min. Posypać serem i pietruszką.
Brokuły z jajkiem
Składniki:
– 2 małe głowy lub 1 bardzo duży brokuł, pokrojone w różyczki
– 4 jajka
– 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku, tarte
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Brokuł ułożyć na arkuszu do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Piec 20 min. Można też go po prostu ugotować na parze. W misce wymieszać sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, musztardę Dijon, i trochę soli i pieprzu. Wypełnić dużą patelnię kilkoma cm wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać odrobinę octu. Jajka wlać na patelnię i zrobić sadzone. Podawać z brokułami i sosem.
Mini omlety z brokułami
Składniki:
– 6 dużych jaj
– 2 1/2 szklanki brokułów, posiekane na małe kawałki
– 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki łagodnego sera cheddar
– 1/2 kubka rozdrobnionego sera gruyere
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki proszku cebuli
– spray do gotowania
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ugotować brokuły. Pokropić oliwą oliwą i posypać solą i czarnym pieprzem. Wymieszać jajka w średniej misce. Dodać sól, czarny pieprz i proszek cebuli. Równomiernie ułożyć brokuły na blaszce w foremkach. Wlać ubite jaja na brokuły. Piec 20 do 25 min. Natychmiast podawać.
Serkowa zupa brokułowa
Składniki:
– 2 lity wody
– 1 duży brokuł
– 5 ziemniaków
– 2 ząbki czosnku
– 3 marchewki
– 5 serków topionych śmietankowych
– 1 opakowanie śmietany 18%
– 1 por
– 1 liść laurowy
– 2 ziela angielskie
– sól, pieprz
– bulion mięsny lub warzywny
Przygotowanie:
Zblanszować wszystkie warzywa na maśle. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Do tego dorzucić umytego i pokrojonego brokuła, obraną i startą na grubych oczkach marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz posiekanego pora. Wszystko doprawić lekko solą i pieprzem oraz delikatnie podsmażyć, często mieszając. Zalać wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym lub mięsnym. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodać serki topione oraz śmietanę. Gotować do momentu roztopienia serków. Zupę podawać z chrupiącymi grzankami lub czosnkową bagietką.
zobacz również:
Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy
Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy
Proste sałatki jajeczne – różne przepisy
Gotowane pulpety w sosie – przeróżne przepisy i inspiracje!