Romantyczna kolacja wcale nie ma na celu tego, by się najeść, lecz by było ładnie i smacznie;) Warto zacząć ją od jakiejś lekkiej przystawki, która pobudzi nasz apetyt, by potem podać wykwintne drugie danie. Kolację oczywiście wieńczy deser, najlepiej z dodatkiem czekolady lub truskawek, które jak wiadomo są świetnym afrodyzjakiem.
PRZYSTAWKI
Tatar z łososia i sałatka z cukinią w ziołach
Składniki:
-200 g świeżego fileta z łososia
-½ pęczka koperku
-kilka gałązek cienkiego szczypiorku
-½ małej cebulki
-1 krótki ogórek
–sok z 1 ½ cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
-sól, pieprz
Ogórka umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wsypać do miseczki, lekko osolić i odstawić. Gdy ogórek puści wodę, odlać. Koperek umyć, poszatkować. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Łososia umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Drobno pokroić, skropić dwiema łyżkami soku z cytryny. Wymieszać, dodać cebulkę, koperek, skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać oliwę, ponownie skropić sokiem z cytryny. Dodać 3 łyżki ogórka. Wymieszać. Na talerzu wyłożyć ogórka, posypać go drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Na to wyłożyć tatar, formując go w kulki różnej wielkości i układając od największej do najmniejszej.
Cukinię umyć, obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż na cienkie plastry. W szerokim garnku nastawić 0,5 litra wody. Dodać do niej 2 gałązki bazylii, 4 gałązki tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny i przekrojony na cztery ząbek czosnku. Gdy woda się zagotuje, lekko ją osolić i wrzucić cukinię. Gotować niecałe 5 minut. Po tym czasie odlać wodę, cukinię wyłożyć na płaski talerz i zostawić do całkowitego ostudzenia. Pozostałą natkę, listki bazylii i tymianek drobno poszatkować. Wsypać do miseczki, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować ostudzoną cukinię (zostawić 2 łyżki sosu). Wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie cukinię wyciągnąć i wyłożyć na talerz zwijając plasterki w ruloniki. Polać pozostałym sosem i posypać zmielonymi orzeszkami. Podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut. Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać. Masę nakładać do upieczonych kokilek. Posypać startym oscypkiem. Od razu podawać.
Sałatka z mango, pomidorem i fetą
Składniki na 2 porcje:
-1/2 małego mango
-pomidor
-mała czerwona cebulka
-ok. 120 g sera sałatkowego typu feta
-łyżka soku z limonki
-po 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii i natki pietruszki + listki do dekoracji
-saszetka Oleju Kujawskiego z bazylią
-świeżo mielony pieprz
-opcjonalnie sól, ostrożnie, ponieważ ser jest słony
Olej wlać do kubeczka, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Cebulę drobno posiekać, skropić sokiem z limonki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, wsypać do miseczki, zalać łyżką oleju z bazylią i zamieszać. Mango i fetę pokroić w kosteczkę. Na talerzach rozsypać posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Na nich ustawić pierścienie i układać kolejno składniki. Zacząć od fety, lekko ją docisnąć skropić olejem, na to cebulka – docisnąć, mango – docisnąć, odsączony pomidor – docisnąć. Schłodzić 30 minut w lodówce. Ściągnąć pierścienie, skropić delikatnie olejem, udekorować kosteczkami fety i natką pietruszki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.
Sos:
-1/4 szklanki soku z cytryny,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki musztardy Dijon.
Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem.
Ślimaczki z tortilli
Tortille:
-350g mąki pszennej,
-łyżeczka czosnku granulowanego,
-ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.
Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron.
Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu i piersią kurczaka. Doprawić do smaku. Tortille smarować resztą twarogu, nakładać farsz, zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 10 min w temp. 180st. Następnie pokroić w wąskie paski, owinąć pokrojonymi wzdłuż cienkimi plastrami ogórka, spiąć wykałaczką. Podawać z dipem np. czosnkowym – opakowane wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym.
Sałatka drobiowa z truskawkami
Składniki:
-1 filet z piersi kurczaka,
-300g świeżych truskawek,
-250ml jogurtu naturalnego,
-ogórek,
-mieszanka sałat (u mnie miks z domowego ogródka – w sumie jedna główka),
-pęczek szczypiorku,
-pęczek koperku,
-2 łyżki ziół prowansalskich,
-łyżka oleju,
-łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą (lub zwykły świeżo zmielony),
-2 łyżki soku z cytryny,
-sól.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto. Pod koniec smażenia oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Przełożyć do miseczki i odstawić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Ogórek dokładnie umyć i wraz ze skórką pokroić w cienkie plastry. Wszystko połączyć, dodać mięso. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z sokiem z cytryny, pieprzem młotkowanym, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą. Sosem polać sałatkę.
Roladki serowe w auszpiku
Składniki:
-14 plasterków sera żółtego
-4 duże rzodkiewki
-5 jaj ugotowanych na twardo
-ok. 4 łyżeczki chrzanu tartego + łyżka majonezu
-1/2 pęczka szczypiorku
-1/2 szklanki bulionu drobiowego
-3-4 łyżeczki żelatyny
-sól, pieprz do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać z bulionem i odstawić do przestudzenia.
Jajka obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, wymieszać z chrzanem i majonezem. Szczypiorek pokroić i dodać do jajek. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser zwijać w ruloniki i napełnić je jajkami, zostawiając troszkę miejsca u góry. Roladki ułożyć na liściach sałaty. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce i napełnić nią roladki.
Tężejącą galaretką posmarować roladki serowe. Resztę schłodzić w lodówce, po czym posiekać nożem i nałożyć galaretkę na roladki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Sałatka z paluszków krabowych
Składniki:
-250 g paluszków krabowych
-5 jajek (ugotowanych na twardo)
-1 puszka kukurydzy
-1 świeży ogórek
-70 g sera żółtego
-por (ok 10 cm centymetrów białej części)
-pęczek koperku
-majonez
-jogurt naturalny
-pieprz, sól
Ogórka obrać, pokroić w kosteczkę, posolić i odstawić. Paluszki krabowe pokroić w plasterki, jajka pokroić w kostkę. koperek i por posiekać. Wszystko umieścić w dużej misce, wsypać kukurydzę. Ogórek odsączyć z wody i wrzucić do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce. W kubeczku wymieszać ok. 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wlać do miski, wszystko razem delikatnie wymieszać
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Vol-au-vent ze szparagami
Składniki:
-1op. ciasta francuskiego,
-3 jajka,
-3 białe szparagi,
-100g podgrzybków (lub inne grzyby) – ja miałam mrożone,
-50g koziego sera twarogowego,
-2 szalotki,
-sól, pieprz,
-olej rzepakowy,
-2 łyżki masła,
-zioła do dekoracji.
Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Przestudzić.
Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami.
DRUGIE DANIE
Kurczak z estragonową salsą verde
Składniki:
-700g filetu z kurczaka,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 pęczka estragonu,
-biały pieprz,
-sól.
Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, ułożyć mięso. Powtykać gałązki estragonu i skropić resztą oliwy. Piec około 25-30 minut w temp. 200st. Odstawić mięso na 10 minut.
Sos :
-mały pęczek natki pietruszki,
-kilka gałązek estragonu,
-dymka,
-łyżeczka soli,
-2 łyżki soku z cytryny,
-łyżeczka skórki z cytryny,
-6 łyżek oliwy z oliwek.
Umytą natkę pietruszki, estragon, skórkę oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować blenderem na papkę. Dodać sos powstały podczas pieczenie mięsa. Krótko zmiksować. Mięso pokroić na 1cm plastry, polać sosem.
Kurczak z mozarellą i orzechami
Składniki:
-500g filetu z kurczaka,
-pęczek natki pietruszki,
-garść orzechów włoskich,
-garść pestek słonecznika,
-2 ząbki czosnku,
-sól, pieprz,
-4 łyżki oliwy z oliwek,
-2 łyżki octu winnego balsamicznego,
-300g sera mozarella.
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Natkę pietruszki, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny zmiksować w blenderze na papkę. Masą natrzeć mięso z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozłożyć grube plastry mozarelli. Piec około 45 minut w temp. 180-200st.
Spaghetti z krewetkami i oliwą truflową
Składniki dla 2 osób:
-makaron spaghetti
-200 g krewetek tygrysich (użyłam mrożonych)
-4 ząbki czosnku
-2 garści czarnych oliwek
-6 suszonych pomidorów z oliwy
-1 ostra papryczka
-100 ml oliwy truflowej
-natka pietruszki
-sól, pieprz
Wstawić wodę na makaron.
Czosnek pokroić w plasterki. Papryczkę umyć, przekroić, usunąć pestki i drobno pokroić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek i papryczkę, delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory. Krewetki sparzyć wrzątkiem, wrzucić na patelnię, oprószyć solą i pieprzem i krótko podsmażyć. Wrzucić pokrojone oliwki.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i przyprawić go solą i pieprzem, zamieszać i wrzucić na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć na talerze. Posypać natką pietruszki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na kotlety. Rozbić na dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, obsypką, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie obracać mięso i smarować pozostałą marynatą. Następnie zdjąć z grilla i pokroić w 2cm paski. Podawać ze świeżym ogórkiem i posiekaną natką pietruszki.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około 15minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Ryż podawać z mięsem i powstałym sosem.
Drożdże wkruszyć do szklanki, zasypać łyżeczką cukru, zalać 4 łyżkami letniej przegotowanej wody. Rozetrzeć, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże, olej oraz resztę letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce.
Mięso urobić, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę. Paprykę oczyścić, dodać do mięsa. Dodać osączoną kukurydzę oraz fasolę. Dusić chwilkę. Następnie podlać odrobiną wody, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dusić na małym ogniu ok. 8min. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wycinać serca. Nakładać farsz, przykryć drugim sercem, zlepić przy pomocy widelca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30 min w temp. 180st.
Do 200ml letniej przegotowanej wody wkruszyć drożdże. Dobrze rozmieszać, odstawić na 5min. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże oraz olej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Pora umyć, pokroić w plasterki. Parówki obrać z osłonek, pokroić w kostkę, wraz z warzywami dodać do cebuli. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką. Wymieszać z 2/3 startego sera. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć 6 serc. Na trzech sercach rozłożyć farsz, przykryć pozostałymi sercami. Przy pomocy widelca zlepić brzegi jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać resztą sera. Piec ok. 20min w temp. 190-200st.
Pierożki z kaszą i serem
Ciasto:
-80 dag ugotowanych ziemniaków,
-30dag mąki pszennej,
-jajko,
-sól morska.
Ziemniaki zmielić, dodać przesianą mąkę, dużą szczyptę soli oraz jajko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować podsypując blat mąką. Foremką do ciasteczek wycinać serduszka.
Kaszę wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować na sypko i odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Zdjąć z patelni, dodać do kaszy. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać do farszu. Dorzucić posiekany czosnek, starty ser oraz pokruszony twaróg. Oprószyć do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Nakładać po łyżeczce farszu na serce, przykryć drugim serduszkiem i przy pomocy widelca zlepić brzegi pierożków. Ułożyć na blasze, piec ok. 20min w temp. 180st.
Masło i czekoladę stopić, dodać cukier, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Wbić jajka, dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Płatki migdałowe zmielić w blenderze, dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm.
Masa serowa:
-1kg półtłustego twarogu,
-niepełna szklanka cukru,
-laska wanilii,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
-4 jajka,
-50g mlecznej czekolady,
-50g gorzkiej czekolady,
-100g białej czekolady.
Gorzką i mleczną czekoladę stopić na parze. Białą czekoladę również osobno stopić na parze. Przestudzić. Twaróg zmielić, następnie utrzeć z cukrem i mąką. Wbić jajka, dodać nasiona z laski wanilii. Masę podzielić na pół, do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej ciemną. Na ciasto wyłożyć ciemną masę, następnie jasną.
Truskawki zasypać cukrem, zmiksować blenderem. Dwie łyżki masy odłożyć i zmieszać z mąką. Resztę przełożyć do garnka, podgrzać. Dodać rozrobioną mąkę, mieszając, zagotować. Kłaść łyżeczką na ciasto, delikatnie wymieszać łyżeczką, lekko wciskając mus w ciasto. Piec ok. 55min w temp. 170st. Następnie pozostawić ciasto na 10min w wyłączonym piekarniku. Ostudzić.
Deser walentynkowy
Składniki:
-galaretka truskawkowa,
-garść mrożonych malin,
-garść mrożonych truskawek,
-125g serka śmietankowego,
-żółtko,
-150ml śmietanki 30%,
-50ml likieru jajecznego Adwokat,
-2 łyżki cukru pudru.
Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Do każdej szklaneczki (4szt) wrzucić kilka mrożonych owoców, zalać galaretką i ustawić pochyło w lodówce. Odstawić, aż galaretka całkiem zastygnie. Serek zmiksować z żółtkiem i likierem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Połączyć z masą serową. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Wierzch udekorować startą czekoladą oraz rurkami z kakaowym nadzieniem i czekoladowym serduszkiem.
Mini torciki
Składniki na 4 serca:
foremki o pojemności ok. 300 ml
-225 g drobnego cukru
-2 jaja
-275 ml oleju rzepakowego
-125 ml jogurtu naturalnego
-łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego w żelu
-łyżeczka ekstraktu waniliowego
-175 g mąki pszennej
-15 g kakao
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki białego octu winnego
-masło do wysmarowania foremek
Foremki wysmarować masłem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z solą. W dużej misce ubić jajka z cukrem na jasną masę. Ubijając mikserem na najniższych obrotach wlewać małym strumieniem olej i miksować aż cały zostanie wchłonięty. Cały czas mieszając dodać jogurt, barwnik i wanilię. Następnie mąkę z kakao, wymieszać i dodać ocet. Ciasto rozłożyć do foremek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni, przez 35 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzić w foremkach przez 5 minut, następnie wyciągnąć i całkowicie wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
-120 g białej czekolady
-270 g miękkiego masła
-570 g cukru pudru – przesianego
-3 łyżki mleka
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej, uważając by miseczka nie dotykała wody. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodając cukier puder ucierać, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać białą czekoladę, wymieszać i wlać mleko. Ucierać jeszcze ok. 2 minut. Serca przekroić, przełożyć kremem, posmarować również wierzch i boki. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie łezki (u mnie Wilton nr 104) i trzymając w pozycji pionowej, ostrą końcówką tylki skierowaną ku Wam, a okrągłą ku ciastu. Falbanki powinny dotykać boków tortu. Po udekorowaniu boków ozdobić wierzch tortu, zostawiając środek wolny. Odłożone serce pokruszyć i okruszkami obsypać środki torcików. Całość schłodzić w lodówce. Torciki wyciągnąć z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem, by się ogrzały i masa zmiękła.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Deser kawowo – czekoladowy
Składniki:
-250 g serka mascarpone,
-250g serka kremowego śmietankowego,
-100g kremu czekoladowego np. nutella,
-łyżka cappuccino w proszku,
-75 ml likieru kawowego,
-50g cukru,
-100g herbatników w polewie czekoladowej.
Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą.
Czekoladowa Panna Cotta ze świeżymi malinami
Składniki:
-300ml śmietanki 30%,
-100ml mleka,
-50g cukru,
-100g mlecznej czekolady,
-1/2 laski wanilii,
-czubata łyżeczka żelatyny,
-łyżeczka kakao,
-śmietanka i maliny do dekoracji.
Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Mleko zagotować ze śmietanką, cukrem, kakao i nasionami wanilii. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia.
Na środku każdego deseru nałożyć kleks ze śmietany.
Kilka malin rozgnieść widelcem, mus rozłożyć do pucharków, udekorować świeżymi malinami.
Lodowy deser adwokatowy z truskawką
Składniki:
-150 g śmietanki 30%,
-4 łyżki likieru jajecznego,
-2 jajka,
-2 łyżki cukru waniliowego,
-2 łyżki cukru,
-1/2 laski wanilii,
-20 dużych truskawek,
-mielone orzeszki w karmelu i starta czekolada do dekoracji.
Śmietankę ubić na sztywno, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, również odstawić. Żółtka utrzeć z cukrami, powoli dodawać likier. Dodać śmietankę oraz ubite białka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Masę przełożyć do małych kokilek. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie foremki włożyć dosłownie na chwilkę do gorącej wody i przy pomocy noża wyjąć z formy na talerz. Udekorować plasterkami truskawek oraz orzeszkami i startą czekoladą. Podawać od razu.
Czekolady stopić z dodatkiem wody i masła na parze. Przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru pudru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, dodać przestudzoną czekoladę. Następnie dodać ubite białka. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. 2/3 dodać do masy czekoladowej. Mus czekoladowy nałożyć do pucharków, udekorować resztą śmietanki. Schładzać ok. 2 godz.