Daktylowa jaglanka z truskawkami

5 lipca 2012, dodał: jasmine
Artykuł zewnętrzny

Składniki (na 1 porcję)

  • 40g kaszy jaglanej
  • 200ml wody
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • 10g otrębów (u mnie mix owsianych, pszennych, orkiszowych, żytnich i gryczanych)
  • 4 daktyle suszone
  • po pół łyżeczki kakao i karobu (lub cała jednego z nich)
  • łyżka orzechów laskowych
  • kilka truskawek

Jogurt (najlepiej domowy) wymieszać z otrębami i pozostawić do napęcznienia. Kaszę ugotować w  wodzie, co jakiś czas mieszając i zmniejszając ogień. Pod koniec gotowania dorzucić pokrojone daktyle, orzechy oraz kakao i karob. Chwilę po zdjęciu z ognia wymieszać ugotowaną kaszę z jogurtem i otrębami. Udekorować pokrojonymi truskawkami.

Porcja 187g = 350kcal

file1341498167