Daktylowa jaglanka z truskawkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 1 porcję)
- 40g kaszy jaglanej
- 200ml wody
- 50ml jogurtu naturalnego
- 10g otrębów (u mnie mix owsianych, pszennych, orkiszowych, żytnich i gryczanych)
- 4 daktyle suszone
- po pół łyżeczki kakao i karobu (lub cała jednego z nich)
- łyżka orzechów laskowych
- kilka truskawek
Jogurt (najlepiej domowy) wymieszać z otrębami i pozostawić do napęcznienia. Kaszę ugotować w wodzie, co jakiś czas mieszając i zmniejszając ogień. Pod koniec gotowania dorzucić pokrojone daktyle, orzechy oraz kakao i karob. Chwilę po zdjęciu z ognia wymieszać ugotowaną kaszę z jogurtem i otrębami. Udekorować pokrojonymi truskawkami.
Porcja 187g = 350kcal