Czerwona kapusta – różne przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Czerwona kapusta – różne przepisy

22 września 2020, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Czerwona kapusta zresztą podobnie jak jej siostrzana odmiana czyli biała kapusta to wspaniałe źródło antyutleniaczy, które mają za zadanie zwalczać wolne rodniki w naszym organizmie. Jest nie tylko bogata w minerały, witaminy i błonnik, ale zawiera też korzystne dla zdrowia substancje o właściwościach terapeutycznych i ochronnych. Z czerwonej kapusty gospodynie domowe mogą wyczarować pyszną surówkę, ugotować ją z dodatkami czy też ukwasić.

czerw

Swoją czerwoną barwę kapusta czerwona zawdzięcza  naturalnym barwnikom czyli antocyjanom, które mają silne właściwości antyoksydacyjne, ale też chronią nasz organizm przed starzeniem się komórek czy przed zmianami nowotworowymi. Wzmacniają też naczynia krwionośne oraz działają przeciwalergicznie.  Regularne spożywanie kapusty obniża poziom złego cholesterolu we krwi.  O tej porze warto po nią sięgać, ze względu na to, że świetnie wspomaga nasz układ odpornościowy, a więc polecana jest  szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kapusta czerwona – zwana też  szczególnie na śląsku modrą, jest bardzo dobrym  źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów, paznokci.Podstawowym przepisem gdzie króluje czerwona kapusta to surówka, na pewno każdy z was zgodzi się z tym. Lecz jest jeszcze kilka ciekawych pomysłów na jej wykorzystanie.

Surówka z orzechami i rodzynkami w sosie winnym

czerw

składniki:

pół główki poszatkowanej drobno czerwonej kapusty

1/2 filiżanki orzechów włoskich

1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin

1/4 szklanki czerwonego octu winnego

2 łyżeczki musztardy Dijon

1/4 łyżeczki świeżego pieprz czarnego

1/4 szklanki rozdrobnionego sera feta

1/4 szklanki rodzynek

Kapustę poszatkować i pozostawić w misce. Na suchej patelni podsmażyć orzechy do zrumienienia. Zrobić sos z musztardy, oliwy, octu winnego oraz pieprzu, dodać orzechy. Sos przelać na rozgrzaną patelnię i podsmażać przez 2 minuty cały czas mieszając. Ciepły sos wlać do kapusty, dodać ser feta i rodzynki i wymieszać, sałatę pozostawić na 15 minut w temp. pokojowej.

 

Modra kapusta w czerwonym winie

Składniki:red-cabbage-main

  • główka czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 jabłka
  • 500 ml czerwonego wina
  • cukier
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Podsmażam posiekaną cebulę i oprószam szczyptą soli. Dodaję poszatkowaną kapustę. Smażę kilka minut,  w tym czasie obieram jabłka i ścieram na tarce.
Dokładam jabłka, posypuję łyżeczką cynamonu, łyżeczką cukru i dolewam wytrawne wino. Duszę pod przykryciem a gdy kapusta jest miękka doprawiam solą i pieprzem do smaku.
 

Czerwona kapusta na ciepło

cieplo

składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  •  masło
  • 15 dkg boczku
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy jak najdrobniej.  Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty.Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Kiedy kapusta jest już ugotowana odcedzamy ją. Dodajemy ocet, sól i cukier do smaku wg upodobania. Na patelni, na łyżce masła przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia dodając łyżkę mąki. zawartość patelni przekładamy do naszego garnka z kapustą.Mieszamy. Ewentualnie posypujemy koperkiem.
 

Pesto z czerwonej kapusty

Składniki:1-_mg_3880

  • ½ główki małej czerwonej kapusty

  • garść pestek słonecznika

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 3 liście mięty
  • 1 łyżka syropu klonowego ( może być każdy inny słód, cukier)

  • sok z jednej cytryny

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Z kapusty wycinamy głąb, który jest zbyt twardy, abyśmy mogli go użyć. Przy pomocy dużego, ostrego noża drobno siekamy kapustę. Na suchej patelni podprażamy pestki słonecznika, aby się lekko zarumieniły.

Posiekaną kapustę, miętę, słonecznik, oliwę, przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, sok z cytryny i syrop umieszczamy w kielichu blendera, jeżeli używamy kielichowego lub w naczyniu do miksowania, gdy używamy ręcznego i mielimy na najwyższych obrotach do czasu, aż powstanie nam jednolita pasta. Przyprawiamy ją solą ( około 1 łyżeczki ) i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Podajemy z makaronem tagliatelle lub spaghetti, najlepiej pełnoziarnistym. Zdobimy pomidorkami koktajlowymi.

 

Gryczana zapiekanka z czerwoną kapustą

dsc_0180

Składniki na średnią (moja miała 21cm) żaroodporną okrągłą formę:

  • 200 g suchej kaszy gryczanej
  • 200 g drobno poszatkowanej czerwonej kapusty (ok. ¼ średniej główki)
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 3 owoce jałowca
  • pół jabłka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (lub ostrej) oraz ulubione dodatkowe przyprawy
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ugotuj kaszę. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż (pokrojoną w kostkę) cebulę z liśćmi laurowymi i jałowcem. Gdy cebula zacznie się szklić i brązowieć, usuń przyprawy.
2. Na patelnię dodaj poszatkowaną kapustę i duś ją aż zmięknie.
3. Zawartość patelni dodaj do ugotowanej kaszy i wymieszaj. Dopraw przyprawami do smaku.Masę podziel na dwie części – jedną z nich zmiksuj ręcznym blenderem (nie musi być dokładnie).
4. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanej oliwą formy żaroodpornej wyrównując wierzch
5. Piecz w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku około 30 – 40 minut (przez pierwsze 20 minut piekę z pokrywką).
6. Upieczoną zapiekankę odstaw do ostygnięcia i krój na sześciany. Równie dobrze smakuje schłodzona i odgrzana następnego dnia (jak nie lepiej!)

Pieczona kapusta – przepis z bloga smakoterapia.blogspot.com

Składniki:

sdc11169
kapusta czerwona (główka lub pół, po plastrze lub dwóch na osobę, albo ile kto tam lubi ;) )
oliwa z oliwek nierafinowana bądź olej nierafinowany dowolny.
sól gruboziarnista np. himalajska, pieprz
czosnek (kilka ząbków)
 
+dowolne warianty
quinoa (gotowana)
kasza jaglana (gotowana)
pestki dyni, słonecznika, siemię, sezam
 dowolne zioła
prawdziwe balsamico
 

Wykonanie:

Kapustę umyj, zdejmij sfatygowane liście i pokrój na grube plastry (ok 1,5cm).
Ułóż w naczyniu do zapiekania, polej oliwą, posyp solą i piecz do miękkości środka (sprawdzaj od spodu) lub tak długo jak lubisz (u mnie al dente, ok 45 minut, termoobieg 175 stopni ). Pod koniec pieczenia skrój w cieniutkie plasterki czosnek, posyp kapustę i delikatnie podpiecz. Możesz również posypać ją majerankiem, kminkiem (na trawienie), lubczykiem lub innymi ulubionymi przyprawami. W międzyczasie podpraż nasiona, sezam jeśli wybierasz tę wersję, posyp suto, dodaj pieprz i podawaj. Możesz też podać ją z kaszą jaglaną bądź quinoa ugotowaną na sypko.
Możesz ją skonsumować prawie saute, okraszoną delikatną ilością dobrego balsamico. W połączeniu z pieczoną oliwą i czosnkiem – pyszności…
Upieczona kapusta na podniebieniu prezentuje się następująco:
zewnętrzne liście skruszałe jak chipsy a wewnątrz smakowicie wypieczone acz sprężyste (półmiękkie lub półtwarde, wedle gustu).
W dodatku robi się sama!

zobacz również:

 
 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz