Czachobili z kurczaka – wersja ormiańska

3 grudnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Gęsta, smaczna ormiańska zupa z kurczaka

zupa ormiańska czachobili

  • kurczak (mogą być też np 4 udka lub 2 podwójne piersi)
  • 500 g pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 5 cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 czerwona papryka

przyprawy

* 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
* 1/2 łyżeczki bazylii
* kilka gałązek zielonej pietruszki i kolendry
* 1/2 ostrej świeżej papryki
* sól
* pieprz

umytego kurczaka (udka lub piersi) podzielić na małe porcje, natrzeć solą i bazylią, obrumienić na złoto. Przełożyć do rondla. na pozostałym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę , paprykę i wrzucić do kurczaka. Dodać sparzone wrzątkiem i pokrajane w ćwiartki pomidory oraz szafran, kminek, posiekany drobno czosnek i zieloną kolendrę. postawić na małym ogniu i dusić do miękkości. Przed podaniem Czachobili z drobiu doprawić sola i pieprzem, posypać siekaną pietruszką . Najlepiej smakuje w specjalnym podgrzewanym kociołku.