- 200 ml wody
- 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 35 dag cukru
Przygotowanie syropu
Cukier należy zrumienić na patelni, pamiętaj, aby się nie przypalił. Poczekaj aż nabierze złotego koloru i zacznij wlewać wrząca wodę cienkim strumieniem, ale uważaj bo będzie pryskać. Całość zagotuj po czym zmniejsz płomień i dodaj ekstrakt waniliowy. Gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia, jeżeli po całkowitym wystudzeniu stwierdzisz, że jest zbyt gęsty to możesz dodać nieco wrzącej wody i ponownie zagotować.
Składniki
- 4-5 cytryn
- 1 lub 2 pomarańcze pomarańcze
- po około 3 cm kawałek laski cynamonu na słoik
- po 2 goździki na słoik
- syrop karmelowy
Przygotowanie cytrusów
Wszystkie cytrusy musisz sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować. Następnie pokrój je w plastry o grubości około 2-4 mm, i włóż do słoika, dodaj laski cynamonu, goździki i całość zalej syropem.