Cytryny i pomarańcze w syropie

6 stycznia 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Tym razem mamy dla Was przepyszny przepis na cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym. Brzmi pysznie prawda? Jest to idealny napój na mroźne dni. Rozgrzewa a w dodatku jest przepyszny i zdrowy. Koniecznie spróbujcie sami i dajcie nam znać jak wrażenia.

Właściwości cytryny i pomarańczy

Cytryna , jak wiadomo zawiera dużo witaminy C, Co niewątpliwie pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Dzięki niej nasz organizm lepiej broni się przed różnymi wirusami, przeziębieniem, powoduje również przyspieszenie procesu gojenia się ran. Cytryna jednak, tak jak i dla zdrowia jest niezbędna dla urody! Cytryna szczególnie polecana jest do pielęgnacji włosów:  dba o nie, wzmacnia, nadaje im zdrowy połysk. Włosy po cytrynowej kuracji zdrowo się błyszczą i dobrze się układają. Sok z tego owocu zaleca się zarówno podczas kuracji włosów suchych, jak i tych przetłuszczających się. Cytryna dba również o posiadaczki  cery tłustej oraz o skórę dłoni i stóp. Cytryna posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego od wieków ceniona była przez medycynę naturalną.  Jej sok i miąższ zawierają cenną dla organizmu witaminę C. Stosowana jest w wielu powszechnych dolegliwościach między innymi w przeziębieniach, infekcjach płucnych, osłabieniu, kamicy nerkowej i żółciowej, bólach głowy czy nadkwasocie i wrzodach żołądka.

Najcenniejszymi składnikami pomarańczy są: witamina C i substancje pektynowe, znajdujące się w białej części skórki pomarańczowej. Pektyny poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom i powstawaniu nowotworów jelita grubego. Ważnym składnikiem pomarańczy jest limon, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Pomarańcze są także dobrym źródłem karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, będących podstawowym „orężem”w walce z wolnymi rodnikami. Biała warstwa podskórna owoców to głównie pektyny, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego. Wybieraj owoce zdrowe, twarde, o cienkiej skórce. Barwa skórki nie decyduje o walorach odżywczych pomarańczy.

Przepis na napój

 

syrop karmelowy
  • 200 ml wody
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 35 dag cukru

Przygotowanie syropu
Cukier należy zrumienić na patelni, pamiętaj, aby się nie przypalił.  Poczekaj aż nabierze złotego koloru i zacznij wlewać wrząca wodę cienkim strumieniem, ale uważaj bo będzie pryskać. Całość zagotuj po czym zmniejsz płomień i dodaj ekstrakt waniliowy. Gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia, jeżeli po całkowitym wystudzeniu stwierdzisz, że jest zbyt gęsty to możesz dodać nieco wrzącej wody i ponownie zagotować.

Składniki 

  • 4-5 cytryn
  • 1 lub 2 pomarańcze pomarańcze
  • po około 3 cm kawałek laski cynamonu na słoik
  • po 2 goździki na słoik
  • syrop karmelowy

Przygotowanie cytrusów
Wszystkie cytrusy musisz sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować. Następnie pokrój je w plastry o grubości około 2-4 mm, i włóż do słoika, dodaj  laski cynamonu, goździki i całość zalej syropem.

zobacz również: