Cukinie z kotlecikami wołowymi z grilla w pesto

27 stycznia 2012, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:



Na kuleczki mięsne

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Na pesto

  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • garść startego parmezanu
  • oliwa z oliwek extra vergine

ponadto

  • duża cukinia

Przygotowanie:

– Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Ręcznie wyrabiamy i formujemy małe kotleciki
– Cukinię myjemy i kroimy na plastry
– Na grillu układamy kotleciki i grillujemy na brązowo. Cukinię grillujemy lekko.
– Pesto: liście natki, parmezan i czosnek miksujemy blenderem z oliwą z oliwek extra vergine na gęstą grudkowatą masę.
– Kotleciki i cukinię osączamy na papierowym ręczniku.
– Każdy plaster cukinii który ma służyć jako spód piramidki, smarujemy pesto tylko z wierzchniej strony, następnie nakładamy kotlecik i przykrywamy kolejnym plastrem cukinii, ale tym razem posmarowanym pesto z obu stron.