Cukinia z roku na rok zyskuje coraz większe grono zwolenników. Jeszcze kilka lat temu ciężko było ją odnaleźć na straganach oraz stoiskach z warzywami, jednak obecnie można ją kupić w każdym sklepie. Można ją dodawać z powodzeniem do zup oraz sałatek a oprócz tego idealnie nadaje się do faszerowania, blendowania oraz grillowania. Czym charakteryzuje się te niezwykłe warzywo i jakie posiada właściwości?
Pochodzenie cukini
Cukinia podobnie jak dynia oraz ogórki należy do rodziny dyniowatych. Jej ojczyzną są przede wszystkim tereny Ameryki Południowej, jednak z powodzeniem jest uprawiana również w innych krajach, również w Polsce. Najsmaczniejszą oraz najczęściej wykorzystywaną częścią rośliny są owoce, które zazwyczaj mają barwę ciemnozieloną, ale można również spotkać odmiany o kolorze żółtym oraz pomarańczowym. W wielu renomowanych restauracjach wykorzystuje się również kwiaty cukinii, które wykorzystywane są na różne sposoby.
Wartości odżywcze i kaloryczność
Cukinia jest bardzo dobrym źródłem witaminy A, zawiera również witaminy z grupy B, a także witaminę C. Witaminy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak należy pamiętać o tym, że pod wpływem działania wysokiej temperatury ich ilość drastycznie spada. Z tego też względu bardzo młode cukinie najlepiej jadać na surowo razem ze skórką np. w sałatce. Oprócz wspomnianych witamin cukinia jest również bogata w takie składniki mineralne jak fosfor, żelazo, wapń, jod, sód i potas. Zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu może być bez żadnych obaw spożywana przez osoby, które są na diecie odchudzającej.
W walce o smukłą sylwetkę
Młodą cukinię można wykorzystywać do przygotowywania lekkich sałatek, a także zjadać na surowo. W 100 g produktu znajduje się zaledwie 15 kcal, dlatego też jest to idealne warzywo dla osób dbających o linię. Spożywanie cukinii wspomaga nie tylko przemianę materii, ale również zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, dzięki czemu utrata zbędnych kilogramów jest niezwykle łatwa i przyjemna.
Wspomaganie trawienia
Cukinia posiada właściwości alkalizujące, zapobiegając tym samym zakwaszeniu organizmu. Dzięki niewielkiej ilości błonnika nie obciąża zbytnio przewodu pokarmowego i ma bardzo korzystny wpływ na proces trawienia.
Dla cukrzyków
Cukinia ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego też osoby chore na cukrzycę powinny ją spożywać tak często, jak to tylko możliwe. Dzięki temu, że nadaje się idealnie do zagęszczania potraw, daje uczucie sytości na długo i co najistotniejsze jej spożycie nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi.
Idealna dla kobiet w ciąży
Kobiety myślące o potomstwie oraz te, które karmią maluszka piersią, mogą z powodzeniem dodawać cukinię do surówek, ponieważ zawiera ona spore ilości kwasu foliowego, który odpowiada za prawidłowy rozwój dziecka.
Na skołatane nerwy
Zdecydowana większość osób jest w dzisiejszych czasach narażona na stres, dlatego też idealnym remedium na skołatane nerwy są potrawy przygotowywane z dodatkiem cukinii. Witaminy z grupy B zawarte w tym warzywie łagodzą objawy stresu, zapobiegają stanom depresyjnym, a także poprawiają pamięć i koncentrację.
zobacz również:
-
Sałatki z buraków: dużo przepisów
-
Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje
-
Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów
-
Sałatki z jajkami w roli głównej – przepisy czytelników