URODA I ZDROWIE

Cukinia – proste dania obiadowe różne przepisy na dania z cukinii

24 sierpnia 2020, dodał: pinkmause

Cukinia jest niezwykle wdzięcznym warzywem, bo możemy ją smażyć, dusić, piec, gotować, także podawać na surowo, a nawet grillować. Ze względu na swój neutralny smak pomoże nam ona wyczarować potrawy zarówno łagodne, jak i bardziej pikantne, a nawet słodkie, bo cukinia to znakomity składnik ciast i słodkich placuszków. Co więcej, z jej pomocą możemy przyrządzić proste szybkie przekąski, dania obiadowe, ale też mamy możliwość pokusić się o potrawy o prawdziwie wyrafinowanym smaku. Delikatny, raczej neutralny smak cukinii znakomicie komponuje się z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, sokiem i skórką z cytryny.

 

cukinia faszerowana

 

Cukinia faszerowana vege

Składniki:
– 2 duże lub 3 średnie cukinie, przekrojone wzdłuż na pół
– 1 duże jajko, ubite
– 1 szklanka chrupiącego chleba, pokruszonego
– ⅔ szklanki startego parmezanu
– ½ ząbka czosnku, posiekanego
– ½ szklanki pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych
– 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 2 łyżki świeżych liści tymianku
– ¼ szklanki orzeszków piniowych
– oliwa z oliwek
– pesto do podania
– sól morska
– świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C i wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Używając łyżeczki wydrążyć miąższ cukinii. Umieść na blasze do pieczenia.
Przełożyć wycięty miąższ cukinii do sitka z siatki i delikatnie wycisnąć nadmiar wody. Pokroić na grube kawałki i wrzucić do miski z jajkiem, bułką tartą, serem, czosnkiem, pomidorami, skórką z cytryny, tymiankiem, orzeszkami pinii i ¼ łyżeczki soli. Wymieszać. Wydrążoną cukinię skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Łyżką włożyć nadzienie i piec przez 16 do 18 min.

 

cukinia faszerowana pomidorami

Roladki z cukinii

Składniki:
– 2 duże cukinie, pokrojone wzdłuż na 12 plasterków
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– świeży czarny pieprz do smaku
– 1 szklanka sosu marinara
– 1 duże jajko
– 2/3 szklanki sera ricotta
– 1/2 szklanki startego sera do podania
– 1/4 szklanki posiekanej bazylii
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 3/4 szklanki posiekanej mozzarelli

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Rozlać 1/4 szklanki sosu marinara na dnie naczynia do pieczenia. Pokroić cukinię wzdłuż na plastry mniej więcej tej samej wielkości. Najłatwiej to zrobić z mandoliną. Przyprawić cukinię z obu stron 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, a następnie grillować na patelni grillowej, aż pojawią się ślady grillowania (ok. 2 min. z każdej strony). W misce ubić jajko, a następnie wymieszać razem z ricottą, serem, bazylią, czosnkiem, 1/8 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Rozłożyć mieszankę ricotty równomiernie na każdy plasterek cukinii. Zwinąć plasterki i ułożyć szwem w dół w przygotowanym naczyniu. Po wierzchu polać 1 łyżką sosu marinara i posypać 1 łyżką sera mozzarella. Szczelnie przykryć folią. Piec 20 min. lub do momentu, gdy ser się rozpuści.

 

roladki z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Składniki:
– 4 średnie cukinie, pokrojone na kawałki
– 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado
– 1,5 szklanki pomidorków koktajlowych, w całości
– 3-4 świeże ząbki czosnku, posiekane
– 1/4 szklanki świeżego parmezanu
– 1,5 łyżeczki suszonych włoskich przypraw
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/4 szklanki świeżej pietruszki, drobno posiekanej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W dużej szklanej misce wymieszać posiekaną cukinię z pomidorami, oliwą, czosnkiem, parmezanem i włoskimi przyprawami. Doprawić solą morską i pieprzem, a następnie wymieszać. Przełożyć do naczynia do pieczenia i piec ok. 25 min. Udekorować świeżą pietruszką.

 

zapiekanka z cukinii

Cukinia z jajkiem

Składniki:
– 3 duże cukinie lub 4 małe
– 1 łyżeczka soli morskiej i więcej do smaku
– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
– 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu plus więcej do smaku
– olej kokosowy do natłuszczania
– 6 jajek
– opcjonalnie: kruszona czerwona papryka, przyprawy, świeże zioła, takie jak koperek, kolendra, pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:
Cukinię pokroić w makaron obieraczką do warzyw. Przełożyć do durszlaka i posypać solą morską. Pozostawić makaron z cukinii na 20 min. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, nasmarować 6 foremek do ciastek olejem. Odcisnąć makaron z cukinii. Przełożyć do miski, dodać czosnek w proszku, cebulę i mielony czarny pieprz.
Ostrożnie oddzielić białka od żółtka. Białka dodać do makaronu cukinowego i wymieszać. Makaron z cukinii podzielić na przygotowane foremki, utworzyć gniazda i pozostawić wcięcie na środku. Ostrożnie umieścić żółtko na środku każdego gniazda cukinii. Posypać solą i pieprzem. Piec przez 15-20 min., aż żółtka będą ugotowane według własnego uznania.

 

gniazdka cukiniowe z jajem

Ciasto z cukinii i pora

Składniki:
– 1 por cały, cienko pokrojony
– 750 g cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
– 8 jajek
– ½ filiżanki (40 g) startego parmezanu
– ¼ szklanki (35 g) mąki
– olej w sprayu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Dno i boki kwadratowej formy wyłożyć papierem do pieczenia. Lekko spryskać patelnię olejem i podgrzać, dodać por i 1 łyżkę stołową wody i gotować mieszając przez 5 min. do miękkości. Wymieszać z cukinią. Gotować pod przykryciem przez 5 min. mieszając, aż cukinia zmięknie. Odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka, parmezan, mąkę, sól i pieprz. Dodać schłodzoną mieszankę cukinii i wymieszać. Wylać mieszaninę na przygotowaną formę. Piec przez 40 min. Odstawić na 10 min. Pokroić.

 

ciasto z cukinii wytrawne

Curry z cukinii

Składniki:
– 2 łyżki oleju
– 1 czerwona cebula
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
– 2 łyżeczki kolendry
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka kminku
– 3 cukinie
– słoiczek koncentratu pomidorowego
– 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 1 puszka mleka kokosowego
– sól i pieprz do smaku
– kolendra do przybrania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pokroić cebulę i czosnek w kostkę i zetrzeć imbir. Wlać olej na patelnię i po rozgrzaniu dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć około 7-10 min., mieszając, aby cebula się nie przypaliła. Pokroić cukinię na kawałki. Dodać imbir, czosnek i cukinię na patelnię ze smażoną cebulą i smażyć około 5 min., często mieszając. Dodać kolendrę, kminek, wędzoną paprykę i kurkumę i wymieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, bulion warzywny i mleko kokosowe i wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 3-5 min. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować posiekaną kolendrą.

 

gulasz cukiniowy

Placuszki z cukinii

Składniki:
– 3 łyżki (30 g) mąki pszennej
– 1 jajko
– 2 łyżki mleka
– 300 g cukinii (1 malutka)
– 1/4 niedużej cebuli
– 1 łyżka koperku, tymianku, oregano i natki pietruszki
– olej roślinny lub oliwa

Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą rózgi). Wlać mleko i wymieszać na jednolite ciasto. Odważyć potrzebną ilość cukinii. Umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć cebulę. Cukinię i cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnię z olejem lub oliwą. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2-3 min. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 min.

 

placki z cukinii

Zapiekanka makaronowa z cukinią

Składniki:
– 1 makaron rigatoni
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 1/2 szklanki cukinii pokrojonej w półksiężyce
– 2 garstki młodego szpinaku
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 3/4 szklanki śmietany
– 1/2 szklanki naturalnego jogurtu greckiego
– 1 duże jajko
– świeży ser mozzarella
– starty parmezan
– pomidorki koktajlowe pokrojone
– świeże liście bazylii

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ugotować makaron rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do dużej miski. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cukinię i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż lekko zarumieni się ze wszystkich stron, ok.o 4 min. Wymieszać z młodym szpinakiem, gotować do zwiędnięcia, ok. 1 min. Posypać czarnym pieprzem i 1/4 łyżeczki soli. Przełożyć do miski z makaronem. Wymieszać śmietanę, zwykły jogurt grecki, jajko i 3⁄4 łyżeczki soli. Wymieszać mieszaninę śmietany z makaronem. Dodać kulki świeżego sera mozzarella i tarty parmezan, delikatnie wmieszać z pomidorami. Przełożyć mieszaninę na lekko natłuszczoną tortownicę. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min. Na wierzchu ułożyć pozostałe kulki świeżego sera mozzarella i starty parmezan. Piec kolejne 5 min. Posypać listkami świeżej bazylii.

 

makaronowy tort z cukinią

Składniki:
– 227 g dipu serowego z karczochami
– 3 cukinie, zielono-żółte
– 4 łyżki gotowanego boczku (pancetta), pokrojonego w kostkę
– 4 łyżki sera mozzarella, posiekanego
– 4 łyżki cebuli zielonej, pokrojonej
– 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Pokroić każdą cukinię na plasterki w odległości około 1 cm od siebie, nie docinając do końca. Umieścić cukinie na patelni, posmarować każdą cukinię olejem. Grillować z zamkniętą pokrywą na dużym ogniu przez około 3 min. Zdjąć z grilla. Napełnić każdy plasterek dipem, a następnie posypać cukinię tartym serem i pancettą. Grillować aż ser się rozpuści, posypać posiekaną zieloną cebulą.

 

cukinia wąż z serem

Cukinia faszerowana z mięsem

Składniki:
– 4 średnie cukinie
– 1 puszka sosu pomidorowego
– 1 kg mielonej wołowiny
– 1 słodka papryka, pokrojona w kostkę
– 2 średnie pomidory, posiekane
– 1 cebula, drobno posiekana
– 2 łyżeczki mielonego czosnku
– ½ łyżeczka soli
– ¼ łyżeczki pieprzu
– 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
– ¼ szklanki startego parmezanu
– ¼ szklanki bułki tartej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć miazgę i drobno posiekać. Wlać sos pomidorowy na dno naczynia do pieczenia, ułożyć w nim wydrążone cukinie. Podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni, dodać miąższ cukinii, wołowinę, paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Gotować mieszając ok. 8 min. Dodać bazylię. W osobnej misce wymieszać parmezan i bułkę tartą. Ułożyć mieszankę wołową w cukinii, posypać wierzch każdej połówki cukinii ok. 2 łyżeczkami bułki tartej. Piec przez 20 min.

 

cukinia faszerowana fasolą czerwoną

Spaghetti z cukinią vege

Składniki:
– cukinia
– oliwa z oliwek
– ząbki czosnku
– makaron spaghetti
– rozdrobniony parmezan
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Za pomocą tarki posiekać cukinię, a następnie rękami wycisnąć sok. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać posiekany czosnek, posiekaną cukinię i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć cukinię. Ugotować makaron al dente i dodać gorący, odsączony makaron na patelnię. Wymieszać makaron i cukinię. Doprawić.

 

makaron z cukinią

Cukinia z pulpecikami

Składniki:
– 1 kg chudej mielonej wołowiny
– 1 duże jajko
– ½ szklanki bułki tartej
– ¼ szklanki rozdrobnionego parmezanu
– ⅔ szklanki żółtej cebuli
– ¼ szklanki posiekanej pietruszki
– ½ łyżeczki cebuli w proszku
– ¼ łyżeczki oregano, suszone
– 5 ząbków czosnku, posiekane
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego
– 3 łyżeczki soli koszernej
– ¼ szklanki oliwy z oliwek plus 1 łyżka stołowa
– pomidory krojone w puszce
– koncentrat pomidorowy
– 3 cukinie (ok. 8 filiżanek)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Wyłożyć dużą blachę folią i nasmarować oliwą z oliwek. W misce wymieszać mieloną wołowinę, jajko, bułkę tartą, parmezan, 2 łyżki mielonej cebuli, pietruszkę, cebulę w proszku, oregano, 1 łyżeczkę mielonego czosnku, ½ łyżeczki czarnego pieprzu i 1 łyżeczka soli. Z mikstury zrobić pulpeciki (ok. 12). Równomiernie ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec przez 10 min. W misce wymieszać ½ szklanki mielonej cebuli, ¼ szklanki oliwy, pozostały mielony czosnek i koncentrat pomidorowy. Gotować przez 4 min. Dodać puszkę pomidorów i 2 łyżeczki soli. Gotować ok. 1 godz. Dodać pieczone klopsiki i zanurzyć w sosie. Przykryć i gotować ok. 25 min. Cukinię zetrzeć na mandolinie. Podgrzać patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy i cukinię, smażyć przez ok. 5-6 min. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Makaron z cukinii wrzucić do misek. Udekorować klopsikami, parmezanem i bazylią.

 

spaghetti z pulpetami i cukinią

Zapiekanka grecka

Składniki:
– 1 kg cukinii
– 1/2 szklanki masła
– sól
– pieprz
– posiekana, świeża pietruszka
– 6 roztrzepanych jajek
– 4 łyżki startego sera

Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić w grube plastry. Rozgrzać masło na patelni, dodać cukinię, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Przykryć i piec ok. 30 min. w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Dodać jajka, posypać serem na wierzchu i piec pod przykryciem przez 3 do 4 min.

 

zapiekana cukinia

Zapiekanka mięsna z cukinią

Składniki:
– 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
– 1 średnia (170 g) posiekana cebula
– 500 g mielonego mięsa
– 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– sól dla smaku
– 1 kg cukinii, pokrojonej w plasterki
– 2 pomidory Roma, pokrojone w kostkę
– 1/2 szklanki świeżego koperku, posiekanego
– 1/3 szklanki (20 g) posiekanej świeżej pietruszki
– 1 zmiażdżony ząbek czosnku
– 1/3 szklanki wody lub bulionu drobiowego
– 1 puszka sosu pomidorowego

Przygotowanie:
Na patelnię wlać olej, podsmażyć cebulę. Dodać mieloną wołowinę, wymieszać z przyprawami, pieprzem i solą. Usmażyć. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinię, mieloną wołowinę, połowę koperku i resztę składników. Przykryć i piec 45 min. Odkryć, wymieszać z resztą koperku, przykryć i ponownie piec jeszcze przez 15 min.

mięso z cukinią

Chleb z cukinii

Składniki:
– 2/3 szklanki oliwy z oliwek
– 2 szklanki mąki uniwersalnej
– 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1 duża cytryna
– 2 duże jajka
– cukinia, grubo starta (ok. 2 i 1/2 szklanki)
– 1 szklanka orzechów włoskich, prażonych i posiekanych
– 2 łyżki stołowe białych nasion sezamu
– masło do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać cukry, a następnie zetrzeć skórkę z cytryny. Wmasować skórkę w cukry opuszkami palców. Dodać jajka i olej i wymieszać, aż będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, a następnie wymieszać z mąką. Dodać orzechy włoskie. Podzielić ciasto na 2 lub 3 części. Posypać sezamem i piec 35 do 40 min. Schłodzić na stojaku.

 

ciasto z cukinii

zobacz również:

Orzechowe ciasto z cukinią

Zupa brokułowa z kalarepą i cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią

Cukinia – proste i smaczne przepisy

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy depilatory laserowe do uż. domo…
Miałam kiedys taki depilator ;) Ahh te czasy ;) Bolało ;) Dzisiaj jednak wolę...
Ile już udało Wam się schudnąć?…
Wasze wpisy napełniły mnie optymizem, że dam radę zrzucić nieco kilogramów.Szukam fajnego programu...
Dieta podczas karmienia piersią
Niestety przytyłam znacząco po ciąży, jeszcze karmię mojego bobaska i szukam jakieś dobrej...
Onko-bieg
Dla mnie lepsze są inicjatywy, z których kobiety chore na raka wynoszą jakąś...