Sezon na dynię trwa, dlatego warto przyjrzeć się przepisom z wykorzystaniem tego coraz bardziej znanego i lubionego warzywa. Sama coraz częściej przekonuję się do dyni, która zaczęła gościć na moim stole w różnych zestawieniach i coraz bardziej nam smakuje. Przedstawię dzisiaj zbiór przepisów zebranych, które pokazują jak wspaniale można przygotować potrawy z dyni.
Zupa z dyni na ostro z pestkami i granatem
Składniki:
– 1 dynia (1,5 – 2, 5 kg)
– 2 cebule
– 3 ziemniaki
– 3 pomidory
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka masła
– pół łyżeczki kurkumy
– pół łyżeczki ostrej papryki
– pieprz, sól
– olej
– 1 śmietana
– prażone pestki dyni i łyżka pestek granatu
– łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
Dynię obrać, wypestkować, pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Podsmażyć na oleju cebule, dodać dynię i chwilę razem smażyć. Dodać 2 litry wody oraz obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować. Dodać do zupy pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę, ostrą paprykę i gotować 30 – 40 min. Zupę zmiksować, zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić pieprzem i solą i sokiem z limonki. Podawać z prażonymi pestkami dyni i granatu.
Jesienna złota zupka
Składniki:
– 1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni (bez pestek)
– 1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
– 1 duża cebula pokrojona w „piórka”
– 2 średnie marchewki pokrojone w kosteczkę
– 2 szklanki bulionu drobiowego
– 4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– 1 łyżka masła
– 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
– 4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )
– 2 łyżki natki pietruszki
– sól
– pieprz mielony
– gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Warzywa (dynia, ziemniak, cebula, marchew) zalać bulionem i gotować 40 min. na małym gazie. W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietankę. Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką.
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C. Przyprawić dynię 1 łyżką oleju, solą i pieprzem i umieścić na blasze. Piec przez 1 godz. Wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Obierać i pozbawić nasion. Zmiksować w blenderze dynię z 2 szklankami bulionu z kurczaka. Miksować, aż będzie gładkie i odstawić. Na dużej patelni , na średnim ogniu, doprowadzić 4 szklanki bulionu i 1/2 szklanki cebuli do wrzenia. Dodać ryż i gotować, aż ryż zmięknie i woda jest wchłaniana, około 1 godz., mieszając od czasu do czasu widelcem. Wyjąć ryż z patelni i ostudzić. Do dużej patelni, na średnim ogniu, dodać resztkę oleju. Kiedy olej jest gorący, dodać kiełbasę i smażyć przez 3 min. Dodać pozostałe 2 szklanki cebuli i kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 3 min. Dodać pozostałe 6 szklanek bulionu i masę z dyni i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Pozbyć się jakiegokolwiek tłuszczu, który wychodzi na powierzchnię. Wymieszać z ryżem i nadal gotować przez 10 min. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Przystroić natką pietruszki i podawać.
Autor: Rachela
Gulasz z dyni i cebuli
składniki:
– dwie cebule
– kilogram dyni
– około 70 dag mięsa wieprzowego
– pół szklanki soku pomarańczowego
– pół szklanki białego wina
– pół szklanki wywaru z warzyw
– łyżka oleju kokosowego
– dwie łyżki śmietany 18 %
– natka pietruszki
– przyprawy: kurkuma, papryka, pieprz, sól, kmin,
Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać w kostkę, mięso pokroić w kostkę i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć razem z cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podlać winem, wywarem i sokiem i dusić około 1 godziny. Dynię obrać, pokroić w niedużą kostkę, gotować w osolonej wodzie około 8 minut, po czym opłukać zimną wodą i osączyć na sicie. Do gulaszu dodać dynię, całość gotować około 6 minut, zredukować płyn lub zagęścić zasmażką, podawać ze śmietaną i natką pietruszki.
Pieczone krążki dyni
Bardzo proste i pyszne danie, które może być dodatkiem do mięs. Wariacji jest naprawdę sporo: niektórzy pieką dynię z dodatkiem ziół i cebuli oraz czosnku, inni dodają ser a nawet na krążki kładą owoce (śliwkę, figi) oraz zapiekają pod serową pierzynką, wszystko zależy od Waszych kulinarnych upodobań:
składniki:
– dynia piżmowa obrana, pokrojona w krążki lub ćwiartki
– oliwa z oliwek
– cebula i czosnek
– przyprawy: majeranek lub tymianek, sól, pieprz świeżo mielony, papryka
– opcjonalnie: ser żółty, feta lub pleśniowy, orzechy, pestki dyni, owoce (śliwki, figi)
przygotowanie:
do naczynia żaroodpornego kładziemy krążki dyni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, przyprawy, skrapiamy oliwą i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Jeśli chcecie urozmaicić smak dyni, warto przełamać jej słodki smak serem lub owocami. Na koniec można posypać uprażonymi pestkami dyni.
Potrawka drobiowa z dodatkiem dyni
Składniki:
– pierś indyka krojonego w kostkę
– cebula
– marchewka pokrojona w słupki
– zielony groszek z puszki
– czerwona fasola
– kapusta pekińska
– dynia
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy, wrzucamy do rondelka. Całość dusimy aż zmięknie, po czym zaprawiamy pomidorami z puszki. Podajemy z kaszą bądź brązowym ryżem.
Obraną ze skóry i pestek dynię pokroić w kostkę. Cebule pokroić w ćwierć krążki. Papryki umyć, usunąć szypółki i pestki. Miąsz papryki pokroić w paski. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać kiełbasę i przesmażyć. Do kiełbasy dodać cebulę i jeszcze chwilę razem smażyć. Do rondla dodać paprykę, dynię, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką w proszku. Całość wymieszać, podlać odrobiną wody i dusić. Gdy wszystko będzie pół miękkie dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości.
Pierożki ravioli z dynią
Składniki:
Ciasto:
– 300 g mąki (200 g pszennej i 100 g semoliny)
– 1/2 łyżeczki soli
– 3 jaja
– 1 łyżka oliwy Nadzienie:
– 450 g upieczonej dyni
– 30 g startego parmezanu
– szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
– 100 g sera ricotta
– sól, pieprz świeżo zmielony Masełko:
– 100 g masła
– 12 – 18 listków szałwii
– 50 g uprażonych orzeszków pinii
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę i sól w dużej misce, zrobić pośrodku wgłębienie i wlać w nie rozbełtane jajka i oliwę. Wyrabiać początkowo za pomocą widelca, a następnie ręką przez ok. 10 minut lub wszystko wykonać mikserem. Jeśli ciasto jest za suche dodać 1 – 2 łyżki wody. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 1/2 godz. Przygotować nadzienie: rozgnieść dynię widelcem dodać parmezan, gałkę muszkatołową, ricottę, sól i pieprz. Wymieszać. Rozwałkować cienko ciasto. Wyciąć 48-60 krążków o średnicy 6 cm. Nakładać małe porcje nadzienia i docisnąć brzegi. Można też na rozwałkowany placek nakładać małe porcje nadzienia, przykryć drugim plackiem, a następnie podociskać palcami przestrzenie wokół nadzienia i wycinać radełkiem kwadraty. Jeśli brzegi ciasta źle się lepią można je posmarować wodą. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 4-5 min. Jak pierożki się gotują, zrobić masełko szałwiowe. Rozpuścić masło z dodatkiem listków szałwi i orzeszków piniowych. Polać nim gorące ravioli.
Autor: malgosia74
Risotto z dynią i marchewką
Składniki:
– 120 g ryżu
– 170 g obranej i oczyszczonej dyni
– 1 łodyga selera naciowego
– 1 duża marchewka
– 1 cebula
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
– 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– duża szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku
– po szczypcie sproszkowanego kardamonu i imbiru
Przygotowanie:
Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, by się zeszkliła, dodać selera pokrojonego w plastry i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Warzywa powinny zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne. Przykryć pokrywką, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić ryż i lekko obsmażyć. Podlać białym winem, poczekać aż odparuje i wtedy dolać porcjami bulion. Gotować na małym ogniu za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie płyn. Kiedy zostanie połowa płynu dodać warzywa z patelni oraz pokrojoną w kostkę dynię oraz przyprawy. Cały czas gotować na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż , a warzywa będą miękkie. Ryż jednak nie może wchłonąć całego płynu, powinien powstać raczej gęsty sos.
Autor: malgosia74
Kurczak z dynią
Składniki:
– 4 udka z kurczaka
– sól
– 2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
– 2 łyżki stołowe oleju arachidowego
– 2 średnie cebule
– 600 g żółtej dyni
– 200 ml wytrawnego białego wina
– 100 ml soku pomarańczowego
– 200 ml bulionu drobiowego
– 1 laska cynamonu
– 4 ząbki czosnku
– 6 goździków
– 1 papryczka chili
– 50 g orzeszków pinii
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż, dokładnie oczyścić z nasion i pokroić na ok. 2 cm kosteczki. Dynię przeciąć na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i pociąć go w kostkę ok. 2 cm. Udka doprawić solą, kurkumą i pieprzem kajeńskim. Obsmażyć w brytfance na oleju arachidowym z obu stron i wyjąć. Do tłuszczu po udkach dodać cebulę, pokrojoną dynię i przyprawy. Dusić na lekkim ogniu. Podlać białym winem, sokiem pomarańczowym, bulionem drobiowym i przez chwilę gotować. Dodać udka, posypać orzeszkami pinii. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez ok. 40 min.
Curry z dynią
Składniki:
– 1 filet z piersi kurczaka
– kawałek (około 1/2 kg) dyni
– 2 banany
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić mięso, posypać curry, solą i pieprzem. Mięso przełożyć do rondla i zalać szklanką bulionu warzywnego, dusić przez około 1/2 godz. Banany pokroić w plastry, a miąższ dyni w kostkę. Masło roztopić na patelni, podsmażyć na nim dynię, następnie dodać banany i jeszcze chwilę razem smażyć. Dynię z bananami przełożyć do mięsa i jeszcze razem dusić przez około 5 min.
Kasza z dynią i mięsem
Składniki:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 1 marchew średniej wielkości
– 1/2 pietruszki (korzeń)
– 1 cebula
– kawałek dyni
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– zioła prowansalskie
– bazylia suszona
– papryka słodka i ostra
– sól i pieprz świeżo mielone
– 3/4 szklanki bulionu drobiowo-warzywnego
– łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia
– natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błonek. Pokroić w niewielkie różnokształtne kawałki, skropić oliwą i doprawić papryką, ziołami prowansalskimi, bazylią, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 1:2 (1:2,5). Po zagotowaniu wrzucić przecedzoną wcześniej kaszę. Gotować ok. 15-20 min. na wolnym ogniu, mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem. Obrać i pokroić warzywa. Dynię podsmażyć na maśle, kurczaka do miękkości, minutkę cebulę. Marchewkę wraz z pietruszką dusić w bulionie ok. 10 min. Dodać do kurczaka, dusić ok. 5 min. Doprawić.
Dynię obrać i oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać pokrojone cebulki, doprawić solą, dusić powoli, pod przykryciem około 10 min., nie zrumieniając. Dodać pokrojoną dynię i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Przykryć i dusić ok. 15 min. Dodać śmietankę, gorgonzolę i 2 łyżki parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać, posypać pozostałymi dwiema łyżkami parmezanu. Serwować z prażonymi orzechami.
Makaron z dynią i mięsem
Składniki:
– 100 g makaronu
– połówka piersi z kurczaka (ok. 200 g)
– 200 g dyni – pokrojonej w kostkę i upieczonej
– ok. 100 ml mleczka kokosowego
– ok. 1 cm imbiru
– posiekany ząbek czosnku
– ½ łyżeczki kardamonu
– szczypta soli i pieprzu
– łyżeczka soku z cytryny
– posiekana natka pietruszki
– oliwa
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Pierś z kurczaka pokroić kostkę i lekko posolić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić imbir i czosnek, a następnie kurczaka. Gdy białko mięsa się zetnie, na patelnię wrzucić dynię i wlać mleczko kokosowe. Chwilę podgrzewać, po czym dodać sok z cytryny i kardamon, a następnie pietruszkę. Dobrze wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerze i polać „sosem”.
Racuchy z dyni
Składniki:
– 2 szklanki rozgotowanej dyni,
– 2 jajka,
– 2 szkl. mąki,
– 0.5 l kefiru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– można dodać 2 kwaśne jabłka,
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki i pestek, pokroić w drobną kostkę i rozgotować ja na małym ogniu. Tak rozgotowaną dynię odmierzyć w szklance, dodać kefir, proszek do pieczenia, jajka i pokrojone w talarki jabłka. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu. Podać z sałatą, wymieszaną z plastrami jabłek i żurawiną.
Babka dyniowa
Składniki:
– 2 szklanki dyni
-1 szklanka cukru
– 3 jajka
– 3 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 3 szklanki mąki
– 1 szklanka oleju
Przygotowanie:
Ubić jajka z cukrem, dodać olej, przesiana mąkę, cukier waniliowy, sodę oraz cynamon. Wymieszać mikserem, a potem dodać starta na jarzynowej tarce dynię i delikatnie całość wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do okrągłej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone wyjąć z foremki i obficie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Ciasto drożdżowe z dynią
Składniki:
– 2,5 dag drożdży
– 1/4 szklanki mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 3 szklanki mąki pszennej
– 2 żółtka
– szczypta soli
– 5 dag masła
– 2-3 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
– 15 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, odstawić do schłodzenia. 2 i 1/2 szklanki mąki wymieszać z solą, cukrem, dynią, żółtkami i zaczynem, wyrabiać dodając pod koniec masło, rodzynki i płatki migdałów i dosypując pozostałą mąkę w razie potrzeby. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Zagnieść ponownie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 st. C około 40 min.
Ciasto jesienne z jabłkami i dynią
Składniki:
Ciasto:
– kostka masła lub margaryny 250g
– 4 szkl. mąki pszennej
– 3 żółtka
– 3/4 szkl. cukru pudru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– kilka kropli aromatu do ciast cytrynowego Nadzienie:
– 1,5 kg kwaśnych jabłek
– ok. 3/4 kg miąższu dyni (bez pestek i skórki)
– 2-3 duże cytryny
– ok. 1 szkl. cukru kryształu (można dać mniej jeśli jabłka są mało kwaśne)
– ok. 20 szt. goździków
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu Dodatkowo:
– 500 g serka mascarpone
– 200 ml śmietany kremówki 36%
– 1 op. cukru waniliowego 16g
– 3-4 łyżki cukru pudru
– 15 dkg łuskanych pistacji niesolonych
Przygotowanie:
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone, przełożyć do pojemnika ze szczelną pokrywką, wstawić do zamrażalnika. Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miąższ dyni pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać goździki, podlać 1/3 szkl. wody i dusić na małym ogniu ok. 15-20 min. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w kostkę, skropić całym sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodać jabłka, 2/3 skórki cytrynowej i dusić razem ok. 30 min. aż dynia i jabłka zaczną się rozpadać, na koniec dodać cynamon, ew. dosłodzić. Odstawić do przestygnięcia, usunąć goździki. Mąkę przesiać z proszkiem d/piecz., solą i cukrem pudrem. Dodać zimne, pokrojone na kawałeczki masło i żółtka, dosypać 1/3 skórki cytrynowej i dodać aromat. Wymieszać i rozetrzeć dobrze rękami tak jak kruszonkę. Ciasto będzie sypkie, ale proszę się tym nie przejmować. Ciasto przesypać do foliowego woreczka i odłożyć na min. 30 min. do lodówki. 2/3 ciasta wysypać na blaszkę formując dociskając wyższy brzeg, podpiec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C aż lekko się zezłoci. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę owocowo-dyniową, posypać równomiernie resztą ciasta, piec ok. 30-40 min. w 180 st. C. Podawać z gałką „lodów” z mascarpone i śmietany, posypane obficie siekanymi pistacjami.
Autor: Pyza
Zupa z dyni z jabłkami
składniki:
300 gram miąższu z dyni
2 jabłka
kawałek imbiru około 7 cm
250 gram cydru
2 cebule
30 gram masła
pół litra bulionu warzywnego
masło klarowane 20 gram
śmietana 30 % – 100 gram
sól, pieprz, majeranek
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Pokroić w kostkę dynię, cebulę i imbir obrany wcześniej. Wszystko zeszklić na maśle, dolać cydr oraz bulion. Gotować całość na średnim ogniu przez 20 minut. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry, podsmażyć na maśle przez około 3 minuty z każdej strony. Doprawić do smaku zupę, dodać jabłka, całość zmiksować. Podawać z dekoracją w postaci krążek jabłka.