Obiad jest dla wielu z nas jednym z ulubionych momentów dnia – pozwala bowiem na chwilę relaksu i zapomnienia o trudach pracy czy nauki. Aby jednak móc się nim w pełni cieszyć, należałoby oczywiście nałożyć na talerze smakowite potrawy. Jakich dań warto spróbować?
Jesteśmy przyzwyczajeni, że głównie w niedziele i święta jadamy wspólnie. Wówczas obiad jest wystawny i składa się z kilku dań. Rodzinne obiady natomiast warto jeść codziennie, nie tylko od święta – wspólne posiłki nie muszą być czasochłonne i wykwintne. Postawmy na sprawdzone przepisy i dania wyśmienite w swej prostocie. Obiad wcale też nie musi być nudny i powtarzalny. A tak zdarza się często – schabowy z ziemniakami i rosół to chyba najpopularniejszy zestaw obiadowy Polaków. Choć pyszny, jest przecież tyle możliwości przygotowania obiady, że aż szkoda z nich nie skorzystać. Jednak pytanie, co ugotować na obiad, pojawia się w naszych głowach bardzo często…
Codzienne przygotowanie smacznego obiadu to jednak prawdziwe wyzwanie. Nawet dla tych spośród nas, którzy potrafią i lubią gotować. Przyjemnie jest mieć dużo czasu na planowanie, zakupy a potem nieśpieszne przygotowanie posiłku. Ale to sytuacja bardzo nietypowa. Na co dzień gotowanie to obowiązek, który musimy spełniać bez względu na ilość zajęć i stopień zmęczenia. Warto poznać tajniki, jak planować obiady mądrze, aby pozbyć się problemów takich jak brak pomysłów czy brak czasu na przygotowanie zdrowego i smacznego obiadu dla całej rodziny. Każdy z pewnością ma swoje sprawdzone przepisy na obiad, jednak czasem potrzebna jest odmiana…
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Składniki:
– 2 szklanki rosołu z kurczaka
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
– 1/2 szklanki mąki
– 2 szklanki wody
– 1 szklanka niegotowanej, wypłukanej komosy ryżowej
– 1/4 szklanki ugotowanego, pokruszonego boczku
– 1/2 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry
– 2 łyżeczki ulubionych przypraw
– 1/4 szklanki rozdrobnionego sera
– 3 szklanki świeżych różyczek brokułów
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i obficie nasmarować naczynie do pieczenia. W rondelku zagotować bulion z kurczaka i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe 1/2 szklanki mleka ubić z przyprawą drobiową i mąką, dodać mieszaninę do wrzącego płynu i ubijać, aż powstanie gładki kremowy sos. W dużej misce wymieszać sos, jedną szklankę wody, komosę ryżową i bekon. Wlać miksturę do przygotowanego naczynia do pieczenia. Pokroić piersi kurczaka na cienkie paski i położyć paski piersi kurczaka na wierzchu mieszanki z komosy ryżowej. Posypać przyprawą. Piec bez przykrycia przez 30 min. Umieścić brokuły we wrzącej wodzie na 1 min, aż zmienią kolor na jasnozielony, a następnie wlać zimną wodę. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, sprawdzić, dodać brokuły i odrobinę wody (maksymalnie jedną filiżankę), aż konsystencja będzie kremowa i gładka i będzie można ją łatwo wymieszać. Posypać serem i piec przez 5 min lub na tyle długo, aby ser się roztopił.
Pieczeń schabowa z warzywami
Składniki:
– 1,5 kg schabu bez kości
– 4 ząbki czosnku
– sól peklowana (płaska łyżeczka)
– sól kuchenna (1/2 łyżeczki)
– przyprawa do pieczeni
– pokruszone listki laurowe
– olej
– ocet balsamiczny
– świeży rozmaryn
– marchew, papryka, ziemniaki, pieczarki, oliwki itp.
Przygotowanie:
Czosnek obrać, każdy z ząbków pokroić wzdłuż na cztery części, pozostałe przyprawy – poza rozmarynem – wymieszać z oliwą i kilkoma kroplami octu. Powstałą marynatą natrzeć mięso, następnie odstawić schab na kilka godzin w zimne miejsce i obracać od czasu do czasu. Tuż przed pieczeniem mięso opłukać, nakłuć w kilku miejscach i naszpikować kawałkami czosnku. Obłożyć schab gałązkami świeżego rozmarynu i warzywami. Piec w rękawie do pieczenia, w temperaturze 180 st. C przez 1 godz.
Klopsiki z sosem i ziemniakami
Składniki:
– 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
– 1/2 kg mielonej wieprzowiny
– 1 średnia żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 1 duże jajko, lekko ubite
– 2 łyżki pełnego mleka
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/8 łyżeczki ziela angielskiego
– 2 łyżki oliwy na patelnię
Do sosu śmietankowego:
– 1/3 szklanki niesolonego masła
– 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 1/2 szklanki bulionu wołowego
– 3/4 szklanki śmietany
– 1 łyżka sosu Worcestershire (lub sosu sojowego)
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mieloną wołowinę i wieprzowinę. Wymieszać ręcznie wszystkie pozostałe składniki na klopsiki (z wyjątkiem oliwy z oliwek), aż dobrze się połączą. Używając łyżki do ciastek lub rąk, uformować kulki. Położyć na czystym talerzu, przykryć i wstawić do lodówki na około 30 min. Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć klopsiki ze wszystkich stron (ok. 5-6 min.). Przełożyć na talerz i przykryć folią. Dodać masło na patelnię i po roztopieniu wymieszać z mąką, smażyć cały czas mieszając przez około 1 min., aż mąka zacznie brązowieć. Powoli dodać ubijając bulion wołowy, a następnie śmietanę, kolejno sos sojowy i musztardę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i pozwolić sosowi zgęstnieć, cały czas mieszając, przez 1 do 2 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać klopsiki z powrotem na patelnię i gotować przez kolejne 3 min. Podawać na puree ziemniaczanym posypane natką pietruszki i zieloną fasolką szparagową.
Dorsz pieczony z ziemniakami
Składniki:
– 200 g fileta z dorsza
– wyciśnięty sok z 1 cytryny
– 1 łyżka pokrojonych suszonych pomidorów
– ulubione przyprawy i zioła
– ugotowana fasolka szparagowa
– ziemniaki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Dorsza upiec w folii z przyprawami, oliwą i rozdrobnionymi pomidorami (pod koniec pieczenia skropić cytryną). Posypać pomidorkami dla ozdoby. Warzywa oczyścić i ugotować w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie lub na parze. Ziemniaka można też upiec razem z rybą w mundurkach zawijając go w folię.
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem
Składniki:
– 50 g ryżu białego (kleistego)
– 50 g kaszy gryczanej prażonej lub białej
– 500 g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 główka młodej kapusty (ok 800-900 g bez zewnętrznych liści)
– 1,5-2 szklanek wrzątku
– ok. 2/3 słoiczka gęstego koncentratu pomidorowego (ok 120-140 g)
– 1 łyżka mąki pszennej
– masło do wysmarowania formy
Przyprawy do farszu:
– 1 i 1/3 łyżeczki soli ziołowej
– 1/3 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 0,5-1 łyżeczki mielonego pieprzu (wg upodobania)
– dodatkowo sól do gotowania plus nieco soli ziołowej i pieprzu mielonego do smaku do sosu
Przygotowanie:
Ugotować kaszę i ryż osobno. Przelać każde zimną wodą, odcedzić i wsypać do osobnych misek. Przyprawy wymieszać ze sobą i rozsypać po połowie do każdej miski. Dodać po ok 250 g mięsa. Zagnieć ręcznie każdą masę, aby dobrze się połączyły wszystkie składniki. Odstawić. Duże podłużne naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem. W odpowiednio dużym garnku zagotować dużo wody z 1 łyżeczką soli. Ugotować liście kapusty. Na środek liścia nakładać porządną ilość farszu, stosownie do wielkości liścia. Zwijać w gołąbki. Przełożyć do naczynia, zalać 1,5 szklanki wrzątku, przykryć pokrywką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 st. C 50-60 min. W garnku wymieszać mąkę z koncentratem pomidorowym. Zrobić sos. Doprawić solą ziołową i pieprzem.
Leczo z mięsem gulaszowym
Składniki:
– 1 duża cukinia, lub 2-3 małe, pokrojone w kostkę
– 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę
– 1 cebula, pokrojona w kostkę
– 1 chilli, bez pestek, drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
– 100 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
– 200 g mięsa gulaszowego
– 400 g puszka krojonych pomidorów (lub 3-4 świeże pomidory)
– 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
– cukier, sól, pieprz, papryka ostra
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 listki laurowe
Przygotowanie:
W większym rondlu podsmażyć do zarumienienia boczek, kiełbasę i mięso. Następnie dodać paprykę, cukinię, cebulę, chilli i czosnek i podsmażyć wszystko razem na średnim ogniu przez około 15 min. Dodać pomidory, 1/2 szklanki wody, koncentrat, zioła, ziele angielskie, liście laurowe i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować przez kolejne 15-20 min. aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem.
zobacz również:
Letnia owocowa kolacja – sałatki i lekkie dania
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka
Sałatki idealne do grilla – różne przepisy
Wiosenne lekkie sałatki – przepisy