Co można zrobić na obiad szybko i tanio?

21 sierpnia 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jeśli nie macie ochoty spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, wypróbujcie nasze przepisy. Przygotowanie dania głównego zajmie wam trochę ponad pół godziny, a sezonowe warzywa i owoce nadadzą mu letniego smaku. Do tego orzeźwiający deser owocowy i… szybki obiad gotowy!

szybki obiad

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Składniki:
– 2 szklanki makaronu kokardki
– 1 pęczek (500 g) szparagów
– 100 g wędzonego łososia (opcjonalnie)
– 1 pęczek koperku
– 1 pęczek szczypiorku
Sos:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki pszennej
– 300 ml mleka
– 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucić makaron i gotować al dente (wg. instrukcji na opakowaniu). Na ostatnią minutę gotowania makaronu dodać do niego szparagi: należy je wcześniej opłukać, odłamać twarde końce, pokroić na desce na kawałki. W czasie gdy makaron się gotuje przygotować sos: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką, następnie smażyć przez ok. 2 min. Dodać mleko i wymieszać rózgą, następnie zagotować mieszając. Gotować przez ok. 2 min. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawić z ognia, dodać starty ser i wymieszać do rozpuszczenia. Makaron wraz ze szparagami odcedzić i wyłożyć do wysmarowanej oliwą formy żaroodpornej. Na wierzchu ułożyć kawałki łososia (opcjonalnie) wędzonego a następnie wyłożyć sos. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. bez przykrycia. Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Kotlety siekane z anansem

Składniki:
– 500 g piersi z kurczaka
– 200 g sera żółtego
– 1 por
– 5 plastrów ananasa
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:
Pora pokroić w plastry i podsmażyć przez 3-4 min. na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ananasa pokroić w kostkę. Por, kurczaka, ser żółty i ananasa przełożyć do jednej miski. Dodać do nich mąkę, jajka i przyprawy. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzać olej. W rękach formować okrągłe kotleciki i układać na patelni. Delikatnie spłaszczyć je łyżką. Kotlety smażyć ok. 3-4 min., następnie nakryć pokrywką i smażyć jeszcze 5 min. na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ryżem i sałatą.

Kotlety siekane

Faszerowana cukinia

Składniki:
– 6 cukinii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 czerwona cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– ½ łyżeczki posiekanych chilli
– ½ łyżeczki ziela angielskiego
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, startej
– 500g mielonej wieprzowiny
– 1 cytryna
– 15 g koperku, posiekanego
– natka pietruszki, posiekana
Na sos:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 biała cebula, drobno posiekana
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– passata pomidorowa ze słoika
– szczypta papryki
– garść rukoli do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Cukinie obrać i przekroić na pół, a następnie łyżeczką wydrążyć miąższ. Piec skórki cukinii na blasze z 1 łyżką oliwy z oliwek przez 10 min. W międzyczasie na dużej, głębokiej patelni podsmażyć czerwoną cebulę na kolejnej łyżce oleju przez 2-3 min. Dodać czosnek i posiekane chilli, ziele angielskie i startą gałkę muszkatołową, gotować przez 1 min. Dodać mieloną wieprzowinę, smażyć 6 min. Dodać miąższ z cukinii i skórkę z cytryny, smażyć przez 3 min., następnie dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać białą cebulę i smażyć przez 2-3 min.. Dodać ząbek czosnku, smażyć przez 1 min., a następnie dodać passatę. Włożyć wieprzowinę do cukinii, polać sosem, oprószyć szczyptą papryki. Przykryć i piec 15 min. Podawać z rukolą.

Faszerowana cukinia

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Składniki:
– 400 g piersi z kurczaka bez skóry
– duża garść pomidorków koktajlowych
– ½ opakowania szpinaku baby
– kilka liści sałaty rzymskiej
– 70 g sera feta
– 5 sztuk pomidorów suszonych w oleju
– 1 jajko
– 5 łyżek startego na wiórki parmezanu
– 4 łyżki bułki tartej
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 3 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżeczka miodu
– 1 ząbek czosnku
– przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Przekroić na pół i lekko rozbić na cieńsze płaty. Jajko rozbełtać na talerzu, w drugim talerzu wymieszać przyprawy z bułką tartą i startym na drobno parmezanem. Panierować kawałki piersi z kurczaka najpierw w jajku a później w panierce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z każdej strony olejem. Piec w 180 st. C przez 20 min. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę. W czasie pieczenia przygotować warzywa. W dużej misce porwać sałatę dodać szpinak, pokrojoną w kostkę fetę, przekrojone na pół pomidory koktajlowe oraz paski suszonych pomidorów. Przygotować sos: oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dressingiem polać sałatkę i podawać na wierzchu kurczaka.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 i 1/3 szklanki mleka
– 1 jajko
– szczypta soli i cukru
– olej do smażenia
– 400 g świeżego szpinaku
– 100 g sera feta
– 2-3 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W misce umieść mąkę. Dolać mleko i wbić jajko. Dodać szczyptę soli i cukru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać przy użyciu trzepaczki blendera, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Rozgrzać patelnię z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do czosnku dodać szpinak i dusić na małym ogniu. Podgrzewać wszystko na patelni przez ok. 3–5 min. aż z patelni odparuje cały płyn. Patelnię zdjąć z ognia. Szpinak doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pozostawić do przestudzenia. Do szpinaku dodać pokruszony ser feta. Na usmażone naleśniki nakładać porcje szpinakowego nadzienia, zwijać i podawać.

Naleśniki ze szpinakiem

zobacz również:

Szybki obiad w 15 minut – dania i przepisy

Dania z kiełbaskami – pomysł na szybki obiad

Szybki obiad z kurczakiem – 5 super pomysłowych dań!

Co na obiad? Pomysłowe, szybkie, sycące dania



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Co można zrobić na obiad szybko i tanio?

  1. avatar Iwona Maziarz pisze:

    No Kochani muszę przyznać, że Jesteście niesamowici w swoich pomysłach. Wielki ukłon w Waszą stronę. Przy takich upałach jakie panują u nas to siedzenie w kuchni długo i gotując dla domowników to dla mnie prawdziwa mordęga 🙂 a na Was zawsze można liczyć. I dzięki Wam raz, dwa przygotuje obiad i wszyscy sobie pojedzą a ja nie zmęczę się ani trochę.Wczoraj była u mnie zapiekanka makaronowa z Waszego przepisu więc dzisiaj zrobię faszerowaną cukinie i naleśniki ze szpinakiem. Dziękuję bardzo za inspiracje obiadowo -deserowa.

Dodaj komentarz do Iwona Maziarz