Młoda kapusta z piekarnika smakuje jak marzenie. Z mięsem tworzy duet idealny

Avatar photo
6 maja 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Jeśli szukasz nowego pomysłu na obiad z młodą kapustą – to idealna inspiracja. Młoda kapusta zapiekana z mięsem to jedno z tych dań, które naprawdę zaskakuje. W sezonie wiosennym koniecznie sięgnij po tę pełną aromatów i sycącą propozycję obiadową. Kapusta po upieczeniu staje się miękka i słodka, idealnie komponując się z aromatycznym mięsem i kremowym sosem na bazie jogurtu. Zapiekana młoda kapusta z mięsem mielonym to świetny sposób, by odmienić klasyczne przepisy i wprowadzić do kuchni coś naprawdę sezonowego i zdrowego.

Młode liście kapusty to prawdziwa skarbnica składników mineralnych. Zawiera wapń, żelazo, fosfor i magnez, które są kluczowe dla funkcjonowania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i kostno-mięśniowego. Jest świetną propozycją dla diabetyków, gdyż zawiera bardzo niski poziom węglowodanów. Lubią ją osoby dbające o linię, gdyż jest niskokaloryczna. Podnosi poziom odporności dzięki zawartości witaminy C, a obecna w niej witamina K jest pomocna w procesie prawidłowego krzepnięcia krwi. Dodawanie jej do naszych posiłków w okresie wiosny wzbogaca dietę o cenne składniki odżywcze.

kapusta z mięsem mielonym pieczona

 

Młoda kapusta zapiekana z mięsem mielonym – przepis

Składniki na 4 porcje:
– główka młodej kapusty,
– 400 g mięsa mielonego,
– 1 cebula,
– 1 ząbek czosnku,
– 200 g gęstego jogurtu,
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
– łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
– oliwa z oliwek,
– świeży, drobny szczypiorek,
– świeży koperek,
– sól i pieprz.

Przygotowanie:

Do przepisu potrzebna jest zwarta główka. Liście, które nie przylegają do siebie ściśle, oberwij (można je wykorzystać np. do zupy). Kapustę umyj i pokrój na grube plastry. Odetnij dolną część z największymi zgrubieniami i górną o najmniejszej średnicy (będą świetne na surówkę). Ze środkowej części uzyskaj plastry o grubości około 2 cm.

Rozłóż plastry na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop dokładnie oliwą z oliwek. Posyp każdy z nich solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie przygotuj mięso. Cebulkę drobno posiekaj, a czosnek zetrzyj lub przeciśnij i dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrób mięso dokładnie i podziel na cztery porcje. Każdą z nich rozłóż na plastrze kapusty formując okrągły kotlet. Dociśnij mięso, by przylegało do kapusty.

Ostatnim etapem jest przygotowanie sosu. Posiekaj świeży koperek i świeży szczypiorek, najlepiej wąskolistny. Świeżą zieleninę zmieszaj z jogurtem. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego dla podbicia smaku i kwaskowości. Nie doprawiaj – wystarczy, że mięso jest dobrze przyprawione. Sos rozdziel na każdy krążek z kapusty i mięsa. Powinien obficie przykrywać mięsny farsz. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Piecz krążki przez około 45 minut.

Młoda kapusta zapiekana z mięsem to danie, które przygotujesz więcej niż raz. Przekonaj się, jak dobrze smakuje połączenie sezonowych warzyw z aromatycznym farszem i lekkim sosem. Dzięki prostym składnikom i rewelacyjnym efektom przepis ten stanie się jednym z ulubionych wiosennych dań. Aromat zapiekanej kapusty w połączeniu z mięsem i ziołami wypełni kuchnię domowym ciepłem. A każdy kęs przypomni, że prostota często smakuje najlepiej.