Ciasto Kopiec kreta z bananami i bitą śmietaną
Składniki:
Ciasto:
250 g masła lub margaryny (tym razem dałam Słynne masło roślinne)
350 g cukru
3 łyżki kakao (u mnie Wedel)
7 łyżek wody
3 jajka
250 g mąki pszennej (u mnie Mąka Basia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 ml śmietanki 30 lub 36% (u mnie Łowicka 36%)
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
gorzka czekolada (dałam Wedel)
dodatkowo:
3 banany
sok z cytryny lub limonki
Masło, wodę, cukier i kakao wkładamy do rondelka. Wszystko rozpuszczamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dokładnie studzimy. Zimną masę miksujemy z żółtkami, a następnie z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy ją do masy kakaowej i delikatnie łączymy rózgą lub drewnianą szpatułką (najlepiej pianę dodawać partiami).
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką. Przelewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°. Pieczemy ok 50 minut – lub do tzw suchego patyczka. Studzimy.
Z zimnego ciasta ścinamy wierzch a następnie pozostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm po obwódki wydrążamy delikatnie środek. Wydrążone ciasto kruszymy.
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zciemniały. Układamy w środku ciasta przekrojoną częścią do dołu.
Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Pod koniec dodajemy cukier puder a następnie stopniowo mascarpone. Czekoladę ścieramy na wiórki. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową wykładamy na banany tworząc kopiec. Wierzch obsypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy już delektować się smakiem.