Ciasta Kinder Country i Snickers – dwa super przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ciasta Kinder Country i Snickers – dwa super przepisy

26 maja 2020, dodał: mszachowska
Artykuł zewnętrzny

Ciasta Kinder Country i Snickers, inspirowane batonikami o tych samych nazwach to pyszne, czekoladowe i rozpływające się w ustach desery z dodatkiem chrupiących dodatków. Są również ciastami, które nie wymagają pieczenia, a czas ich przygotowania jest bardzo krótki. Z pewnością smakować będą nie tylko dzieciom!

 

Kinder Country

Składniki:  

450 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
150 g białej czekolady 
150 g mlecznej czekolady 
250 g preparowanej pszenicy lub płatków śniadaniowych Nestle Kangus
300 g herbatników

 

Przygotowanie:  

300 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywną masę, a następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy.  

W kąpieli wodnej należy rozpuścić białą czekoladę, następnie ją ostudzić, dodać do ubitej śmietanki i wymieszać.  

Do powstałej masy dodajemy pszenicę lub płatki, pamiętając o tym, by część z nich zostawić do dekoracji na wierzch ciasta.  

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a na spodzie układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Wlewamy warstwę białej masy, a na nią znów herbatniki.  

Teraz czas na przygotowanie ciemnej masy. Ubijamy 150 ml śmietanki kremówki, a czekoladę mleczną rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Gdy ostygnie, mieszamy ją ze śmietanką i masę przekładamy do tortownicy. Wierzch posypujemy garścią pszenicy lub płatków. Tak przygotowane ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.   

Snickers

Składniki:

200 g masła
150 g masła orzechowego
70 g orzeszków ziemnych solonych
510 g (1 puszka) masy kajmakowej
750 g herbatników
1 litr mleka 
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
135 g cukru
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki oleju roślinnego 

Przygotowanie: 

Zaczynamy od przygotowania budyniu. Szklankę mleka dokładnie mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, dwoma żółtkami oraz cukrem. Resztę mleka zagotowujemy, a kiedy zacznie kipieć, dodajemy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

Następnie, ubijamy 200 g miękkiego masła przez około 3 minuty oraz powoli wlewamy budyń, cały czas ubijając. Powstałą masę łączymy z masłem orzechowym i połową puszki masy kajmakowej za pomocą miksera. 

Formę do pieczenia wykładamy papierem, a spód wykładamy herbatnikami. Następnie wykładamy przygotowany krem i dodajemy następną warstwę herbatników. W ten sposób tworzymy 4-5 takich warstw, a ostatnią z nich smarujemy dodatkowo pozostałością masy kajmakowej. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami oraz polewamy roztopioną czekoladą mleczną, wymieszaną wcześniej z 2 łyżkami oleju. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na całą noc. 

 

zobacz również:

 

Szybkie i łatwe ciasta – top 5

Ciasta bez jajek – przepisy, ciasto bez jajek, przepisy

Kokosowe desery: przepisy na pyszne ciasta i babeczki

Najlepsze ciasta z owocami – proste przepisy

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...