Ciasta Kinder Country i Snickers – dwa super przepisy
Ciasta Kinder Country i Snickers, inspirowane batonikami o tych samych nazwach to pyszne, czekoladowe i rozpływające się w ustach desery z dodatkiem chrupiących dodatków. Są również ciastami, które nie wymagają pieczenia, a czas ich przygotowania jest bardzo krótki. Z pewnością smakować będą nie tylko dzieciom!
Kinder Country
Składniki:
450 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
150 g białej czekolady
150 g mlecznej czekolady
250 g preparowanej pszenicy lub płatków śniadaniowych Nestle Kangus
300 g herbatników
Przygotowanie:
300 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywną masę, a następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy.
W kąpieli wodnej należy rozpuścić białą czekoladę, następnie ją ostudzić, dodać do ubitej śmietanki i wymieszać.
Do powstałej masy dodajemy pszenicę lub płatki, pamiętając o tym, by część z nich zostawić do dekoracji na wierzch ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a na spodzie układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Wlewamy warstwę białej masy, a na nią znów herbatniki.
Teraz czas na przygotowanie ciemnej masy. Ubijamy 150 ml śmietanki kremówki, a czekoladę mleczną rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Gdy ostygnie, mieszamy ją ze śmietanką i masę przekładamy do tortownicy. Wierzch posypujemy garścią pszenicy lub płatków. Tak przygotowane ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.
Snickers
Składniki:
200 g masła
150 g masła orzechowego
70 g orzeszków ziemnych solonych
510 g (1 puszka) masy kajmakowej
750 g herbatników
1 litr mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
135 g cukru
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania budyniu. Szklankę mleka dokładnie mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, dwoma żółtkami oraz cukrem. Resztę mleka zagotowujemy, a kiedy zacznie kipieć, dodajemy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie, ubijamy 200 g miękkiego masła przez około 3 minuty oraz powoli wlewamy budyń, cały czas ubijając. Powstałą masę łączymy z masłem orzechowym i połową puszki masy kajmakowej za pomocą miksera.
Formę do pieczenia wykładamy papierem, a spód wykładamy herbatnikami. Następnie wykładamy przygotowany krem i dodajemy następną warstwę herbatników. W ten sposób tworzymy 4-5 takich warstw, a ostatnią z nich smarujemy dodatkowo pozostałością masy kajmakowej. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami oraz polewamy roztopioną czekoladą mleczną, wymieszaną wcześniej z 2 łyżkami oleju. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na całą noc.
zobacz również:
Szybkie i łatwe ciasta – top 5
Ciasta bez jajek – przepisy, ciasto bez jajek, przepisy
Kokosowe desery: przepisy na pyszne ciasta i babeczki
Najlepsze ciasta z owocami – proste przepisy