Chłodnik – przepisy i dodatki do zup na zimno

27 czerwca 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Chyba każda z nas zna chłodnik. Jest to pyszna i idealna zupa na upalne dni, ponieważ podawana jest na zimno.  Najpopularniejszą odmianą jest chłodnik litewski oraz ogórkowy.  Istnieje jednak wiele rodzajów chłodnika, które są cenione zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich czy w takich, w których panuje słoneczna, gorąca aura. Przyjemnie orzeźwiająca zupa jest robiona z pomidorów (słynne gazpacho) czy awokado i sezonowych owoców. Jest smaczna również na drugi dzień, ale najczęściej serwuje się ją w dniu przyrządzenia. Z dodatkiem świeżych ziół smakuje rewelacyjnie i chłodzi od wewnątrz. Dodatek świeżych warzyw powoduje, że taka zupa jest bogata w cenne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy.

Zobacz jakie właściwości odżywcze posiada chłodnik:

Z zakwasów

Chłodnik na zakwasie ma oryginalny smak. Kwas buraczany możesz zrobić sama lub kupić już gotowca. Tego rodzaju chłodnik zaleca się osobom o niskiej odporności, ponieważ zupa zwiększa odporność i dodaje energii. Dodatkowo poprawia funkcjonowanie wątroby i nerek. Gotując zupę dodaj czosnek, aby wzmocnić efekt zdrowotny. Jedząc chłodnik zmniejszasz poziom cholesterolu i zwalczasz wolne rodniki. Pomoże Ci też utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Bardzo zdrowy jest zakwas z kiszonych buraków, który dodajemy do chłodnika z botwinki.

Chłodnik na botwince:

składniki: duży pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, ogórek, szczypta kwasku cytrynowego Kamis lub pół szklanki zakwasu z buraków, 3 duże jogurty naturalne, 1 duży kubek kefiru, sól, pieprz, czosnek granulowany Kamis.

Botwinkę umyć, oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, wlać zakwas z buraków, doprawić. Dodać resztę warzyw. Schłodzić. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. (autor czekoladka)

Z warzyw

 

Najlepsze w warzywach jest ich mała liczba kalorii. Jedząc warzywa dostarczasz do organizmu mnóstwo błonnika i witamin.  Przykładowo botwinka oraz buraki zawierają witaminy A,C,PP,B1.B2, a także minerały typu wapń, fosfor czy żelazo. Kiedy dodasz rzodkiewkę wzbogacisz się o potas, magnez i mangan. Z kolei ogórki posiadają witaminę K, która zwiększa krzepliwość krwi. Natomiast świeże zioła pobudzają soki trawienne.

Chłodnik możesz także przygotować z:

  • pomidorów
  • marchewki
  • pietruszki
  • dyni

Bułgarski chłodnik ogórkowy

składniki:

3 świeże ogórki gruntowe lub 1 sałatkowy

2 ząbki czosnku

2 szklanki jogurtu naturalnego

szklanka kefiru

3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz Kamis

kilka włoskich orzechów

świeże zioła: koperek, natka pietruszki, szczypior

Obrać ogórki ze skórki, usunąć nasiona, zetrzeć na tarce o grubych oczkach., posolić. Jak puszczą sok należy go odlać, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj do jogurtu wymieszanego z kefirem, dodaj ogórki i dopraw do smaku. Naczynie z zupą wstaw na 2 godziny do lodówki, na koniec dodaj posiekane orzechy i zioła.

Kalorie i właściwości

Ta zupa jest bardzo zdrowa, ponieważ przyrządzamy ją zazwyczaj z surowych warzyw i owoców.  Dzięki temu posiada mnóstwo witamin oraz minerałów. Jedząc chłodnik wzmacniasz swój organizm i odporność.

Czy wiesz, że chłodnik wpływa pozytywnie na naszą skórę, włosy, zęby, a także paznokcie?

Zupa ta zawiera bardzo mało kalorii, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu i utrzymywaniu odpowiedniej figury.

Poza tym świetnie ochłodzi Cię w upalne dni, orzeźwi i ugasi pragnienie.

Najlepsze w chłodniku jest to, że możesz dowolnie 

 

Z kefirem, maślanką czy jogurtem?

Którą wersje Wy lubicie?

Chłodniki na bazie mlecznej zawierają sporą dawkę białka. Tego typu chłodniki możesz przyrządzić z:

  • mleka zsiadłego
  • kefiru
  • jogurtu naturalnego
  • maślanki
  • serwatki

Z kolei jogurt w swoim składzie posiada fosfor, magnez. witaminy A, C, B1, B2 oraz bardzo nam potrzebne wapno. Dodatkowo jogurt pomaga tworzyć florę bakteryjną. Jeżeli masz problemy z niestrawnością, wzdęciami i zaparciami, to chłodnik na bazie jogurtu z pewnością Ci pomoże.

Wystarczy, że do jogurtu dodasz świeże warzywa, zioła lub owoce i słodkie przyprawy.

 

Z bulionem i wywarem

Do chłodnika najlepszy jest bulion warzywny. Co prawda podczas gotowania warzywa tracą witaminy i minerały, ale i tak duża część zostaje w wodzie. Najlepsze w tym daniu jest prostota w jego przygotowywaniu.  Im więcej wody dodasz do warzyw, tym bulion będzie bardziej esencjonalny. Taki chłodnik dobrze wpływa na układ krążenia, ponieważ skutecznie obniża ciśnienie krwi.  Dodatkowo poprawia stan skóry, włosów oraz paznokci.

 

Z owoców

Uwielbiasz jagody, jeżyny, albo borówki? Czy wiesz, że zawierają sporą dawkę witaminy E oraz likopenu, który poprawia wzrok  oraz chroni przed nowotworami, czy chorobami serca. Dodatkowo kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu. Owoce jagodowe spowalniają proces starzenia się, poprawiają pamięć i zmniejszają ryzyko Alzheimera. Jako dodatek dodaj gałkę lodów,  odrobinę cukru, cynamonu, wanilii lub drobny makaron, czy groszek ptysiowy. Świetnym dodatkiem będą małe bezy

Przepis na bezy do zup owocowych:

– 2 białka, szczypta soli, 10 gram cukru

Ubij na sztywno białka z solą, dalej ubijając dodawaj cukier, masę przełóż do szprycy, na blachę wyciskaj małe bezy i piecz w niskiej temperaturze w piekarniku w temperaturze około 60 do 80 stopni C.

 

 

zobacz również:

 

Chłodnik pomidorowy z zsiadłego mleka

Chłodnik ogórkowo-gruszkowy

Chłodnik – przepisy na zimne zupy warzywne

Chłodnik z pora z koperkiem