Chłodnik z pora z koperkiem

11 maja 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Chłodnik z pora posiada dość wyrazisty smak, a dzięki dodaniu śmietanki jest pożywny i syty. Por  ze względu na zawartość żelaza jest polecany w diecie przy anemii i  dostarcza więcej żelaza niż buraki. Wchłanianie żelaza wspomaga witamina C, dlatego podczas przygotowania tego dania dodajemy sok z cytryny. Por posiada ponadto działanie moczopędne i oczyszczające czyli skutecznie wspomaga usuwanie  zalegającej wody w organizmie.

Chłodnik z pora

Składniki:

500 g białych części pora

100 g masła

2 łodyżki selera naciowego

cytryna

5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę

1 l bulionu warzywnego

200 ml śmietanki kremówki

koperek

sól morska i pieprz świeżo mielony

starty parmezan lub inny twardy ser około 50 gram

bagietka

masło czosnkowe do posmarowania bagietek

Przygotowanie:

Bagietkę lub tosty posmarować masłem, posypać pieprzem i koperkiem. Zapiec w piekarniku tak aby była chrupiąca. Selera oraz por pokroić w kostkę, poddusić na maśle w rondelku. Dodać pokrojone ziemniaki, całość zalać bulionem, gotować około 15 do 20 minut, wystudzić. Do całości dodać śmietankę (można ją wcześniej ubić mikserem), doprawić do smaku sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Wymieszać z bulionem. podawać z grzankami chłodnik, na koniec posypać parmezanem wedle upodobania.