URODA I ZDROWIE

Chłodnik ogórkowo-gruszkowy

14 czerwca 2018, dodał: Pyza

Taki chłodnik doskonale orzeźwi w upalny dzień… Podawać mocno schłodzony na schłodzonych talerzach posypany listkami mięty…

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 1 dość duży, świeży ogórek szklarniowy (albo 4 mniejsze, gruntowe)
  • 1 duża, dojrzała gruszka
  • 2 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu albo śmietany 18%
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
  • dwie łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • do smaku: odrobina soli, pieprz mielony
  • kilka kropelek Tabasco (niekoniecznie)

Opis przygotowania

Ogórka i gruszkę umyć, gruszkę obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Ogórka zostawić ze skórką, jeśli ma już wykształcone pesteczki to usunąć środek łyżeczką, pozostały miąższ pokroić w kostkę. Do wysokiego naczynia przełożyć gruszkę, ogórka, wlać mleko i jogurt/śmietanę, dodać 1 łyżkę mięty i zmiksować. Następnie doprawić odrobinką soli i mielonego pieprzu, można dodać kilka kropli Tabasco. Jeżeli wszystkie składniki użyte do przygotowania były dobrze schłodzone to możemy podawać od razu, ale lepiej jest odstawić chłodnik na kilka godzin do lodówki. (inspiracja: kuchnia.tv)
fot: redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gdy dziąsła krwawią...
> Hello.Kitty napisał/a:> Dawaj namiar na tego dentystę, też chętnie kupię od niego...
tworzymy opowiadanie - zabawa
Po tygodniu miała jednak dosyć śpiewania w kółko tych samych piosenek sprzed...
Jestem debilem - dałem jej odejść..…
Zauważyłam, że faceci obecnie to tak przeginają - próbują, na ile kobieta bezie tolewrancyjna,...
utłuczony palec
Warto schładzać to miejsce i obserwować, jeśli jest opuchnięcie dłużej to bez lekarza...