Cebulaki

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Cebulaki

Bardzo smaczne pieczywo . Przepis wywodzi się chyba z kuchni żydowskiej.

Czas :1,5 godziny

Składniki :

1 szklanka mąki
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1/3 szklanki mleka
2 dag drożdży
1 łyżka stopionego masła
1 łyżka oleju
2 średnie cebule
¼ szklanki wody

Drożdże rozetrzeć z cukrem , 1 łyżeczka mąki i paroma łyżkami mleka . Zostawić by wyrosły ( 15-20 minut ).Mąkę przesiać , dodać zaczyn drożdżowy, stopione ( letnie ) masło, letnie mleko , jajko ( ½ żółtka ująć i zostawić do posmarowania ciasta ), szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Podzielić na 6-8 porcji . Uformować kulki, spłaszczyć je ( na placki wielkości talerzyka- brzegi mają być grubsze , a w środku ma być lekkie wgłębienie ) i ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem ( ok. 40 minut ).W tym czasie podsmażyć na oleju pokrojoną w piórka cebulę , podlać wodą i dusić aż woda odparuje . Posmarować placki żółtkiem rozmieszanym z łyżka wody. Cebule podzielić na poszczególne placuszki i rozsmarować je po nich ( na środkach ).Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni . Wstawić blachę i piec aż placki się zarumienią – ok. 30 minut.

 

nadesłane:  Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...