Calzone wg Buni

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Mega pieróg z włoskim smakiem .

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1 gotowe ciasto drożdżowe ( użyłam kupne Henglein ,,Spód do pizzy – surowy ” 40 dag )
  • 25 dag mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • zioła ( świeże lub suszone takie jak do pizzy : oregano, tymianek, bazylia, czosnek )
  • 10 dag sera żółtego do zapiekanek ( ja użyłam utartego Chedara )
  • 10 dag odsączonej i pokrojonej w kosteczkę Fety ( wolę Fetę od Mozzarelli )
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 żółtko ,
  • ketchup

Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia. Posmarować delikatnie ketchupem ( użyłam Sos Chilli Kielecki ).Posypać ziołami.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w ,, piórka „cebulę. Potem dołożyć na patelnię mięso i smażyć aż się zrumieni. Dosypać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i natkę pietruszki . Doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami. Zdjąć z patelni i ostudzić .

Wyłożyć farsz na połówkę ciasta ( tak po środku ).Położyć na wierzch sery .Zagiąć ciasto. Docisnąć brzegi. ( Ja przycięłam brzegi tak by utworzyć kształtu pieroga ). Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim  Calzone .

Piekarnik rozgrzać do 180 * C .Wsadzić calzone do wygrzanego  piekarnika i piec przez ok 20 minut .

file1280818163



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz