Buni eksperyment z leniwymi gołąbkami

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas :1,5 godziny

Składniki :

  • 35 dag mielonego mieszanego ( wołowo-wieprzowe )
  • 75 dag  pokrojonej  cienko  białej kapusty
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku )
  • 2 jajka
  • 10 dag  ugotowanego ryżu ( 1 woreczek )
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mąka
  • 1 przecier pomidorowy ( 8-10 g )
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • 1 kostka bulionu drobiowego ( używam ostatnio Bulionetkę drobiową Knorra )
  • cukier
  • papryka mielona
  • olej
  • 2 łyżki masła

Kapustę zalać litrem wody i gotować 35 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając mocno na sicie ) zachowując wywar.

Połowę włożyć do garnka podlać 2 szklankami wody z gotowania , dodać  połowę kopru , masło, Bulionetkę i dusić na małym gazie dalej.

Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .

Wyrobić mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , resztę kopru, jajkami .Doprawić masę solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .

Do kapusty ( ma być miękka ) dodać przecier pomidorowy. Doprawić cukrem , pieprzem .

Ułożyć na kapuście  kotlety . Dusić na małym gazie 20 minut .

Podałam z ziemniakami z wody .

Smakują jeszcze lepiej niż te duszone w samym sosie pomidorowym , bardziej zbliżone są smakiem do oryginalnych gołąbków .

file1280817960



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz