URODA I ZDROWIE

Bruschetta na różne sposoby – przepisy na włoską przekąskę

19 maja 2020, dodał: junowak

Bruschetta na różne sposoby czyli powiew Włoch w kuchni Bruschetta łączy w sobie kwintesencję włoskiej kuchni: prostotę i wysoką jakość składników. Jest to popularna włoska przystawka, klasycznie przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem.  Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią.

bruschetta

 

Jak pewnie wiecie, kuchnia włoska nie opiera się na długich i skomplikowanych przygotowaniach, jest szybka i smaczna. Dlatego bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach. To także świetny pomysł na śniadanie czy kolację, idealnie sprawdzi się jako szybka i zdrowa, fit przekąska. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na dania z bruschettą w roli głównej. Smacznego!

 

Klasyczna bruschetta

składniki:

lekka bułka (np. paryska lub ciabatta)

oliwa extra vergine

czosnek

2 pomidory (np. malinowe)

bazylia

Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Skropić oliwą extra virgin. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, opcjonalnie dodać cieniutko pokrojoną dymkę i starty ser.

Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypać listkami bazylii, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Bruschetta na ciepło z mozarellą

Składniki:

400 g mozzarelli di bufala,
4 kromki chleba do bruschetty,
oregano,
sałata,
pomidory,
oliwa z oliwek,
sól morska,
pieprz

Układamy na talerzu postrzępione liście sałaty, a następnie pokrojone w kostkę pomidory. Do miseczki wkładamy pokrojoną na kawałki mozzarellę, dodajemy suszone oregano, polewamy oliwą z oliwek,  solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy nasze kromki chleba krótko na grillu, lub patelni grillowej. Następnie odwracamy, nakładamy mozzarellę z miseczki i pieczemy chleb z drugiej strony. Grzanki układamy na talerzu z sałatą oraz pomidorami i natychmiast podajemy.

Bruschetta z makaronem

składniki:

40 dag makaronu
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 ząbka czosnku,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyżki bazylii świeżej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 pomidory,
0,5 kg piersi z kurczaka

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pozbawić skórki i pokroić na kwadraty. Pokroić kurczaka na plasterki. Pokrojone pomidory oraz kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Poza oliwą dosypać przyprawy – bazylię, pietruszkę, czosnek, odrobinę soli. Wymieszać wszystko dokładnie, po czym umieścić naczynie w piekarniku na 30 minut, do momentu usmażenia się mięsa. Podczas gdy kurczak z warzywami piecze się w piekarniku, ugotować makaron. Makaron wrzucić do wrzącej wody i pozostawić w niej na 10 – 12 minut, aż do ugotowania al dente. Ostudzony makaron kłaść na głębokie talerze i ozdabiać mięsem z pomidorami. Od razu podawać. Do bruschetty z makaronem świetnie pasować będzie kieliszek włoskiego białego wina.

Bruschetta z pastą kalafiorową

kk

kalafior (średni) – 1 szt.

kmin rzymski, mielony – ½ łyżeczki

chili mielone –  ¼ łyżeczki

słodka papryka mielona – ½ łyżeczki

sól

pieprz

olej z pestek dyni – 3 łyżki

orzechy laskowe bez skórki – ½ szklanki

suszone pomidory w oleju – 100 g (opcjonalnie – wtedy pasta będzie czerwona i uzyska specyficzny, „włoski” smak!)

bruschetta

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Studzimy. Na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe. Kalafior wkładamy do pojemnika blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za sucha – dodajemy więcej oleju. Smarujemy ciepłą bułkę przygotowaną w opiekaczu lub w piekarniku z przyprawami i oliwą.

 

Krem pomidorowy z bruschettą z Lazurem i chili

g

6 dużych dojrzałych pomidorów (lub ok. 1 l soku pomidorowego)

2-3 czerwone papryki

3-4 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek

400 ml wody

sól

pieprz

100 g sera pleśniowego sera

6 kromek pszennego pieczywa

chili w proszku

 

Przygotowanie:

Warzywa umyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć nasiona. Paprykę umyć pokroić w kostkę wraz z pomidorami, przełożyć do malaksera, dodać czosnek, oliwę,  wodę, doprawić do smaku. Wszystkie składniki na zupę zmiksować na gładka masę, zagotować lub podać na zimno. Kromki pieczywa posmarować kremem z pomidorów i posypać chili. Ser Lazur Błękitny zetrzeć na tarce i posypać nim bruschetty. Zapiekać do zrumienienia. Podawać jako dodatek do zupy.

 

Pełnoziarnista bruschetta z chorizo i awokado

Składniki:

  • 5 – 6 kromek pełnoziarnistego chleba najlepiej na zakwasie
  • 140 g chorizo
  • olej do grillowania
  • pieprz czerwony młotkowany
  • rzodkiewki do podania
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • Ser (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Do misy malaksera włożyć obrane awokado.

Dodać posiekaną szalotkę i czosnek, sól do smaku, szczyptę pieprzu i zmiksować na gładką pastę.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Na patelni grillowej opiekać kromki chleba skropione olejem z obu stron. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Utłuc w moździerzu czerwony pieprz. Każdą pajdę chleba posmarować grubo pastą, ułożyć plasterki chorizo, plasterki rzodkiewek i posypać grubo czerwonym pieprzem. Można dodać ulubiony ser starty lub pocięty w cienkie plasterki.

 

Bruschetta ze śliwkami na słodko

ff

  • pieczywo – bagietka, ciabatta
  • 160 g śliwek kalifornijskich
  • 40 ml wody
  • ulubione owoce – truskawki, maliny, jagody, jabłka, banany
  • posiekana czekolada
  • łyżka miodu (opcjonalnie)

Pokrój pieczywo na ok. 2 cm kromki i upiecz z obu stron w piekarniku pod grillem.

Zmiksuj 160 g śliwek kalifornijskich z 40 ml wody.

Tak przygotowane puree rozsmaruj na grzankach.

Posyp bruschettę ulubionymi owocami i dekoracjami z czekolady. Jeśli masz ochotę, możesz całość pokropić miodem.

 

Bruschetta na słodko z mascarpone

br

100g sera mascarpone

80g jogurtu naturalnego

300g truskawek

1 łyżka miodu

4 kromki chleba

 

Przygotowanie:

Pieczywo podpiec w tosterze/opiekaczu/grillu/piekarniku. W misce wymieszać mascarpone z jogurtem i miodem. Posmarować masą serową pieczywo i udekorować owocami. Podawać od razu. Słodką bruschettę polecamy na śniadanie i do kawy a także jako podwieczorek.

 

zobacz również:

Hummus – różne przepisy i receptury

Pomysłowe dania z hummusem

Ciecierzyca, cieciorka – różna przepisy na pyszne dania

Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy

 

 

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Konsultacje online z lekarzem
Ja osobiście korzystałam z konsultacji lekarskich online. Dobry sposób, że by uzyskać receptę...
ból menstruacyjny
Najlepsza metoda na bolesne miesiączki to tabletki antykoncepcyjne. Skracają czas okresu, regulują cykl,...
odchudzanie
Niestety, ale zbyt dużo wody robi zamieszanie w przewodzie pokarmowym, rozcieńcza soki żołądkowe...
Azjatycki tusz do rzęs - porażka !…
Dla mnie rzeczy z Chin itp. są mocno podejrzane, oni tam chyba używają składników,...