Bruschetta na różne sposoby. Przepisy na włoską przekąskę

19 maja 2024, dodał: junowak

Bruschetta na różne sposoby czyli powiew Włoch w kuchni Bruschetta łączy w sobie kwintesencję włoskiej kuchni: prostotę i wysoką jakość składników. Jest to popularna włoska przystawka, klasycznie przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem.  Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią.

bruschetta

 

Jak pewnie wiecie, kuchnia włoska nie opiera się na długich i skomplikowanych przygotowaniach, jest szybka i smaczna. Dlatego bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach. To także świetny pomysł na śniadanie czy kolację, idealnie sprawdzi się jako szybka i zdrowa, fit przekąska. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na dania z bruschettą w roli głównej. Smacznego!

 

Klasyczna bruschetta

składniki:

lekka bułka (np. paryska lub ciabatta)

oliwa extra vergine

czosnek

2 pomidory (np. malinowe)

bazylia

Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Skropić oliwą extra virgin. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, opcjonalnie dodać cieniutko pokrojoną dymkę i starty ser.

Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypać listkami bazylii, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Bruschetta na ciepło z mozarellą

Składniki:

400 g mozzarelli di bufala,
4 kromki chleba do bruschetty,
oregano,
sałata,
pomidory,
oliwa z oliwek,
sól morska,
pieprz

Układamy na talerzu postrzępione liście sałaty, a następnie pokrojone w kostkę pomidory. Do miseczki wkładamy pokrojoną na kawałki mozzarellę, dodajemy suszone oregano, polewamy oliwą z oliwek,  solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy nasze kromki chleba krótko na grillu, lub patelni grillowej. Następnie odwracamy, nakładamy mozzarellę z miseczki i pieczemy chleb z drugiej strony. Grzanki układamy na talerzu z sałatą oraz pomidorami i natychmiast podajemy.

Bruschetta z makaronem

składniki:

40 dag makaronu
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 ząbka czosnku,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyżki bazylii świeżej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 pomidory,
0,5 kg piersi z kurczaka

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pozbawić skórki i pokroić na kwadraty. Pokroić kurczaka na plasterki. Pokrojone pomidory oraz kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Poza oliwą dosypać przyprawy – bazylię, pietruszkę, czosnek, odrobinę soli. Wymieszać wszystko dokładnie, po czym umieścić naczynie w piekarniku na 30 minut, do momentu usmażenia się mięsa. Podczas gdy kurczak z warzywami piecze się w piekarniku, ugotować makaron. Makaron wrzucić do wrzącej wody i pozostawić w niej na 10 – 12 minut, aż do ugotowania al dente. Ostudzony makaron kłaść na głębokie talerze i ozdabiać mięsem z pomidorami. Od razu podawać. Do bruschetty z makaronem świetnie pasować będzie kieliszek włoskiego białego wina.

Bruschetta z pastą kalafiorową

kk

kalafior (średni) – 1 szt.

kmin rzymski, mielony – ½ łyżeczki

chili mielone –  ¼ łyżeczki

słodka papryka mielona – ½ łyżeczki

sól

pieprz

olej z pestek dyni – 3 łyżki

orzechy laskowe bez skórki – ½ szklanki

suszone pomidory w oleju – 100 g (opcjonalnie – wtedy pasta będzie czerwona i uzyska specyficzny, „włoski” smak!)

bruschetta

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Studzimy. Na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe. Kalafior wkładamy do pojemnika blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za sucha – dodajemy więcej oleju. Smarujemy ciepłą bułkę przygotowaną w opiekaczu lub w piekarniku z przyprawami i oliwą.

 

Krem pomidorowy z bruschettą z Lazurem i chili

g

6 dużych dojrzałych pomidorów (lub ok. 1 l soku pomidorowego)

2-3 czerwone papryki

3-4 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek

400 ml wody

sól

pieprz

100 g sera pleśniowego sera

6 kromek pszennego pieczywa

chili w proszku

 

Przygotowanie:

Warzywa umyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć nasiona. Paprykę umyć pokroić w kostkę wraz z pomidorami, przełożyć do malaksera, dodać czosnek, oliwę,  wodę, doprawić do smaku. Wszystkie składniki na zupę zmiksować na gładka masę, zagotować lub podać na zimno. Kromki pieczywa posmarować kremem z pomidorów i posypać chili. Ser Lazur Błękitny zetrzeć na tarce i posypać nim bruschetty. Zapiekać do zrumienienia. Podawać jako dodatek do zupy.

 

Pełnoziarnista bruschetta z chorizo i awokado

Składniki:

  • 5 – 6 kromek pełnoziarnistego chleba najlepiej na zakwasie
  • 140 g chorizo
  • olej do grillowania
  • pieprz czerwony młotkowany
  • rzodkiewki do podania
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • Ser (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Do misy malaksera włożyć obrane awokado.

Dodać posiekaną szalotkę i czosnek, sól do smaku, szczyptę pieprzu i zmiksować na gładką pastę.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Na patelni grillowej opiekać kromki chleba skropione olejem z obu stron. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Utłuc w moździerzu czerwony pieprz. Każdą pajdę chleba posmarować grubo pastą, ułożyć plasterki chorizo, plasterki rzodkiewek i posypać grubo czerwonym pieprzem. Można dodać ulubiony ser starty lub pocięty w cienkie plasterki.

 

Bruschetta ze śliwkami na słodko

ff

  • pieczywo – bagietka, ciabatta
  • 160 g śliwek kalifornijskich
  • 40 ml wody
  • ulubione owoce – truskawki, maliny, jagody, jabłka, banany
  • posiekana czekolada
  • łyżka miodu (opcjonalnie)

Pokrój pieczywo na ok. 2 cm kromki i upiecz z obu stron w piekarniku pod grillem.

Zmiksuj 160 g śliwek kalifornijskich z 40 ml wody.

Tak przygotowane puree rozsmaruj na grzankach.

Posyp bruschettę ulubionymi owocami i dekoracjami z czekolady. Jeśli masz ochotę, możesz całość pokropić miodem.

 

Bruschetta na słodko z mascarpone

br

100g sera mascarpone

80g jogurtu naturalnego

300g truskawek

1 łyżka miodu

4 kromki chleba

 

Przygotowanie:

Pieczywo podpiec w tosterze/opiekaczu/grillu/piekarniku. W misce wymieszać mascarpone z jogurtem i miodem. Posmarować masą serową pieczywo i udekorować owocami. Podawać od razu. Słodką bruschettę polecamy na śniadanie i do kawy a także jako podwieczorek.

 

zobacz również:

Hummus – różne przepisy i receptury

Pomysłowe dania z hummusem

Ciecierzyca, cieciorka – różna przepisy na pyszne dania

Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy