Bruschetta na różne sposoby czyli powiew Włoch w kuchni Bruschetta łączy w sobie kwintesencję włoskiej kuchni: prostotę i wysoką jakość składników. Jest to popularna włoska przystawka, klasycznie przygotowywana z pieczywa posmarowanego oliwą i czosnkiem. Można podawać ją z różnymi dodatkami, jednak najczęściej serwuje się ją z pokrojonymi pomidorami i świeżą bazylią.
Jak pewnie wiecie, kuchnia włoska nie opiera się na długich i skomplikowanych przygotowaniach, jest szybka i smaczna. Dlatego bruschetta to prosta potrawa, która bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach. To także świetny pomysł na śniadanie czy kolację, idealnie sprawdzi się jako szybka i zdrowa, fit przekąska. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na dania z bruschettą w roli głównej. Smacznego!
Klasyczna bruschetta
składniki:
lekka bułka (np. paryska lub ciabatta)
oliwa extra vergine
czosnek
2 pomidory (np. malinowe)
bazylia
Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Skropić oliwą extra virgin. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, opcjonalnie dodać cieniutko pokrojoną dymkę i starty ser.
Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypać listkami bazylii, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Bruschetta na ciepło z mozarellą
Składniki:
400 g mozzarelli di bufala,
4 kromki chleba do bruschetty,
oregano,
sałata,
pomidory,
oliwa z oliwek,
sól morska,
pieprz
Układamy na talerzu postrzępione liście sałaty, a następnie pokrojone w kostkę pomidory. Do miseczki wkładamy pokrojoną na kawałki mozzarellę, dodajemy suszone oregano, polewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy nasze kromki chleba krótko na grillu, lub patelni grillowej. Następnie odwracamy, nakładamy mozzarellę z miseczki i pieczemy chleb z drugiej strony. Grzanki układamy na talerzu z sałatą oraz pomidorami i natychmiast podajemy.
Bruschetta z makaronem
składniki:
40 dag makaronu
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 ząbka czosnku,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyżki bazylii świeżej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 pomidory,
0,5 kg piersi z kurczaka
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pozbawić skórki i pokroić na kwadraty. Pokroić kurczaka na plasterki. Pokrojone pomidory oraz kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Poza oliwą dosypać przyprawy – bazylię, pietruszkę, czosnek, odrobinę soli. Wymieszać wszystko dokładnie, po czym umieścić naczynie w piekarniku na 30 minut, do momentu usmażenia się mięsa. Podczas gdy kurczak z warzywami piecze się w piekarniku, ugotować makaron. Makaron wrzucić do wrzącej wody i pozostawić w niej na 10 – 12 minut, aż do ugotowania al dente. Ostudzony makaron kłaść na głębokie talerze i ozdabiać mięsem z pomidorami. Od razu podawać. Do bruschetty z makaronem świetnie pasować będzie kieliszek włoskiego białego wina.
Bruschetta z pastą kalafiorową
kalafior (średni) – 1 szt.
kmin rzymski, mielony – ½ łyżeczki
chili mielone – ¼ łyżeczki
słodka papryka mielona – ½ łyżeczki
sól
pieprz
olej z pestek dyni – 3 łyżki
orzechy laskowe bez skórki – ½ szklanki
suszone pomidory w oleju – 100 g (opcjonalnie – wtedy pasta będzie czerwona i uzyska specyficzny, „włoski” smak!)
bruschetta
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószamy przyprawami i skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż kalafior będzie miękki. Studzimy. Na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe. Kalafior wkładamy do pojemnika blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest za sucha – dodajemy więcej oleju. Smarujemy ciepłą bułkę przygotowaną w opiekaczu lub w piekarniku z przyprawami i oliwą.
Krem pomidorowy z bruschettą z Lazurem i chili
6 dużych dojrzałych pomidorów (lub ok. 1 l soku pomidorowego)
2-3 czerwone papryki
3-4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
400 ml wody
sól
pieprz
100 g sera pleśniowego sera
6 kromek pszennego pieczywa
chili w proszku
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i usunąć nasiona. Paprykę umyć pokroić w kostkę wraz z pomidorami, przełożyć do malaksera, dodać czosnek, oliwę, wodę, doprawić do smaku. Wszystkie składniki na zupę zmiksować na gładka masę, zagotować lub podać na zimno. Kromki pieczywa posmarować kremem z pomidorów i posypać chili. Ser Lazur Błękitny zetrzeć na tarce i posypać nim bruschetty. Zapiekać do zrumienienia. Podawać jako dodatek do zupy.
Pełnoziarnista bruschetta z chorizo i awokado
Składniki:
- 5 – 6 kromek pełnoziarnistego chleba najlepiej na zakwasie
- 140 g chorizo
- olej do grillowania
- pieprz czerwony młotkowany
- rzodkiewki do podania
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- Ser (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do misy malaksera włożyć obrane awokado.
Dodać posiekaną szalotkę i czosnek, sól do smaku, szczyptę pieprzu i zmiksować na gładką pastę.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Na patelni grillowej opiekać kromki chleba skropione olejem z obu stron. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Utłuc w moździerzu czerwony pieprz. Każdą pajdę chleba posmarować grubo pastą, ułożyć plasterki chorizo, plasterki rzodkiewek i posypać grubo czerwonym pieprzem. Można dodać ulubiony ser starty lub pocięty w cienkie plasterki.
Bruschetta ze śliwkami na słodko
- pieczywo – bagietka, ciabatta
- 160 g śliwek kalifornijskich
- 40 ml wody
- ulubione owoce – truskawki, maliny, jagody, jabłka, banany
- posiekana czekolada
- łyżka miodu (opcjonalnie)
Pokrój pieczywo na ok. 2 cm kromki i upiecz z obu stron w piekarniku pod grillem.
Zmiksuj 160 g śliwek kalifornijskich z 40 ml wody.
Tak przygotowane puree rozsmaruj na grzankach.
Posyp bruschettę ulubionymi owocami i dekoracjami z czekolady. Jeśli masz ochotę, możesz całość pokropić miodem.
Bruschetta na słodko z mascarpone
100g sera mascarpone
80g jogurtu naturalnego
300g truskawek
1 łyżka miodu
4 kromki chleba
Przygotowanie:
Pieczywo podpiec w tosterze/opiekaczu/grillu/piekarniku. W misce wymieszać mascarpone z jogurtem i miodem. Posmarować masą serową pieczywo i udekorować owocami. Podawać od razu. Słodką bruschettę polecamy na śniadanie i do kawy a także jako podwieczorek.
zobacz również:
Hummus – różne przepisy i receptury
Pomysłowe dania z hummusem
Ciecierzyca, cieciorka – różna przepisy na pyszne dania
Ciecierzyca, cieciorka – pomysłowe przepisy