Brokuły i wartości zdrowotne – wywiad z dr Elizabeth Jeffery
Brokuły, uprawiane już w starożytności, pochodzą prawdopodobnie z rejonu Morza Śródziemnego. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas czy żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na bogactwo składników odżywczych, zostały okrzyknięte „królem warzyw”.
O wyjątkowych właściwościach brokułów rozmawiamy z dr Elizabeth Jeffery — emerytowaną profesor w Departamencie Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka, a także w Kolegium Medycyny i na Interdyscyplinarnym Wydziale Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Illinois w Urbana Champaign. Dr Elizabeth Jeffery prowadzi badania w zakresie diety i zapobiegania chorobom. Pełniła funkcję dyrektora programowego międzystanowego programu badań nad bioaktywnymi składnikami żywności. Zajmuje się w szczególności żywnością funkcjonalną: przeciwnowotworowymi i przeciwzapalnymi właściwościami nie-odżywczych składników pokarmowych, w tym izotiocyjanianów i indoli pochodzących z brokułów.
Redakcja: Jaki wpływ ma dieta na nasze życie i codzienne funkcjonowanie?
Dr Elizabeth Jeffery: 30 – 35% chorób, na które cierpimy mają związek z naszą dietą. Wybranie odpowiedniej diety
R: Jakich produktów powinniśmy unikać w naszej diecie?
E. J.: Powinniśmy jeść w sposób zrównoważony: potrzebujemy białka, węglowodanów i trochę tłuszczu – ale najważniejsze jest unikanie nadmiaru każdego z tych składników. Musimy też jeść 5 lub więcej porcji owoców i warzyw każdego dnia, aby uzyskać pełną ilość witamin, minerałów i substancje bioaktywne.
R: Jakie są największe błędy żywieniowe Polaków?
E. J.: Jak większość zachodniego świata, Polacy jedzą za dużo smażonych potraw i zbyt dużo węglowodanów.
R: Co powinniśmy włączyć do codziennej diety? Które produkty są najbardziej wartościowe?
E. J.: To dobrze, że Polacy jedzą surową kapustę — ale gdyby jedli brokuły odrobinę podgotowane na parze (3 lub 4 min.) byłoby jeszcze lepiej.
R: Czy jedząc określone produkty można zapobiec chorobom, np. nowotworowi, miażdżycy, chorobom serca?
E. J.: Tak, jedzenie brokułów 3-5 razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka aż o 50%.
R: Co sprawia, że brokuły stają się coraz bardziej popularne w Polsce i na świecie?
E. J.: Mamy coraz więcej coraz mocniejszych dowodów badawczych na to, że brokuły są korzystne dla zdrowia. Coraz lepiej wiemy również, jak je przygotować, aby uzyskać ten efekt.
R: Czy istnieje jakiś udokumentowany przypadek uzdrawiającej mocy produktów żywnościowych? Czy zna Pani osoby, które dzięki zmianie diety pokonały choroby np. o podłożu onkologicznym?
E. J.: Większość warzyw – tak jak brokuły, które są bardzo korzystne dla zdrowia – nie może bezpośrednio leczyć, to nie są leki. Ale spowalniają one lub zatrzymują rozwój choroby i pomagają organizmowi w walce z chorobą, gdy już do niej dojdzie.
R: Jak często powinniśmy spożywać te warzywa?
E. J.: 3-5 razy w tygodniu, 88g lub jedną różyczkę.
R: Jaka pora roku jest najlepsza na kupowanie świeżych brokułów?
E. J.: Brokuły to roślina całoroczna, ale najlepiej zbierać je latem. Z badań wynika, że jeśli zostaną zamrożone
zaraz po zbiorach – mogą być długo przechowywane i nie stracą swoich właściwości.
R: Jak prawidłowo przygotować brokuły, by zachowały wszystkie wartości odżywcze?
E. J.: Najlepiej przygotowywać je na parze przez 3-4 minuty lub dłużej, a potem serwować je razem z innymi warzywami kapustnymi podawanymi na surowo, takimi jak kapusta lub rzodkiewki.
R: Jak brokuły wpływają na figurę, urodę i kondycję?
E. J.: Brokuły zatrzymują proces akumulowania tłuszczu w wątrobie, dzięki czemu jesteśmy zdrowsi.
zobacz również:
-
Brokuły chronią serce i stawy
-
Co jeść, aby ustrzec się raka?
-
Witarianizm – na czym polega surowa dieta?
-
Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn