Co jeść, aby ustrzec się raka?

26 czerwca 2015, dodał: PurpleRibbon
Artykuł zewnętrzny

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w Polsce. W roku 2010 zachorowało na raka około 155 tysięcy Polaków a zmarło około  52 tysiące mężczyzn i około 41 tysięcy kobiet. Nic dziwnego, że choroba ta jest jedną z tych, których społeczeństwo boi się najbardziej. Jednym ze sposobów na to, by ustrzec się przed rakiem jest zdrowy tryb życia i odpowiednia dieta. Istnieje wiele produktów posiadających działanie przeciwnowotworowe, o które warto wzbogacić codzienną dietę.

vegetables1

Nowotwór powstaje komórek zawierających nieprawidłową informację genetyczną, które to posiada każdy człowiek. To czy komórki te zamienią się w komórki nowotworowe zależy od tego jak zareaguje dany organizm. Bezpośredniej przyczyny raka nie da się określić, wiadomo jednak co może przyczynić się do jego rozwoju. Są to głównie : długotrwały stres, palenie papierosów, spożywanie dużych ilości alkoholu, nadwaga oraz…zła dieta. Co zatem jeść aby ustrzec się przed rakiem?

Tłuste ryby i siemię lniane -źródło kwasów omega 3

los

Jak wskazują badania kwasy tłuszczowe omega 3 wykazują działanie antynowotworowe. Ograniczają rozrost  komórek rakowych powodujących głównie raka piersi, okrężnicy , prostaty, płuc i nerek. Źródłem kwasów omega 3 są przede wszystkim tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, sardynki, pstrąg czy tuńczyk. Znajdziemy go także w awokado orzechach, oleju rzepakowym i siemieniu lnianym. Na Uniwersytecie Duke przeprowadzono badania, w których dowiedziono, że 30 g mielonego siemienia lnianego dziennie zmniejsza wzrost istniejących nowotworów prostaty od 30 do 40% . Kwasy tłuszczowe omega 3 obniżają także ryzyko zachorowania na choroby serca, obniżają zły cholesterol, zmniejszają stany zapalne oraz działają korzystnie na pracę mózgu. Należy pamiętać,że są one wrażliwe na wysoką temperaturę dlatego też chcąc zachować wartość odżywcza oleju rzepakowego i lnianego nie powinno się ich wykorzystywać do smażenia.

 

Wiedza zawarta w tej serii książek pozwoli Nam wszystkim na niezależność, a także sprawowanie kontroli nad swoim zdrowiem.

Więcej informacji TUTAJ

Oferta specjalna!

 Aby ta wiedza mogła Ci dobrze służyć przy zakupie dwóch części teoretycznych i dwóch części Raportów OTRZYMUJESZ ZNIŻKĘ ponad 25%, jak dla księgarni!

TUTAJ

 

 

ksiazkaksiazka2

 

 

Zielona herbata

zzz

Zielona herbata jest znana z dobroczynnego wpływu na zdrowie. Jest ona źródłem wielu witamin i minerałów. Ma ona wiele zalet, między innymi: wspomaga odchudzanie, hamuje rozwój bakterii czy zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Bogata jest we flawonoidy, które to zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz antyoksydanty neutralizujące działanie wolnych rodników. Posiada ona właściwości przeciwutleniające, przez co aktywuje w wątrobie enzymy, które eliminują toksyny z organizmu a także przyspiesza samoistną śmierć komórek rakowych. Jak wskazują badania zielona herbata pomaga przeciwdziałać rakowi trzustki, żołądka, jelita grubego a nawet  płuc i piersi. Aby zielona herbata posiadała właściwości antynowotworowe należy pamiętać, żeby parzyć ją nawet do 10 minut i wypić do dwóch godzin od zaparzenia.

Warzywa

ka

W krajach gdzie warzywa stanowią podstawę diety zachorowalność na raka jest o wiele mniejsza. Warzywa kapustne takie jak brukselka, kapusta, brokuły czy kalafior przyczyniają się do obumierania komórek rakowych oraz nie pozwalają im przekształcać się w nowotwory złośliwe. Przygotowując je należy pamiętać aby ich nie gotować gdyż stracą swoje właściwości odżywcze. Najlepszym sposobem przygotowania będzie duszenie lub smażenie na oliwie. Kolejnym warzywem posiadającym właściwości antynowotworowe jest czosnek. Zawiera on selen,witaminy z grupy A i C oraz cynk. Związki siarki pochodzące od roślin z grupy czosnkowatych ( czosnek, cebula, por, szczypior ) osłabiają rakotwórcze działanie nitrozamin (tworzących się np. podczas termicznej obróbki żywności) oraz  związków znajdujących się w spalonym mięsie czy powstających przy paleniu papierosów. Powodują obumieranie komórek raka okrężnicy, płuc, piersi a nawet białaczki. Wzrost komórek kilku rodzajów raka ograniczają też warzywa zawierające karotenoidy np. marchew, dynia, słodkie ziemniaki, szpinak, papryka, pomidory. Warto spożywać także warzywa strączkowe np. soję, która zawiera genisteinę hamującą wzrost komórek rakowych oraz witaminę E i błonnik.

Owoce

gr

Badania naukowe potwierdzają, iż związki fenolowe znajdujące się w produktach roślinnych w tym w  owocach  mają zdolności niszczenia komórek nowotworowych. Najbogatsze w fenole są jagody, winogrona, owoce pestkowe takie jak śliwki czy brzoskwinie. Owocem będącym źródłem witaminy C i likopenu- składników broniących komórki przed uszkodzeniami jest grejpfrut. Także aronia pomaga chronić się przed nowotworem gdyż usuwa z organizmu toksyny.

Zioła i przyprawy

Turmeric root and powder on white background

Wzbogacą one nie tylko smak potraw ale także pomogą ustrzec się raka. Działanie przeciwnowotworowe posiadają między innymi: kurkuma, pieprz, imbir, rozmaryn, szczypiorek, czosnek, oregano, pietruszka. Kurkumę powinno się łączyć z pieprzem oraz papryką (zwiększa ona aż 10 tys. razy przyswajalność kurkumy), ponieważ sama kurkuma nie jest wchłaniana przez jelita.

Czerwone wino i gorzka czekolada

wonko

Czerwone wino zawiera polifenole powstałe w procesie fermentacji, które spowalniają rozwój raka. Naukowcy z uniwersytetu Cambridge zauważyli, że przeżywalność  kobiet chorych na raka piersi jest wyższa wśród tych, które regularnie spożywały  umiarkowane ilości tego trunku. Prawdopodobieństwo pokonania raka zwiększało się o 10% przy wypijaniu 3,5 lampki wina tygodniowo a o 20 % przy piciu lampki wina codziennie.
Gorzka czekolada zawiera polifenole i antocyjany, które spowalniają wzrost komórek rakowych oraz hamują dopływ krwi do naczyń krwionośnych odżywiających je.  Warto zaznaczyć, że chodzi tu wyłącznie o czekoladę gorzką o zawartości kakao powyżej 70 % a nie np. czekoladę mleczną. Zaleca się spożywanie 2-3 kostek dziennie.

Dieta i zdrowy tryb życia pomocne w obronie przed rakiem

die

Odpowiednia dieta stanowi klucz do zdrowia. Pamiętajmy aby ograniczyć żywność wysoko przetwarzaną zawierającą konserwanty i inne chemiczne substancje. Jedzmy jak  najwięcej warzyw, owoców, kasz i produktów bogatych w błonnik. Oprócz odpowiedniej diety istotne jest aby unikać stresu gdyż obniża on odporność organizmu. Istotne jest także aby nie nadużywać alkoholu a  jeśli już po niego sięgamy to należy spożywać go jedynie okazjonalnie w niewielkich ilościach. Ważna jest także prawidłowa waga naszego ciała gdyż otyłość może prowadzić do wielu chorób.

 

zobacz również:

  1. Co wywołuje raka: ranking zagrożeń

  2. Jak wygrać walkę ze stresem – techniki relaksacyjne

  3. Dieta antycholesterolowa

  4. Dieta bogatoresztkowa