Botwinka – różne pomysłowe przepisy na dania i potrawy
Dzisiaj na tapetę bierzemy botwinkę, a właściwie buraki, bo to one są głównym składnikiem.Botwinka to danie, które przygotowuje się z młodych liści oraz korzeni buraka z dodatkiem śmietany, szczypiorku lub ziemniaków. Wiosna to idealny czas na przygotowywanie botwinki, ponieważ wtedy buraczki są jeszcze miękkie oraz delikatne, a korzenie małe. Z kolei liście posiadają najwięcej aromatu i pysznie smakują. Zobaczcie co warto wiedzieć o burakach oraz poznajcie ciekawe przepisy na botwinkę.
0
Co nieco o buraku
Starożytni ogrodnicy tak długo krzyżowali odmiany niejadalnej rośliny, aż stworzyli jadalne warzywo w znanej nam postaci. Później, wraz z rzymskimi podbojami, burak rozprzestrzenił się po kontynencie. Imperium upadło, burak pozostał, robiąc furorę na północy, a stopniowo tracąc na znaczeniu na południu. Zwłaszcza gdy okazało się, że wyjątkowo służy mu właśnie nie śródziemnomorskie słońce, a klimat okolic Morza Północnego. Dzisiaj uprawiane są w średnich szerokościach geograficznych, w ok. 40 odmianach, tworzą wiele form różniących się kształtem i intensywnością barwy.
Jest w nim prawie cała tablica Mendelejewa. Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: cynk, moc potasu, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko – począwszy od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy aż po hormonalny. Burak bardzo korzystnie wpływa na wątrobę i dba o jej oczyszczanie z toksyn. To czerwone warzywo oddziałuje także bardzo pozytywnie na jelito grube – dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera jego perystaltykę. Działa zasadotwórczo, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dzięki dużej zawartości antocyjanów buraki są zalecane jako profilaktyka przeciw chorobom nowotworowym oraz wspomagająco podczas samego leczenia. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Zaletą buraków jest niska kaloryczność – 46 kcal w 100 g surowego warzywa lub 90 kcal w 100 g buraków zasmażanych.
Buraczki działają na cerę jak salon odnowy. Kwas foliowy zawarty w burakach odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Wypicie szklanki soku buraczanego zapewnia połowę dziennej dawki tego składnika. Obecna w burakach betaina zwiększa odporność organizmu i chroni jelita oraz ma właściwości regenerujące wątrobę. Zaleca się je więc chorym na wątrobę, woreczek żółciowy czy przewody żółciowe oraz na wszystkie choroby, którym towarzyszy odmineralizowanie kości i zębów.
Buraki wpływają na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Buraka nie da się przedawkować, więc zachęcam do zjadania go w dowolnych ilościach, im więcej, tym lepiej. Wydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. Przeciętna gospodyni potrafi przyrządzić z nich tylko czerwony barszcz i ćwikłę. A przecież z burakami da się kulinarnie eksperymentować na dziesiątki sposobów.
Barszcz botwinkowy
- pęczek młodych buraczków z liśćmi
- pęczek koperku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 burak zeszłoroczny
- pół szklanki śmietany
- łyżka mąki
- 2 łyżki cukru
- kwasek cytrynowy
- sól, pieprz
- 4 jajka na twardo
Krem botwinkowy
- około 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 pęczek botwinki (razem z buraczkami)
- 1/2 brokuła
- 2 średnie ugotowane ziemniaki
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 2 łyżeczki suszonej
- zmielonej kolendry
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 50 g sera camembert lub brie.
Tradycyjny barszcz czerwony
Autor: Adrianna Kaczuba
Składniki:
-1 kg buraków
-kwaskowate jabłko
-marchewka
-pietruszka
-kawałek selera
-4-5 ząbków czosnku
-cebula
-sok z 1/2 cytryny
-5-6 grzybków suszonych
Przygotowanie:
Grzyby umyć, zalać na kilka godzin 1 szklanką wody. Gotować około godziny w tej samej wodzie. Umyć, orać i pokroić w dosyć cienkie plasterki buraki, dodać pokrojone w ósemki jabłko, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojone na ćwiartki cebule, selery i ząbki czosnku. Zalać 2 litrami wody, wsypać 1 łyżkę soli i gotować (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dodać sok z cytryny i wstawić do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz zlać z jarzyn, podgrzać, dodać około szklanki wywaru z grzybków, posłodzić, posolić, ewentualnie dodać sok z cytryny i pieprz do smaku. Z podanych proporcji otrzymujemy prawie 2 litry barszczu.
Na zakwasie
Co kupić?
- mięso lub kości na bulion
- pęczek botwinki
- szklanka zakwasu z buraków
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula
- czosnek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz i sól
- płatki chili
- ziemniaki 2-3 sztuki
- koperek
- śmietana
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowaniu bulionu z kośćmi oraz pokrojonymi warzywami. Zupę gotujemy przez pół godziny, a następnie dodajemy pokrojoną botwinkę oraz zakwas. Teraz musisz uważać, aby zupa nie zaczęła wrzeć, w odpowiednim czasie wyłącz ogień i dodaj śmietanę zahartowaną z zupą. Na sam koniec wrzucamy koperek oraz przyprawy.
Chłodnik z botwinki
SKŁADNIKI:
- duży pęczek botwinki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewki
- ogórek
- szczypta kwasku cytrynowego
- 3 duże jogurty naturalne
- 1 duży kubek kefiru
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić. Dodać resztę warzyw. Schłodzić. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Młode buraczki po koreańsku
- 40 dag młodych buraczków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- kilka kropli octu balsamicznego
- szczypta mielonej kolendry
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki ziaren sezamu.
Sałatka letnia z botwinką
- botwinka
- jajka
- pomidor
- ogórek
- majonez
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Botwinkę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Najważniejsza część to łodyżki, jednak ja dodaję też lekko obgotowane liście (powiedzmy 3/4 łodyg i 1/4 liści). Po ugotowaniu kroimy na małe kawałki. Jajka gotujemy i kroimy w ćwiartki. Ogórka i pomidora kroimy. Całość mieszamy, dodajemy majonez, skrapiamy dość obficie sokiem z cytryny. Opcjonalnie solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatka z liści botwinki z pomidorem i parmezanem
- liście z dwóch pęczków boćwiny
- pół kalarepy startej na tarce
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, młody czosnek – dwa ząbki posiekany
- starty parmezan wedle uznania
- pomidor malinowy
- opcjonalnie: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, dodajemy sok z cytryny, dwie łyżki oliwy, doprawiamy do smaku, posypujemy startym parmezanem.
Sałatka z botwinki i truskawek
- 30 dag młodziutkich liści botwinki bez łodyg
- 20 dag truskawek
- 1 łyżka prażonych orzeszków pistacjowych
- Sos: 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki oleju (z pestek winogron lub lniany)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru
- sól do smaku
- świeżo zmielony biały pieprz
Liście botwinki przebrać i opłukać. Truskawki pokroić, połączyć z botwinką, posypać orzeszkami. Wymieszać składniki sosu i polać sałatkę. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 min. do nabrania smaku.
Bruschetta ze szpinakiem i botwinką
Składniki:
- 200g szpinaku mrożonego
- ciabatta (ew.kromki czerstwego chleba)
- 2 pęczki botwniki
- 4 ząbki czosnku
- 100g sera lazur
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy przez 12 minut. Następnie myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Dodajemy do szpinaku. Dusimy 5 minut, po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy. Na patelni grilowej podsmażamy ciabattę pokrojoną w ukośne 2 cm kromki, aż będzie chrupiąca. Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera lazur.
zobacz również:
-
Dlaczego warto jeść truskawki?
-
Oczyszczające maseczki truskawkowe
-
10 najbardziej korzystnych produktów dla serca
-
Dieta bogatoresztkowa