Botwinka – różne pomysłowe przepisy na dania i potrawy

21 maja 2021, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Dzisiaj na tapetę bierzemy botwinkę, a właściwie buraki, bo to one są głównym składnikiem.Botwinka to danie, które przygotowuje się z młodych liści oraz korzeni buraka z dodatkiem śmietany, szczypiorku lub ziemniaków. Wiosna to idealny czas na przygotowywanie botwinki, ponieważ wtedy buraczki są jeszcze miękkie oraz delikatne, a korzenie małe. Z kolei liście posiadają najwięcej aromatu i pysznie smakują. Zobaczcie co warto wiedzieć o burakach oraz poznajcie ciekawe przepisy na botwinkę.

0botwinka

Co nieco o buraku

Starożytni ogrodnicy tak długo krzyżowali odmiany niejadalnej rośliny, aż stworzyli jadalne warzywo w znanej nam postaci. Później, wraz z rzymskimi podbojami, burak rozprzestrzenił się po kontynencie. Imperium upadło, burak pozostał, robiąc furorę na północy, a stopniowo tracąc na znaczeniu na południu. Zwłaszcza gdy okazało się, że wyjątkowo służy mu właśnie nie śródziemnomorskie słońce, a klimat okolic Morza Północnego. Dzisiaj uprawiane są w średnich szerokościach geograficznych, w ok. 40 odmianach, tworzą wiele form różniących się kształtem i intensywnością barwy.

aaa

Jest w nim prawie cała tablica Mendelejewa. Buraczane bulwy zawierają białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, substancje mineralne: cynk, moc potasu, sód, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko – począwszy od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy aż po hormonalny. Burak bardzo korzystnie wpływa na wątrobę i dba o jej oczyszczanie z toksyn. To czerwone warzywo oddziałuje także bardzo pozytywnie na jelito grube – dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera jego perystaltykę. Działa zasadotwórczo, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dzięki dużej zawartości antocyjanów buraki są zalecane jako profilaktyka przeciw chorobom nowotworowym oraz wspomagająco podczas samego leczenia. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Zaletą buraków jest niska kaloryczność – 46 kcal w 100 g surowego warzywa lub 90 kcal w 100 g buraków zasmażanych.

sałatka z botwinki

Buraczki działają na cerę jak salon odnowy. Kwas foliowy zawarty w burakach odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Wypicie szklanki soku buraczanego zapewnia połowę dziennej dawki tego składnika. Obecna w burakach betaina zwiększa odporność organizmu i chroni jelita oraz ma właściwości regenerujące wątrobę. Zaleca się je więc chorym na wątrobę, woreczek żółciowy czy przewody żółciowe oraz na wszystkie choroby, którym towarzyszy odmineralizowanie kości i zębów.

Buraki wpływają na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma ponadto działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca i chorobach nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. Buraka nie da się przedawkować, więc zachęcam do zjadania go w dowolnych ilościach, im więcej, tym lepiej. Wydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. Przeciętna gospodyni potrafi przyrządzić z nich tylko czerwony barszcz i ćwikłę. A przecież z burakami da się kulinarnie eksperymentować na dziesiątki sposobów.

botwinka2

Barszcz botwinkowy

Składniki:
  • pęczek młodych buraczków z liśćmi
  • pęczek koperku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 burak zeszłoroczny
  •   pół szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • kwasek cytrynowy
  • sól, pieprz
  • 4 jajka na twardo
Przygotowanie: Buraczki wraz z liśćmi dokładnie umyć i drobno pokroić. Z marchewki, pietruszki, selera ugotować wywar warzywny. Ugotowane warzywa usunąć, do wywaru dodać pokrojone młode buraczki i zeszłoroczny burak przekrojony na pół (w celu uzyskania bardziej intensywnego koloru). Gotować około 15 min. Dodać drobno pokrojony koper i mąkę rozrobioną z małą ilością wody. Chwilę gotować. Przyprawić kwaskiem cytrynowym, cukrem, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną. Podawać z połówkami ugotowanego jajka lub z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i okraszonymi smażoną słoninką lub boczkiem.
botwinka4

Krem botwinkowy

Składniki:
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki (razem z buraczkami)
  • 1/2 brokuła
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonej
  • zmielonej kolendry
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 50 g sera camembert lub brie.
Przygotowanie: Zagotować bulion. Z botwinki odciąć same korzonki, pozostawiając buraczki. Bardzo dokładnie opłukać, szczególnie przy końcach. Grubo posiekać i włożyć do gotującego się bulionu razem z różyczkami opłukanego brokuła. Gotować przez 10 min., dodać ugotowane ziemniaki, świeżą i mieloną kolendrę. Zmiksować na gładki krem i wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietankę kremową, podgrzać i doprawić solą oraz pieprzem. Gorącą zupę wlać do kubków lub talerzy, dodając pokrojony na kawałki ser. Udekorować kleksami śmietanki i świeżą kolendrą lub koperkiem i kilkoma startymi buraczkami.
botwinka33

Tradycyjny barszcz czerwony

Autor: Adrianna Kaczuba

Składniki:
-1 kg buraków
-kwaskowate jabłko
-marchewka
-pietruszka
-kawałek selera
-4-5 ząbków czosnku
-cebula
-sok z 1/2 cytryny
-5-6 grzybków suszonych

Przygotowanie:
Grzyby umyć, zalać na kilka godzin 1 szklanką wody. Gotować około godziny w tej samej wodzie. Umyć, orać i pokroić w dosyć cienkie plasterki buraki, dodać pokrojone w ósemki jabłko, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojone na ćwiartki cebule, selery i ząbki czosnku. Zalać 2 litrami wody, wsypać 1 łyżkę soli i gotować (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dodać sok z cytryny i wstawić do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz zlać z jarzyn, podgrzać, dodać około szklanki wywaru z grzybków, posłodzić, posolić, ewentualnie dodać sok z cytryny i pieprz do smaku. Z podanych proporcji otrzymujemy prawie 2 litry barszczu.

barszczyk

Na zakwasie

Co kupić?

  • mięso lub kości na bulion
  •  pęczek botwinki
  • szklanka zakwasu z buraków
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól
  • płatki chili
  • ziemniaki 2-3 sztuki
  • koperek
  • śmietana

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowaniu bulionu z kośćmi oraz pokrojonymi warzywami. Zupę gotujemy przez pół godziny, a następnie dodajemy pokrojoną botwinkę oraz zakwas. Teraz musisz uważać, aby zupa nie zaczęła wrzeć, w odpowiednim czasie wyłącz ogień i dodaj śmietanę zahartowaną z zupą. Na sam koniec wrzucamy koperek oraz przyprawy.

botwinka2

Chłodnik z botwinki

SKŁADNIKI: 

  • duży pęczek botwinki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • ogórek
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 3 duże jogurty naturalne
  • 1 duży kubek kefiru
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Botwinkę umyć, oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić. Dodać resztę warzyw. Schłodzić. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

chłodnik

Młode buraczki po koreańsku

Składniki:
  •  40 dag młodych buraczków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • szczypta mielonej kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ziaren sezamu.
Przygotowanie: Buraczki obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słomkę, dodać ocet, wymieszać, odstawić. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu podgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać buraki i pozostałe składniki, wymieszać, smażyć 5 min. i podawać.

Sałatka letnia z botwinką

  • botwinka
  • jajka
  • pomidor
  • ogórek
  • majonez
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Botwinkę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Najważniejsza część to łodyżki, jednak ja dodaję też lekko obgotowane liście (powiedzmy 3/4 łodyg i 1/4 liści). Po ugotowaniu kroimy na małe kawałki. Jajka gotujemy i kroimy w ćwiartki. Ogórka i pomidora kroimy. Całość mieszamy, dodajemy majonez, skrapiamy dość obficie sokiem z cytryny. Opcjonalnie solimy i pieprzymy do smaku.

file1281291296

Sałatka z liści botwinki z pomidorem i parmezanem

  • liście z dwóch pęczków boćwiny
  • pół kalarepy startej na tarce
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, młody czosnek – dwa ząbki posiekany
  • starty parmezan wedle uznania
  • pomidor malinowy
  • opcjonalnie: natka pietruszki, koperek, szczypiorek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, dodajemy sok z cytryny, dwie łyżki oliwy, doprawiamy do smaku, posypujemy startym parmezanem.

SAŁATKA Z BOĆWINY

Sałatka z botwinki i truskawek

  • 30 dag młodziutkich liści botwinki bez łodyg
  • 20 dag truskawek
  • 1 łyżka prażonych orzeszków pistacjowych
  • Sos: 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki oleju (z pestek winogron lub lniany)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
Liście botwinki przebrać i opłukać. Truskawki pokroić, połączyć z botwinką, posypać orzeszkami. Wymieszać składniki sosu i polać sałatkę. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 min. do nabrania smaku.
Appetito---Strawberry-beet-salad | Pangcouver

Bruschetta ze szpinakiem i botwinką

Składniki:

  • 200g szpinaku mrożonego
  • ciabatta (ew.kromki czerstwego chleba)
  • 2 pęczki botwniki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g sera lazur
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy przez 12 minut. Następnie myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Dodajemy do szpinaku. Dusimy 5 minut, po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy. Na patelni grilowej podsmażamy ciabattę pokrojoną w ukośne 2 cm kromki, aż będzie chrupiąca. Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera lazur.

zobacz również:

  1. Dlaczego warto jeść truskawki?

  2. Oczyszczające maseczki truskawkowe

  3. 10 najbardziej korzystnych produktów dla serca

  4. Dieta bogatoresztkowa

 

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...