Borówki – przepisy na wytrawne dania

15 czerwca 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jagody są owocami, które lubią prawie wszyscy. Są nie tylko dobre ale także zdrowe. Jak powinniśmy je spożywać? Z czym podawać? Koniecznie spróbujcie naszych przepisów!

 

Owoce czarnej jagody (borówki brusznicy) mają bardzo wiele właściwości leczniczych. Zawierają duże ilości garbników, procyjanidy, antocyjany, karotenoidy, spore ilości cukrów i pektyny, a także witaminy A, C, witaminy z grupy B oraz minerały takie, jak cynk, miedź, mangan i selen. Czarne jagody znalazły szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych nawilżających, łagodzących i odżywiających skórę. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające (spowalniają procesy starzenia), ściągające, uszczelniają też naczynia krwionośne. Ponadto wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, bakteriobójcze. Czarne jagody to także wzmocnienie włosów i remedium na cellulit. Chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, wygładzają zmarszczki, przyspieszają regenerację komórek, nadają jej promienny i świeży wygląd. Przyczyniają się do ogólnej poprawy stanu skóry, wygładzenia i wzrostu jej elastyczności.

Jagody z cukrem, pierogi z jagodami, zupa jagodowa, jagodzianki… To tylko kilka ze smakołyków sezonu jagodowego. Z ich udziałem oraz dodatkiem innych owoców wykonywane są smaczne i lekkie koktajle. Z jagód wykonuje się wiele przetworów m.in. dżemy, sosy, soki, napoje, nalewki, konfitury. Dodawane są także do deserów takich jak lody, gofry czy ciasta. Możemy je dodawać do twarożków, bitej śmietany, zapiekać w cieście. Sezon na jagody właśnie się rozpoczyna, dlatego podpowiadamy, jak w prosty sposób zrobić z nich smakowite przekąski.

Kurczak smażony w borówkach

Składniki:
– 4 połówki piersi kurczaka
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżka masła
– 1/2 szklanki galaretki z borówek
– 1/3 szklanki octu malinowego
– 1/4 szklanki świeżych lub mrożonych borówek
– 3 łyżki musztardy Dijon
– świeża bazylia lub estragon

Przygotowanie:
Posypać kurczaka solą i pieprzem. Na dużej patelni usmażyć kurczaka na maśle (ok. 6-8 min. z każdej strony). Wyjąć i odcisnąć nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni wymieszać galaretkę, ocet, borówki i musztardę. Doprowadzić do wrzenia, gotować i mieszać aż do zagęszczenia. Podawać z kurczakiem. Posypać bazylią przed podaniem.

 

Sałatka cytrynowa z kurczakiem i borówkami

Składniki:
– 2 szklanki świeżych borówek
– gotowana pierś kurczaka pokrojona w kostki
– 3/4 szklanki pokrojonego selera
– 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę słodkiej czerwonej papryki
– 1/2 szklanki cienko pokrojonej zielonej cebuli
– 3/4 szklanki jogurtu cytrynowego
– 3 łyżki majonezu
– 1/2 łyżeczki soli
– liście sałaty

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać kurczaka, seler, paprykę, zieloną cebulkę i borówki. W małej misce wymieszać jogurt, majonez i sól. Dodać do mieszanki z kurczakiem i jagodami, delikatnie wymieszać. Przechowywać w lodówce do momentu podania. Podawać na sałacie. Na wierzchu ułożyć borówki.

 

Kurczak pieczony z borówkami

Składniki:
– 1 łyżka musztardy Dijon
– ¼ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki pieprzu
– 5 łyżek pomarańczowej marmolady
– ½ łyżeczki suszonego tymianku
– 1 kurczak
– ½ szklanki posiekanej cebuli lub szalotki
– 1 ½ szklanki borówek
– ½ szklanki bulionu z kurczaka
– 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać  piekarnik do 200 st. C. W małej misce wymieszać musztardę, sól, pieprz, 2 łyżki marmolady i ¼ łyżeczki tymianku. Natrzeć całego kurczaka i włożyć do naczynia do pieczenia. Posypać cebulą. Piec 25 min. Wymieszać 1 szklankę borówek, bulion, sok z cytryny, pozostałe 3 łyżki marmolady i pozostałą ¼ łyżeczki tymianku. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, często mieszając aż zgęstnieje. Obróć kurczaka i piec kolejne 25 min. Przenieść na półmisek i przykryć. Wlać mieszankę jagodową na patelnię, dodać pozostałe ½ szklanki borówek, lekko zagotować. Podawać z kurczakiem.

Sałatka migdałowa z kurczakiem i borówkami

Składniki:
– 1/2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu
– 1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 3 szklanki gotowanego kurczaka, pokrojonego
– 1 szklanka borówek
– 1/2 szklanki selera, posiekanego
– 1/4 szklanki szczypiorku, posiekanego
– 8 liści sałaty
– 2 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:
W misce wymieszać jogurt, bazylię, sól i pieprz. Dodać kurczaka, borówki, seler i szczypiorek, wymieszać. Ułożyć liście sałaty na półmisku, przełożyć sałatkę. Udekorować uprażonymi migdałami.

 

Sałatka serowa z sosem jagodowym

Składniki:
– 3/4 szklanki świeżych jagód
– 1/4 szklanki octu sherry
– 2 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– 4 szklanki baby green (kapusta baby, szpinak baby, rukola baby)
– 1/2 szklanki cienko pokrojonej czerwonej cebuli
– 1/3 szklanki suszonych borówek
– 3/4 szklanki świeżych jagód
– ser halloumi
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– koszerna sól do smaku
– 1 1/2 łyżki świeżego tymianku
– 1/4 szklanki świeżej mięty
– 1/3 szklanki pokruszonego sera feta
– 1 cytryna, pokrojona w kliny
– ciepły chleb pita, grillowany lub opiekany

Przygotowanie:
Zmiksować 4 szklanki borówki wraz z octem sherry, miodem i solą, dodając powoli oliwę z oliwek. Wymieszać sałaty, czerwoną cebulę i suszone jagody z kilkoma łyżkami sosu jagodowego i ułożyć na półmisku. W małej misce wymieszać jagody w 1/4 szklanki sosu i odłożyć na bok. Rozgrzać ruszt grillowy lub grill, ser posmarować oliwą z oliwek po obu stronach i lekko przyprawić solą. Grillować około 3 min. z każdej strony. Posypać 1/2 łyżki tymianku i przenieść do sałatki. Skropić sosem, udekorować tymiankiem, posiekaną miętą i serem feta.

Sałatka jagodowa z grillowanym kurczakiem

Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 1 ząbek czosnkowy, mielony
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1 szklanka orzechów pekan
– 1/2 szklanki octu balsamicznego
– 1/2 szklanki białego octu balsamicznego
– 1/4 szklanki miodu
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki maku
– rukola
– szpinak
– 2 szklanki świeżych jagód
– 1/2 szklanki pokruszonego niebieskiego sera lub fety

Przygotowanie:
Rozgrzać grill lub ruszt grillowy, posypać kurczaka czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Grillować około 8 min. na stronę, ostudzić. Rozgrzać piekarnik i uprażyć orzechy pekan. W misce wymieszać ocet balsamiczny, biały balsamiczny, miód, musztardę i pozostałą sól i pieprz. Stopniowo dodawać oliwę. Rozdrobnić kurczaka przy użyciu widelców. Wymieszać rukolę i szpinak około ½ szklanki soku z winegretem. Na wierzch położyć kurczaka, jagody, ser i orzechy pekan.

 

Tortille z jagodami i selerem

Składniki:
– 3 łyżki zwykłego greckiego jogurtu
– 2 łyżki majonezu
– 1/4 szklanki selera, drobno posiekanego
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 szklanki ugotowanego kurczaka, pokrojonego w kostkę
– 3/4 szklanki świeżych jagód
– 6 dużych liści sałaty
– 6 pełnoziarnistych tortilli

Przygotowanie:
W misce wymieszać jogurt, majonez, seler i sól. Dodać kurczaka i jagody. Podgrzać tortille. Na każdej położyć liść sałaty oraz około 1/2 szklanki sałatki z kurczaka z borówkami. Zwinąć tortille i przekroić na pół. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Podawać natychmiast lub owinąć szczelnie w folię i przechowywać w lodówce.

 

Awokado faszerowane sałatką i jagodami

Składniki:
– 2 szklanki gotowanej piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
– 1/4 szklanki majonezu
– 3 łyżki zielonej cebuli w plasterkach
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/2 szklanki jagód
– 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
– 1 łyżeczka granulowanego cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
– 3 awokado

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać gotowanego kurczaka, majonez, zieloną cebulkę, sok z cytryny, orzechy włoskie i jagody. Dodać granulowany cukier, sól i pieprz. Przechowywać w lodówce sałatkę z kurczakiem przez co najmniej 20 min. lub do momentu podania. Przekroić dojrzałe awokado na pół, usunąć pestkę. Do każdej połówki awokado włożyć trochę sałatki z kurczaka.

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie jagodowym

Składniki:
– 1 kg polędwiczki wieprzowej
– 1 czubata łyżka świeżego mielonego tymianku
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Do sosu:
– 3/4 szklanki świeżych jagód
– 2 ząbki czosnku, mielone
– 3 łyżki cukru (do smaku)
– ½ szklanki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wymieszać tymianek, czosnek w proszku, sól i pieprz. Opanierować polędwicę w mieszance. Piec w piekarniku przez około 40 min. Wyjąć z piekarnika i obłożyć folią, mięso powinno odpoczywać przez 10 min. przed krojeniem. Wymieszać borówki, czosnek i cukier, gotować przez 3-4 min. Dodać ocet balsamiczny i gotować na wolnym ogniu przez dodatkowe 10-15 min. Podawać z pokrojonym mięsem.

 

Pizza naan z borówkami

Składniki:
– 2 chlebki razowe naan
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 szklanka cienko pokrojonej czerwonej cebuli
– sól koszerna
– szczypta płatków czerwonej papryki
– 2 łyżki miodu
– 1/2 szklanki sera ricotta
– 1/2 szklanki sera feta
– 1 szklanka borówek
– rukola baby (lub zwykła rukola)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Ułożyć pieczywo naan na blasze do pieczenia i lekko spryskać wodą. Podgrzać oliwę, usmażyć cebulę doprawioną szczyptą soli do smaku i płatkami czerwonej papryki (około 3-5 min.). Dodać miód. Wymieszać ser ricotta i fetę, rozłożyć mieszankę na naan, a na wierzchu położyć cebulę z miodem karmelizowanym. Posypać jagodami. Piec przez około 10 min. Wyjąć z piekarnika, posypać rukolą.

 

Crostini z borówkami

Składniki:
– 1 bagietka pokrojona w grube plasterki
– oliwa z oliwek
– sera mascarpone lub ricotta
– 1 łyżeczka miodu
– 3 łyżki śmietany kremowej
– 1/3 szklanki świeżych liści mięty, drobno posiekane
– 1 szklanka borówek
– ½ kubeczka płatków migdałowych
– szczypta soli
– 1 cytryna

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Wymieszać śmietanę z mascarpone, dodać miód i dokładnie zmiksować. Dodać świeże liście mięty. Ułożyć kromki bagietki na przygotowanej blaszce do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, posypać solą morską. Upiec na złoty kolor (około 3-5 min.). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Uprażyć migały na patelni (około 8-10 min.).  Na każdą kromkę chleba nakładać odrobinę mascarpone z miętą, posypać jagodami, skórką cytrynową i migdałami. Skropić miodem i udekorować listkiem mięty.

Ricotta Crostini z jagodami i miodem

Składniki:
– 6-8 kromek chleba
– ser ricotta
– świeże jagody
– miód
– mięta lub bazylia do dekoracji

 

Przygotowanie:
Ułożyć chleb na blasze do pieczenia lub grillu, lekko opiec. Posmarować serem ricotta. Posypać jagodami. Skropić miodem. Udekorować miętą lub bazylią. Można układać piętrowo.

 

Sałatka z jagodami i pomarańczą

Składniki:
– mieszanka sałat
– 4 filiżanki świeżych jagód
– 4 filiżanki cząstek mandarynki
– 2 filiżanki granola
Jagodowy winegret
– 1 szklanka oliwy z oliwek
– 1 szklanka jagód
– 1 łyżka musztardy dijon
– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżeczki szalotki
– ¾ łyżeczki soli koszernej
– ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
– ½ łyżeczki papryki

Przygotowanie:
Przygotować jagodowy winegret przez wymieszanie wszystkich składników. Chłodzić minimum 30 min. Wymieszać sałaty z winegretem. Ułożyć pomarańcze i jagody. Posypać granolą.

 

Sałatka szafranowa z jagodami

Składniki:
– ¼ szklanki oleju szafranowego
– 3 łyżki stołowe śmietany
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka białego octu
– 1 łyżka maku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– ½ łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– mix sałat
– 8 filiżanek tatsoi i belgijskiej endywii
– 1 szklanka świeżych borówek
– ½ filiżanki pokruszonego sera gorgonzola

Przygotowanie:
Zblendować olej, śmietanę, miód, ocet, mak, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać 2 szklanki sałat zielonych z około 2 i ½ łyżkami sosu makowego. Dodać  borówki i 2 łyżki sera Gorgonzola.

Krewetki z borówkami

Składniki:
– 20 średniej wielkości krewetek, gotowanych lub grillowanych
– 1 szklanka świeżych borówek
– 1/2 szklanki prażonych orzechów
– 1/2 szklanki zielonego groszku lub edamame, ugotowanego
– 4 filiżanki zielonych sałat mix
Cytrynowy winegret
– 1/4 szklanki oleju roślinnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– 1/2 szklanki jędrnego białego sera (np. feta), pokruszonego

Przygotowanie:
Wymieszać krewetki, jagody, orzechy, groszek (edamame) i sałaty. Skropić cytrynowym winegretem (wymieszane wszystkie wymienione składniki). Posypać serem.

 

Koktajlowa sałatka z jagód i ogórków

Składniki:
– 8-10 ogórków koktajlowych, pokrojone
– 2 szklanki świeżych jagód
– 1 duże awokado, obrane, pokrojone
– 2 łyżki świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
– 2 łyżki orzechów włoskich, opiekanych i posiekanych
Dressing
– ¼ szklanki śmietany
– 2 łyżki miodu
– ¼ szklanki soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
– 2 łyżki octu ryżowego
– ½ łyżeczki soli koszernej

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki dressingu. Wymieszać ogórki, jagody i awokado, polać 4 łyżkami dressingu. Posypać posiekanym szczypiorkiem i orzechami włoskimi.

Sałatka z jagodami, sosem truskawkowym i makiem

Składniki:
Sałatka
– 3 szklanki szpinaku baby (lub romaine)
– 1/2 szklanki czarnych jagód
– 1/2 szklanki truskawek w plasterkach
– 1/2 filiżanki ananasa z puszki
– 1/2 szklanki mandarynek
– 1/4 szklanki orzechów pekan lub migdałów
– grillowana pierś kurczaka w plasterkach
Sos truskawkowy
– 1/4 szklanki lekkiego majonezu
– 2 łyżeczki mleka
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 2 łyżeczki maku

Przygotowanie:
Wymieszać razem składniki sałatki. W osobnej misce wymieszać składniki sosu. Skropić sosem sałatkę, wymieszać dokładnie. Schłodzić.

Sałatka z kurczakiem i jagodami

Składniki:
– mieszanka sałat baby
– 1/2 szklanki cienko pionowo pokrojonej czerwonej cebuli
– 1 szklanka groszku cukrowego, przekrojonego wzdłuż
– 1/4 szklanki świeżej bazylii
– pokrojona gotowana lub grillowana pierś kurczaka
– 2 szklanki świeżych jagód
– ½ szklanki winegretu balsamicznego

 

Przygotowanie:
Wymieszać sałaty z cebulą, groszkiem, bazylią, piersią kurczaka i jagodami. Skropić sosem sałatkowym.

 

Sałatka z jagodami w sosie z granatów

Składniki:
– 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
   – 1/4 szklanki soku z granatów
– 1/4 szklanki miodu
– 1 i 1/4 łyżeczki soli koszernej
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/2 szklanki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sałatka
– 1 opakowanie mix sałat zielonych
– 1/2 czerwonej cebuli, w plasterkach
– 1 szklanka jagód
– ser feta, drobno pokruszony
– prażone i lekko solone pistacje łuskane

Przygotowanie:
Wymieszać sok z cytryny, sok z granatów i miód. Doprawić solą koszerną i czarnym pieprzem. Powoli dodawać oliwę z oliwek. Dobrze zmiksować. Wymieszać sałaty z pokrojoną w czerwoną cebulą, jagodami, fetą i pistacjami. Przed podaniem polać dressingiem.

 

Sałatka z borówkami i awokado

Składniki:
– 6 szklanek szpinaku baby
– 1 duże kalifornijskie awokado, w plasterkach
– 1 szklanka borówek
– 3 łyżki migdałów w plasterkach
– 4 łyżki pokruszonego sera feta
Sos
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki soku z cytryny
– 1/4 szklanki cukru
– 2 łyżki cebuli mielonej
– 6 łyżek bulionu
– 1 łyżka białego octu winnego
– 1/4 łyżeczki soli
– 3/4 łyżki maku

Przygotowanie:
Wymieszać szpinak, plasterki awokado, borówki, migdały i ser feta. Zmiksować składniki sosu oprócz maku w blenderze. Dodać mak. Sałatkę polać sosem i podawać.

 

Sałatka z borówkami i brokułami

Składniki:
Sałatka
– świeży szpinak baby
– 1/2 szklanki posiekanych brokułów
– 1/2 dojrzałego awokado
– 1/4 szklanki czarnych jagód
– 1/4 szklanki rozdrobnionego sera feta
– 2-4 łyżki suszonej żurawiny
– 2-4 łyżki prażonych nasion słonecznika
– czarny pieprz do smaku (opcjonalnie)
Sos
– 1/2 szklanki zwykłego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
– 1/4 szklanki maślanki
– 1/4 szklanki dobrej jakości majonezu
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub białego octu
– 1 łyżeczka maku
– 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
– 1/2 łyżeczki suszonego koperku
– 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
– 1/4 łyżeczki papryki
– czosnek w proszku, do smaku
– 1/8 łyżeczki soli morskiej
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Wymieszać w mikserze wszystkie składniki sosu. Schłodzić w lodówce. Szpinak wymieszać z brokułami, jagodami, suszoną żurawiną, awokado, serem feta i ziarnami słonecznika. Polać zimnym sosem. Doprawić pieprzem czarnym do smaku.

 

Sałatka z jagodami i boczkiem

Składniki:
– 8 plasterków wędzonego boczku
– 100 g rukoli
– 1 duże awokado, pokrojone
– 100 g jagód
Sos
– 50 g jagód
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżeczka czystego miodu

Przygotowanie:
Usmażyć boczek z każdej strony, aż będzie chrupiący. Odłożyć na bok, aby całkowicie ostygł. Wymieszać borówki, olej, ocet, musztardę i miód. Dodać boczek i polać sosem jagodowym.

Sałatka z komosą ryżową i borówkami

Składniki:
– 1/2 szklanki niegotowanej komosy ryżowej
– 1 szklanka borówek
– 1/3 szklanki pestek dyni
– 1/3 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
– 1/4 szklanki pokruszonego koziego sera
– 1 pęczek jarmużu
Sos cytrynowy
– 1/3 szklanki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki syropu klonowego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– mielony czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie:
Komosę zalać 1 kubkiem wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 15-18 min. Jagody wymieszać z orzechami i kozim serem. Posiekać jarmuż, polać 2 łyżkami sosu cytrynowego. Komosę dodać do jagód, pokropić sosem cytrynowym. Jarmuż ozdobić mieszanką jagód, orzechów, dyni, komosy ryżowej i koziego sera.

Pistacjowe crostini z jagodami

Składniki:
– 1 francuska bagietka
– 2 szklanki borówek
– 1/2 szklanki pistacji
– kozi ser
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 szczypta grubej soli lub do smaku
– czarny pieprz, lub do smaku
– 1/4 łyżeczki tymianku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Wymieszać kozi ser z rozmarynem. Ułożyć kromki bagietki na przygotowanej blaszce do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, posypać solą. Upiec na złoty kolor (około 3-5 min.). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Na każdą kromkę nakładać odrobinę sera, posypać jagodami, rozmarynem i tymiankiem. Skropić sokiem z cytryny i doprawić pieprzem. Posypać pistacjami.

zobacz również:

Co można zrobić z czereśni?

Najlepsze dania z truskawkami i maseczki

Dżemy i konfitury z owoców i warzyw – oryginalne przepisy

Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy