URODA I ZDROWIE

Bliny – różne przepisy na bliny inaczej

3 lutego 2020, dodał: Dagmara

Tym razem przyjrzymy się nieco bliżej blinom. Mamy dla Was kilka ważnych informacji oraz najlepsze przepisy. Koniecznie spróbujcie.

Co nieco o blinach

Jest to tradycyjne danie z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej oraz białoruskiej. Zgodnie z tradycją spożywa się je w tygodniu ostatkowym czyli Maselnicą, tuż przed wielkim postem. Oczywiście na dzień dzisiejszy jada się bliny również w inne dni. Podawano je kiedyś matkom po porodzie oraz na stypach. Ciekawym zwyczajem w Rosji jest też wystawianie na parapety blinów dla biednych ludzi oraz pielgrzymów. 

Bliny to naleśniki drożdżowe z ciasta z mąki gryczano – pszennej lub też gryczano – żytniej. Z biegiem lat powstało sporo odmian blinów i różne receptury. Teraz można spotkać bliny z różnych mąk, z dodatkami typu kasza czy kefir  a nawet gotowana ryba czy kawior. Świetnym uzupełnieniem są również pasty i sosy. Jak więc się okazuje bliny sprawdzają się i na słodko i na słono. Najważniejsze jednak, aby bliny były podawane na ciepło, ponieważ dosyć szybko stają się kruche i tężeją.

Bliny ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych (najlepiej ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce)
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, kaszę, jajko i sól. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na pół, uformować gruby wałek (takiej grubości jakiej wielkości mają być placki) i kroić ostrym nożem plastry grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. W ten sposób otrzymamy gotowe do smażenia placki. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Sos pieczarkowy: 

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pieczarki. Dusić aż pieczarki puszczą sok. W garnku zagotować mleko, dodać usmażone pieczarki. W wodzie rozetrzeć mąkę aby nie było grudek. Dodać śmietanę i wymieszać. Całość dodać do gotującego się mleka z pieczarkami. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać lubczyk i wymieszać.  Bliny podawać polane sosem pieczarkowym.

Bliny z ryżu

  • 20 dag ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

Ryż dokładnie opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować 2 minuty. Odcedzić wodę, do ryżu wlać mleko, dodać sól i masło. Gotować jeszcze przez 15 minut. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Utarte żółtka połączyć z osączonym ryżem, dodać pianę z białek, całość zmiksować. Z otrzymanej masy formować łyżką kulki i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Bliny można podawać na słodko posmarowane powidłami albo z pikantnymi dodatkami, np. z pastą śledziową

 

Bliny z drożdżami wg Piotra

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 średnich ziemniaków ( jak na placki- po utarciu powinno wyjść ok 1,5 szklanki )
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Zrobić rozczyn z 1/2 szklanki letniego mleka i roztartych z cukrem drożdży. Do utartych ziemniaków dodać jajka, sól i szklankę mąki – zamieszać. Dodać rozczyn, resztę mleka i mąki i dokładnie wymieszać  Ciasto ma mieć gęstość dobrej, kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć miskę lnianą ściereczką). Gdy ciasto podwoi objętość  ( po ok. 30 minutach ) zamieszać. Zostawić na ok . 1,5 godziny . Na patelni rozgrzać olej ( mniej niż na placki ) – nakładać łyżką ( po 2-3  na blin ) porcje i smażyć na złoto z obu stron . Podawać wg upodobania : śmietana , kawior, łosoś wędzony, sosy .

Bliny gryczane

  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Przed przystąpieniem do pracy  wszystkie składniki muszą mieć  temperaturę pokojową.

Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy tak, aby było letnie. Do kubka wkładamy drożdże, 1 łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy rozcierając grudki. Dolewamy 2 łyżki mleka, wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (kubek przykrywamy ściereczką).

W tym czasie przesiewamy do miski oba rodzaje maki, dodajemy sól. Na małej patelni topimy masło. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, a jego powierzchnia będzie lekko wklęsła, dodajemy go do mąki. Ciągle mieszając dodajemy żółtka i przestudzone (ale ciepłe) masło. Powoli (wciąż mieszając) wlewamy mleko do momentu, aż ciasto osiągnie konsystencję nieco gęstszą, niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Smażymy na małej patelni (tej z topienia masła) placki z 2 – 3 łyżek ciasta. Ciasto po nałożeniu rozsmarowujemy na patelni.  Usmażone placki przekładamy na talerz umieszczony w nagrzanym do 70 stopni piekarniku. Gdy usmażymy już wszystkie – podajemy z kwaśną śmietaną i: wędzonym łososiem, kawiorem, kaparami i/lub oliwkami.

Smacznego!

file1268132866

zobacz również:

Placki z warzyw – różne pomysłowe przepisy!

Placki warzywne różne przepisy – top 16 super pomysłów!

Placki ziemniaczane inaczej – pomysłowe przepisy

Amarantus – właściwości i przepisy

 

 

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Zastanawiam się... Kiedy i jak się skończy? Czy świat się zmieni czy wszystko...
remont przedpokoju
Ja wreszcie zdjęłam boazerię, która tam była od 30 lat, więc wreszcie normalnie wygląda...
Rossmann
Ostatnio widzę tam fajne promocje na kolorówkę, kupiłam 2 pomadki w cenie jednej:)
Bank pocztowy - kredyt
Zaletą jest to że weźmie się go na poczcie, nie trzeba chodzić do banku.