Tym razem przyjrzymy się nieco bliżej blinom. Mamy dla Was kilka ważnych informacji oraz najlepsze przepisy. Koniecznie spróbujcie.
Co nieco o blinach
Jest to tradycyjne danie z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej oraz białoruskiej. Zgodnie z tradycją spożywa się je w tygodniu ostatkowym czyli Maselnicą, tuż przed wielkim postem. Oczywiście na dzień dzisiejszy jada się bliny również w inne dni. Podawano je kiedyś matkom po porodzie oraz na stypach. Ciekawym zwyczajem w Rosji jest też wystawianie na parapety blinów dla biednych ludzi oraz pielgrzymów.
Bliny to naleśniki drożdżowe z ciasta z mąki gryczano – pszennej lub też gryczano – żytniej. Z biegiem lat powstało sporo odmian blinów i różne receptury. Teraz można spotkać bliny z różnych mąk, z dodatkami typu kasza czy kefir a nawet gotowana ryba czy kawior. Świetnym uzupełnieniem są również pasty i sosy. Jak więc się okazuje bliny sprawdzają się i na słodko i na słono. Najważniejsze jednak, aby bliny były podawane na ciepło, ponieważ dosyć szybko stają się kruche i tężeją.
Bliny ziemniaczane z sosem pieczarkowym
- 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych (najlepiej ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce)
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, kaszę, jajko i sól. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na pół, uformować gruby wałek (takiej grubości jakiej wielkości mają być placki) i kroić ostrym nożem plastry grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. W ten sposób otrzymamy gotowe do smażenia placki. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka lubczyku
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pieczarki. Dusić aż pieczarki puszczą sok. W garnku zagotować mleko, dodać usmażone pieczarki. W wodzie rozetrzeć mąkę aby nie było grudek. Dodać śmietanę i wymieszać. Całość dodać do gotującego się mleka z pieczarkami. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać lubczyk i wymieszać. Bliny podawać polane sosem pieczarkowym.
Bliny z ryżu
- 20 dag ryżu
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- sól
- olej
Przygotowanie:
Ryż dokładnie opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować 2 minuty. Odcedzić wodę, do ryżu wlać mleko, dodać sól i masło. Gotować jeszcze przez 15 minut. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Utarte żółtka połączyć z osączonym ryżem, dodać pianę z białek, całość zmiksować. Z otrzymanej masy formować łyżką kulki i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Bliny można podawać na słodko posmarowane powidłami albo z pikantnymi dodatkami, np. z pastą śledziową
Bliny z drożdżami wg Piotra
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5 średnich ziemniaków ( jak na placki- po utarciu powinno wyjść ok 1,5 szklanki )
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zrobić rozczyn z 1/2 szklanki letniego mleka i roztartych z cukrem drożdży. Do utartych ziemniaków dodać jajka, sól i szklankę mąki – zamieszać. Dodać rozczyn, resztę mleka i mąki i dokładnie wymieszać Ciasto ma mieć gęstość dobrej, kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki, jeśli za gęste dolać trochę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć miskę lnianą ściereczką). Gdy ciasto podwoi objętość ( po ok. 30 minutach ) zamieszać. Zostawić na ok . 1,5 godziny . Na patelni rozgrzać olej ( mniej niż na placki ) – nakładać łyżką ( po 2-3 na blin ) porcje i smażyć na złoto z obu stron . Podawać wg upodobania : śmietana , kawior, łosoś wędzony, sosy .
Bliny gryczane
- 200 g mąki gryczanej
- 150 g maki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 75 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do pracy wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy tak, aby było letnie. Do kubka wkładamy drożdże, 1 łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy rozcierając grudki. Dolewamy 2 łyżki mleka, wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej i jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce (kubek przykrywamy ściereczką).
W tym czasie przesiewamy do miski oba rodzaje maki, dodajemy sól. Na małej patelni topimy masło. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, a jego powierzchnia będzie lekko wklęsła, dodajemy go do mąki. Ciągle mieszając dodajemy żółtka i przestudzone (ale ciepłe) masło. Powoli (wciąż mieszając) wlewamy mleko do momentu, aż ciasto osiągnie konsystencję nieco gęstszą, niż ciasto naleśnikowe. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Smażymy na małej patelni (tej z topienia masła) placki z 2 – 3 łyżek ciasta. Ciasto po nałożeniu rozsmarowujemy na patelni. Usmażone placki przekładamy na talerz umieszczony w nagrzanym do 70 stopni piekarniku. Gdy usmażymy już wszystkie – podajemy z kwaśną śmietaną i: wędzonym łososiem, kawiorem, kaparami i/lub oliwkami.
Smacznego!
zobacz również:
Placki z warzyw – różne pomysłowe przepisy!
Placki warzywne różne przepisy – top 16 super pomysłów!
Placki ziemniaczane inaczej – pomysłowe przepisy
Amarantus – właściwości i przepisy