Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

18 kwietnia 2014, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Używam białej parzonej ( w domu ) lub białej śląskiej ( tak to się u mnie nazywa ) – która sprzedawana jest już parzona .

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 2 kawałki kiełbasy białej parzonej ( powinna być ścisła , taka do jedzenia na zimno )
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 słoiczka dobrego chrzanu tartego ( ok.10 dag )
  • 2 łyżeczki mąki
  • 100 mll słodkiej śmietanki
  • woda
  • sól
  • cukier

Kiełbasę ponacinać w ,,krateczkę ,, .W rondelku rozgrzać masło i lekko obsmażyć kiełbaski tak by nacięcia się otworzyły .Wyjąć na chwilę . Na masło wsypać mąkę i zamieszać . Rozprowadzić śmietanką dodając tyle wody by sos miał odpowiednią gęstość . Zagotować. Doprawić do smaku solą , cukrem i chrzanem  .Włożyć kiełbaski .

Podawać z kolorowym puree ziemniaczano-marchewkowym lub kolorową surówką by przełamać biały kolor białej kiełbasy w białym sosie.

file1322246610