Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Artykuł zewnętrzny
Używam białej parzonej ( w domu ) lub białej śląskiej ( tak to się u mnie nazywa ) – która sprzedawana jest już parzona .
Czas : 15 minut
Składniki :
- 2 kawałki kiełbasy białej parzonej ( powinna być ścisła , taka do jedzenia na zimno )
- 2 łyżki masła
- 1/2 słoiczka dobrego chrzanu tartego ( ok.10 dag )
- 2 łyżeczki mąki
- 100 mll słodkiej śmietanki
- woda
- sól
- cukier
Kiełbasę ponacinać w ,,krateczkę ,, .W rondelku rozgrzać masło i lekko obsmażyć kiełbaski tak by nacięcia się otworzyły .Wyjąć na chwilę . Na masło wsypać mąkę i zamieszać . Rozprowadzić śmietanką dodając tyle wody by sos miał odpowiednią gęstość . Zagotować. Doprawić do smaku solą , cukrem i chrzanem .Włożyć kiełbaski .
Podawać z kolorowym puree ziemniaczano-marchewkowym lub kolorową surówką by przełamać biały kolor białej kiełbasy w białym sosie.