Bezmięsne kotlety – różne przepisy

30 grudnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kto powiedział, że kotlet to potrawa mięsna? Spróbujcie koniecznie kotletów wegetariańskich, których zarówno skład, jak nazwa mogą być różne. Przeglądając przepisy, spotkacie kotlety bezmięsne, których głównymi składnikami są warzywa, grzyby, jajka, a nawet kasze.

bezmięsne kotlety

Dieta roślinna nie pozbawia nikogo kotleta. Wręcz przeciwnie: kotlety będą bardziej urozmaicone niż kiedykolwiek wcześniej. Kotlety wegetariańskie to miła odmiana po tradycyjnych mielonych. Bazą są tutaj rośliny strączkowe, kasza, warzywa. To bardzo dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych wcześniej ziemniaków czy brokułów albo resztek cukinii czy marchewki, które mamy w lodówce. Kotlety wegetariańskie to pomysł zarówno na obiad, jak i na przekąskę. W pierwszym przypadku podajcie je z makaronem, ryżem, kaszą, pieczonymi ziemniakami albo pieczywem. W drugim – zróbcie do nich lekki dip np. jogurt wymieszany z curry i czosnkiem albo sos tzatziki. Kotleciki wegańskie sprawdzą się także w lunchowym pudełku, to również super odmiana od klasycznego, mięsnego niedzielnego obiadu.

Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków

Składniki:
– 400 g ziemniaków
– 200 g kapusty kiszonej
– 1 cebula
– 1 jajko
– 4 czubate łyżki (ok. 100 g) mąki
– bułka tarta
– olej lub oliwa do smażenia
– przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem i zostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę odcedzić z nadmiaru soku, posiekać drobno. Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy do smażenia i zeszklić cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić do niej kapustę kiszoną i przesmażyć do momentu, aż zrobi się lekko brązowa. Zostawić do ostygnięcia. Gdy wszystkie składniki ostygną, wymieszać je w misce razem z jajkiem, mąką i przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rozpłaszczone kotleciki z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odłóż na ręcznik papierowy, aby papier wchłonął nadmiar tłuszczu.

Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków

Kotlety z kapusty włoskiej i marchewki

Składniki:
– 1/2 główki włoskiej kapusty (ok. 80 dag)
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 2 jajka
– 4 łyżki bułki tartej
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1 łyżka masła
– bułka tarta do obtaczania
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem, posolić. Gotować do czasu, aż będzie miękka. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula stanie się szklista, dodać łyżkę masła i startą marchewkę. Smażyć do czasu, aż marchewka będzie miękka.
Kapustę odcedzić, odcisnąć i przełożyć do garnka. Dodać przesmażoną marchewkę z cebulą, posiekany koperek. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać jajka, mąkę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Kotlety z kapusty włoskiej i marchewki

Kotlety z fasoli i brokułów

Składniki:
– 2 puszki białej fasoli
– 100 g kaszy jaglanej
– 1/2 główki brokuła
– 3 łyżki oleju
– 1 cebula duża
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 cm imbiru
– 1 papryczka chili
– 2 łyżki octu ryżowego
– 2 łyżki cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka sezamu
– płatki owsiane lub bułka tarta
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki masła orzechowego
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Brokuła pokroić bardzo drobno, twardą część zetrzeć na tarce. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Fasolę odcedzić, przelać wodą i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej, na średnim ogniu. Cebulę pokroić w kostkę, imbir, czosnek i papryczkę w paski lub drobno posiekać. Wrzucić na patelnię. Smażyć przez 2-3 min. Po tym czasie dodać brokuła, zamieszać. Dodać ocet, cukier, sezam i sól. Smażyć co jakiś czas mieszając około 4-5 min. Po tym czasie zdjąć z ognia. Do zmiksowanej fasoli dodać zawartość patelni, kaszę jaglaną, dorzucić płatki owsiane lub bułkę tartą, masło orzechowe, wlać sos sojowy i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odstawić na 15 min. Formować średniej wielkości kotlety, smażyć z obu stron na oleju.

Kotlety z fasoli i brokułów

Kotlety z kalafiora

Składniki:
– 1 kalafior
– pół pęczka natki pietruszki
– 1 czerstwa kajzerka lub pół szklanki bułki tartej
– 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
– 1 cebula
– 2 jajka
– olej do smażenia
– przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki mielonej gorczycy, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki papryki chili, sól do smaku

Przygotowanie:
Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i podsmażyć. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Chłodnego kalafiora włożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem. Do miski z kalafiorem włożyć uprzednio namoczoną czerstwą kajzerkę lub wsypać ok. pół szklanki bułki tartej. Wbić 2 jajka, dodać cebulę, czosnek, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystkie składniki wyrobić dłonią na jednolitą masę. Z masy formować niezbyt duże okrągłe albo owalne kotlety. Każdy kotlet obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotleciki do zarumienienia po jednej i po drugiej stronie.

Kotlety z kalafiora

Kotleciki z ryżu i jajek

Składniki:
– 10 jaj
– 0,5 kg ryżu
– 1 szczypiorek
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
– bułka tarta

Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wybierać 9 jajek i ugotować je na twardo w osolonej wodzie. Wystudzony ryż przełożyć do miski, obrane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ryżu. Całość wymieszać, dodać ok. pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu oraz uprzednio pokrojony szczypiorek. Masę dokładnie wymieszać i formować zgrabne kotleciki, obtaczać je bułce tartej i smażyć z obydwu stron na rumiany kolor.

Kotleciki z ryżu i jajek

Kotlety z kaszy i pieczarek

Składniki:
– 100 g kaszy gryczanej prażonej
– 250 g pieczarek
– 1 mała cebula
– 100 g łagodnego sera żółtego
– 1 jajko
– 2 łyżki bułki tartej
– sól
– pieprz
– suszona, ostra papryka
– 1/2 pęczka szczypiorku
– olej do smażenia
– bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:
Kaszę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Kaszę odlać i zostawić do przestygnięcia. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i papryki. Smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. W misce wymieszać kaszę, ser, usmażone pieczarki z cebulą oraz szczypiorek. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać jajko i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety. Kotlety obtaczać w bułce tartej i lekko rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Kotlety z kaszy i pieczarek

Kotlety z buraków i fasoli

Składniki:
– 1 ugotowany burak
– ½ puszki czerwonej fasoli
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– sos sojowy
– odrobina cynamonu
– odrobina chili
– pieprz
– ziarna sezamu

Przygotowanie:
Buraka zetrzeć na tarce, fasolę rozgnieść widelcem i połączyć z burakami. Dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej. Doprawić do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem. Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i formować kotlety. Smażyć po kilka minut z każdej strony.

Kotlety z buraków i fasoli

zobacz również:

Pyszne kotlety z warzyw

Kotlety z buraków

Różne pomysły na kotlety

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz