Bataty – różne pomysłowe przepisy, czyli co można zrobić ze słodkich ziemniaków?

4 czerwca 2017, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Bataty czyli po polsku wilec ziemniaczany. Ze względu na smak, nazywane również słodkimi ziemniakami coraz częściej pojawią się na sklepowych półkach. Jednak co z nich przyrządzić? Jak zjeść je smacznie? Oto garść inspirujących przepisów!

0010652899Y-849x565

Bataty pieczone z masłem kminkowo-limonkowym

1

 

  • 4 średnie słodkie ziemniaki (bataty, około 2 kg łącznie)
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanych liści świeżej pietruszki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

 

Owiń całe ziemniaki w 1 warstwą folii. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Bataty obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Pieć przez 1 godzin i 15 mint. W tym czasie przygotować masło. Dodać do niego sok z limonki, pietruszkę, kminek, sól i pieprz. Mieszać w małej misce widelcem aż składniki dobrze się połączą. Podawać ciepłe bataty z wraz z masłem.

 

Dressing:

  • 4 plastry boczku
  • 1/3 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

Cebulę pokrój w ćwiartki, wrzuć na blaszkę razem z ziemniakami, olwią z oliwek i czosnkiem. Wszytsko posyp pueprzem i solą. Piecz w 200 st przez 45 minut, aż ziemniaki zmiękną i lekko rumiane. Połącz ze szpinakiem.

Dressing:

Podsmaż boczek aż wytopi się tłuszcz. Dodaj pozostałe składniki, delikatnie podgrzej i połącz z ziemniakami oraz szpinakiem.

Sałatka z batatów ze szpinakiem i orzechami

garść włoskich orzechów

2 bataty średniej wielkości

paczka świeżego szpinaku

2 łyżki owczego, koziego lub sera fety

sok z cytryny

olej kokosowy

sól, pieprz, kurkuma

Bataty upiec wcześniej obrane na oleju kokosowym. Umyć szpinak, dodać do pokrojonych w kostkę, ostudzonych batatów, orzechy można wcześniej chwilkę podsmażyć na suchej patelni i dodać do sałatki, doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny.

 

Zupa z soczewicy z papryką, batatami i pomidorami

  • duży batat
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody źródlanej
  • puszka pomidorów lub koncentrat
  • marchew
  • czerwona papryka
  • duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane lub olej kokosowy
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie dla zaostrzenia smaku: ser feta lub pleśniowy
  • przyprawy: sól morska, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, papryka ostra

 Przygotowanie:

W dużym rondlu podsmażyć na maśle posiekaną cebulę, dodać czosnek, paprykę, całość dusić kilka minut.

Do wysokiego garnka wlać bulion lub wodę, dodać soczewicę i pokrojone w kostkę bataty i marchew, do wywaru dodać podsmażone warzywa oraz pomidory, całość gotować około 20 minut. Na koniec przyprawić do smaku, zblendować. Podawać z serem pokruszonym i natką pietruszki.

 

Bataty pieczone w oleju kokosowym z sezamem

 

  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 3/4 kg słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • /4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki sezamu

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W małym rondelku stopić olej kokosowy na małym ogniu. Do dużej miski wrzucić ziemniaki, olej kokosowy,  sól, pieprz i sezamu. W dużym naczyniu do pieczenia, rozłożyć równomiernie ziemniaki i piec ok. 45 minut,  aż zmiękną i skrystalizują się.

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą

 

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć szorstką stroną gąbki, przekroić wzdłuż na 2 połówki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinać nożem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 – 50 minut (w zależności od wielkości batatów), aż nóż będzie gładko wchodził w miąższ.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: kmin, oregano, paprykę w proszku. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać opłukany szpinak, wymieszać. Dodać pomidory i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty.
  • Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na funkcję grilla (lub ok. 230 stopni C). Wybrać ok. 1/2 miąższu z batatów i przełożyć go do nadzienia na patelni. Podgrzewać razem przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Nadzienie z patelni wyłożyć w wydrążone bataty. Obłożyć pokrojoną fetą oraz posiekaną papryczką chili. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 5 – 7 minut z funkcją grilla lub do czasu aż feta lekko się zrumieni. Po upieczeniu posypać świeżą kolendrą i podawać z jogurtem naturalnym.

 

Sałatka ze słodkich ziemniaków i winogron

 

  • 1/2 awokado
  • pęczek szpinaku świeżego
  • 2 kg słodkich ziemniaków , obranych i pokrojonych w kostkę
  • ser feta
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 szklanki winogron lub rodzynki

.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i upiec ziemniaki bez skóry. Ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę, dodać umyte poszatkowany szpinak i pokrojone w połówki winogrona, awokado. Zrobić sos z oliwy i miodu i octu winnego, polać nim sałatkę, na sam koniec pokruszyć ser feta.

Ziemniaki upieczone w słodkiej glazurze

  • 6 dużych słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 1/2  szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny

Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Wrzucić ziemniaki z olejem i doprawić lekko solą i pieprzem do smaku. Piec przez 35 minut. Podczas gdy ziemniaki są pieczenia, umieścić masło, brązowy cukier, skórkę i sok z cytryny w rondelku na średnim ogniu. Gotować, aż masło się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą. Wyjąć ziemniaki z pieca i połączyć z mieszaniną. Ponownie włożyć ziemniaki do pieca i dalej gotować przez 10 minut lub do momentu, gdy ziemniaki są ugotowane i przeszklone.

 

Ostro-słodkie bataty

  • 6 słodkich ziemniaków, obranych, pokrojonych wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w plastry o grubości 1/2 cm
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Rozgrzać piekarnik do 200 C C. Wymieszać masło, miód, sok z limonki, proszek do Chile, kminek i cayenne razem. Połączyć słodkie ziemniaki z masłem, miodem, przyprawami, i pieprzem i solą. Gotować przez 25 minut. Przełożyć na blaszkę. Piec prz 20 minut więcej, lub aż ziemniaki będą miękkie.

Frytki z batatów

  • 2 kg słodkich ziemniaków
  • 2 litry oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki oregano

Ziemniaki obrać i pokroić w zapałki. W małej misce wymieszać wszystkie przyprawy oraz olej i odstawić. Podgrzać piekarnik do 200 stopni C. Polać ziemniaki przyprawami. Piec ok. 1 godziny aż będa miękkie (lub smażyć).

 

 

Czipsy z batatów

  • 4 małe słodkie ziemniaki
  • olej
  • sól
  • czosnek

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Pokrój słodkie ziemniaki na cienkie żetony. (W celu uzyskania optymalnej szczupłości, spróbuj użyć do obierania warzyw obrać ziemniaka w cienkie plasterki). Nasmarować blaszkę tłuszczem. Położyć na niej ziemniaki. Posypać je solą i czosnkiem. Piec przez 10 minut, przewrócić na drugą stronę i piec ponownie 10 minut.

Turecki wrap z batatami

  • 1 średnia cebula , drobno posiekana
  • 1 średnie słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na 1/2 cm kawałki
  • 1 szkl rosołu
  • 3 łyżki pokrojonego w kostkę selera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 szklanki gotowanego indyka pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki farszu
  • 8 ( 10 -calowe ) całe tortille pszenne
  • 2 szklanki posiekanego cheddar ser o obniżonej zawartości tłuszczu
  • plasterki papryki jalapeno ( do dekoracji )

W dużym rondlu umieść cebulę, słodkie ziemniaki, bulion z kurczaka, seler, sól, szałwię, i pieprz. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować 10 minut. Dodać indyk i farsz, często mieszając gotować 5 min. Pogrzać 1 tortilla na suchej patelni na średnim ogniu i posypać 1/4 filiżanki sera i z 1/2 szklanki z nadzieniem. Poczekać aż ser się rozpuści. Zawinąć tortillę. Podawać z szałwią i papryczką jalapeno i ulubionem sosem.

 

zobacz również:

  1. Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
  2. Szparagi – różne przekąski i dania
  3. Pomysłowe sałatki i dressingi – przepisy!
  4. Wiosenne, pomysłowe sałatki

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy da się przeżyć za 10 zł dzienni…
Czasem można się ograniczyć, ale ja szczerze mówią nie umiałabym długo przeżyć bez mięsa,...
Czy da się przeżyć za 10 zł dzienni…
Znalazłam artykuł, gdzie ktoś opisywał, co kupił na całodzienne wyżywienie i ciekawe, że wydał...
Podwyżki opłat sanatoryjnych
Sanatorium za bardzo nie leczy, tylko czasowo poprawia funkcjonowanie człowieka. A leki trzeba...
Narząd najszybciej się starzejący.…
U mnie to chyba mózg bo ciągle czegoś zapominam ostatnio :D