Barszcz z uszkami z mięsem

9 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Barszcz:

1 l wody

350 ml zakwasu buraczanego

2 kostki rosołowe „Bulion cielęcy”

½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Uszka:

Ciasto:

1 szklanka mąki

2 jajka

¾ szklanki wody

1 łyżka oleju

½ łyżeczki soli

Farsz:

300 g gotowanego mięsa

1 mała cebula

1 łyżka oleju

1 łyżeczka wegety

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

Z podanych składników zagniatamy niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Mięso mielimy maszynką o drobnym sicie, cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy wraz z przyprawami do mięsa i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, wykrawamy literatką kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i zlepiamy uszka. Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody ( z dodatkiem łyżki oleju) – 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Przygotowujemy barszcz: wodę zagotowujemy wraz z kostkami bulionowymi i pieprzem, wlewamy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.

Na talerze nakładamy porcje uszek i zalewamy barszczem.

Smacznego!

file1265716681



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...