Bakłażan nadziewany pomidorem z sosem jogurtowym

2 października 2013,
dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– średni bakłażan
– 2 małe pomidorki
– łyżka oliwy
– 1/2 średniego ogórka
– 1 ząbek czosnku
– 150 ml jogurtu naturalnego
– garść posiekanych listków mięty
– pieprz i sól

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Bakłażana umyć, osuszyć, ponacinać nożem, tak jakby się wycinało plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na blasze,  skropić oliwą i piec przez około 40 minut od czasu do czasu obrócić. Pomidory pokroić na plastry, ostrożnie powkładać plasterki pomidorów w nacięcia bakłażana. Piec kolejne 15 minut. Ogórek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i miętą. Przed podaniem bakłażana posypać szczyptą soli i pieprzem.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...