Smażone ananasy z zieloną salsą

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Danie z kuchni portugalskiej. W oryginale jest to świeży ananas z Azorów ( podobno najlepsze ) grillowany obok sardynek lub innej ryby .

Czas : 15 minut

Składniki :

  • ananas w plastrach z syropu ( po 2 plastry na osobę )- lub świeży obrany – pokrojony
  • portugalska zielona salsa wg Buni ( po 1/2 łyżeczki na plaster )
  • mąka ( po łyżeczce na plaster )
  • olej z pestek winogron ( oryginalnie w Portugalii używa się oliwy ale ja nie lubię )

Odsączyć plastry ananasa z syropu . Polać salsą , wetrzeć ją z obu stron im zostawić na pół godziny .Obtoczyć w mące nie ścierając salsy. Rozgrzać na patelni olej i smażyć ananasa na rumiano z obu stron – przewracać kilka razy by się nie przypalił a zmiękł .Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych .

Podajemy do ryb lub jako  pikantną przekąskę .

Przepis na salsę jest zamieszczony pod nazwą : Portugalska zielona salsa wg Buni

file1322246049