Smażone ananasy z zieloną salsą
Artykuł zewnętrzny
Danie z kuchni portugalskiej. W oryginale jest to świeży ananas z Azorów ( podobno najlepsze ) grillowany obok sardynek lub innej ryby .
Czas : 15 minut
Składniki :
- ananas w plastrach z syropu ( po 2 plastry na osobę )- lub świeży obrany – pokrojony
- portugalska zielona salsa wg Buni ( po 1/2 łyżeczki na plaster )
- mąka ( po łyżeczce na plaster )
- olej z pestek winogron ( oryginalnie w Portugalii używa się oliwy ale ja nie lubię )
Odsączyć plastry ananasa z syropu . Polać salsą , wetrzeć ją z obu stron im zostawić na pół godziny .Obtoczyć w mące nie ścierając salsy. Rozgrzać na patelni olej i smażyć ananasa na rumiano z obu stron – przewracać kilka razy by się nie przypalił a zmiękł .Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych .
Podajemy do ryb lub jako pikantną przekąskę .
Przepis na salsę jest zamieszczony pod nazwą : Portugalska zielona salsa wg Buni