Smażone ananasy z zieloną salsą

25 listopada 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Danie z kuchni portugalskiej. W oryginale jest to świeży ananas z Azorów ( podobno najlepsze ) grillowany obok sardynek lub innej ryby .

Czas : 15 minut

Składniki :

  • ananas w plastrach z syropu ( po 2 plastry na osobę )- lub świeży obrany – pokrojony
  • portugalska zielona salsa wg Buni ( po 1/2 łyżeczki na plaster )
  • mąka ( po łyżeczce na plaster )
  • olej z pestek winogron ( oryginalnie w Portugalii używa się oliwy ale ja nie lubię )

Odsączyć plastry ananasa z syropu . Polać salsą , wetrzeć ją z obu stron im zostawić na pół godziny .Obtoczyć w mące nie ścierając salsy. Rozgrzać na patelni olej i smażyć ananasa na rumiano z obu stron – przewracać kilka razy by się nie przypalił a zmiękł .Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych .

Podajemy do ryb lub jako  pikantną przekąskę .

Przepis na salsę jest zamieszczony pod nazwą : Portugalska zielona salsa wg Buni

file1322246049



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...