Alkoholowy Zespół Płodowy

5 kwietnia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Jeszcze nie tak dawno panowało przekonanie, że kieliszek czerwonego wina do obiadu także w ciąży jest wskazany. Zwłaszcza w przypadku anemii. Nawet lekarze często mówili: „Ma Pani niski poziom hemoglobiny, proszę sobie wypić lampkę wina.”

Dziś już wiadomo, że alkohol, nawet w małych ilościach, jest w ciąży surowo zabroniony. Najnowsze badania wskazują związek picia alkoholu z licznymi ciążowymi powikłaniami oraz wadami płodu. Na szczęście dość szybko powstało wiele kampanii informujących nas o tym. Na mieście można spotkać billboardy, w przychodniach leżą broszury informacyjne. Niestety, wciąż nie wszyscy zdają sobie sprawę o jaką stawkę gramy!

O czym jest mowa? O FAS – Fetal Alcohol Syndrome – Alkoholowy Zespół Płodowy.

Układ nerwowy płodu jest szczególnie wrażliwy zwłaszcza w pierwszych tygodniach ciąży, czyli wtedy kiedy często jeszcze nie wiemy, że jesteśmy w ciąży!  Szkody wywołane przez alkohol są proporcjonalne do ilości wypijanego przez kobietę alkoholu, czyli im więcej alkoholu i im częściej jest on wprowadzany do organizmu tym większe zagrożenie, że dojdzie do uszkodzenia. Nie określono jednak minimalnej dawki, która może być bezpieczna dla płodu. Dlatego alkohol jest na liście produktów zakazanych przez cały czas trwania ciąży.

Cząsteczki alkoholu są maleńkie i z łatwością przedostają się przez łożysko do maleńkiego rozwijającego się organizmu już w drugim tygodniu życia. Choć może mieć on negatywny wpływ na cały organizm, to najbardziej wrażliwy na jego działanie jest mózg. Nawet okazjonalne picie niewielkich ilości alkoholu może spowodować uszkodzenie tych obszarów mózgu, które aktualnie się rozwijają.

Czym jest FAS? Jest to zespół wad wrodzonych, somatycznych (dotyczących ciała) oraz neurologicznych. Wady te obejmują: specyficzny wygląd twarzy, zaburzenia wzrostu oraz dysfunkcje mózgu.

Jakie objawy mogą wystąpić w rozwijającym się płodzie w zależności od trymestru ciąży?

Alkohol spożywany w pierwszym trymestrze może spowodować:

Ryzyko poronienia.

Bardzo poważne uszkodzenie mózgu.

Uszkodzenia wątroby, serca i nerek.

Deformacja twarzy.

Zaburzenie rozwoju komórek.

Alkohol spożywany w drugim trymestrze może spowodować:

Uszkodzenie organiczne mózgu.

Poronienie zagrażające zdrowiu i życiu matki.

Uszkodzenie mięśni, kośćca i zębów.

Alkohol spożywany w trzecim trymestrze może spowodować:

Opóźnienie wzrostu.

Przedwczesny poród.

Niska waga urodzeniowa.

Zaburzenie w rozwoju mózgu i płuc.

Nie tylko kobiety są na cenzurowanym! Picie dużych ilości alkoholu przez mężczyzn wpływa na jakość materiału genetycznego. Dlatego w czasie starań o potomka oboje partnerzy powinni zrezygnować z napojów wyskokowych.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Odchudzanie w ciąży: pregoreksja
  2. Palenie w ciąży zabójcze dla płodu?
  3. Wegetarianizm w ciąży?
  4. Czy będąc w ciąży można wypić lampkę wina?