Ale jajka!

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

A gdzie jest powiedziane, że jajecznica musi być bezkształtna?

Czas: 15 minut

Składniki:

2 łyżki drobno pokrojonej  czerwonej papryki

2 łyżki  pokrojonego szczypiorku

1/2 pokrojonego drobno średniej wielkości pomidora

2 pieczarki pokrojone w plasterki

1 plasterek szynki pokrojonej w kosteczkę

sól

pieprz mielony

1 łyżka masła

1 jajo

Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, a potem dorzucić  szynkę smażyć przez chwilę. Potem dodać papryki, pomidory i szczypiorek. Dusić 5 minut. Wbić jajko, wymieszać, smażyć. Posolić i popieprzyć. Smażyć tak by całe jajko było dobrze ścięte.

Włożyć do foremki do formowania ryżu (kształt obojętny) i ścisnąć. Najlepiej robić to nad patelnią, bo po uciśnięciu wycieknie tłuszcz i sok. Wyłożyć na podgrzany  talerzyk, udekorować – podawać natychmiast, żeby  jajecznica nie ostygła.

file1285437889



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz