Ale jajka!
A gdzie jest powiedziane, że jajecznica musi być bezkształtna?
Czas: 15 minut
Składniki:
2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1/2 pokrojonego drobno średniej wielkości pomidora
2 pieczarki pokrojone w plasterki
1 plasterek szynki pokrojonej w kosteczkę
sól
pieprz mielony
1 łyżka masła
1 jajo
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, a potem dorzucić szynkę smażyć przez chwilę. Potem dodać papryki, pomidory i szczypiorek. Dusić 5 minut. Wbić jajko, wymieszać, smażyć. Posolić i popieprzyć. Smażyć tak by całe jajko było dobrze ścięte.
Włożyć do foremki do formowania ryżu (kształt obojętny) i ścisnąć. Najlepiej robić to nad patelnią, bo po uciśnięciu wycieknie tłuszcz i sok. Wyłożyć na podgrzany talerzyk, udekorować – podawać natychmiast, żeby jajecznica nie ostygła.