Udka w miodzie w ziołowej marynacie

8 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– udka kurczaka 6 sztuk
– 2 cytryny,
– 4 łyżki miodu,
– 3 łyżki oliwy

Marynata:


– 1 łyżka suszonego lub świeżego rozmarynu,
– 1 łyżeczka suszonego tymianku,
– 4 ząbki czosnku,
– 1 łyżeczka soli,
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
– 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:


Udka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i  łącząc je z oliwą. Natrzeć udka i odstawić na noc w chłodne miejsce. Do żaroodpornego naczynia wcisnąć sok z dwóch wyszorowanych wcześniej cytryn i wrzucić również skórki. Mięso polać miodem wymieszanym z  oliwą. Piec w 180°C ok. 1 godz. 20 min., polewając mięso sosem lub 2-3-krotnie obracając udka na drugą stronę.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...