mus z wędzonego łososia z owocami morza

24 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

600 g wędzonego łososia norweskiego
100 g marynowanych małży
100 g paluszków krabowych
100 g marynowanych krewetek koktajlowych
100 g blanszowanych liści szpinaku
100 g masła
4 płatki żelatyny
Sól
Biały pieprz Prymat
Sok z cytryny do smaku
200 g plastrów wędzonego łososia do wyłożenia formy

Konfitura:

3 pokrojone w wiórki czerwone cebule
2 pokrojone w wiórki szalotki
2 łyżki masła
3 łyżki konfitury z róży
100 ml czerwonego wina
2 łyżki rodzynek sułtańskich
50 ml koniaku
2 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego kremu balsamico
Sól
Czarny pieprz Prymat
Chili Prymat do smaku

Do dekoracji:

1 limonka
4 gałązki koperku
8 gałązek szczypiorku
4 roszponki

Wędzonego łososia norweskiego zmiksować, aby otrzymać jednolitą masę, dodać masło oraz namoczoną i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masę z łososia połączyć z owocami morza i przełożyć do formy wyłożonej plastikową folią i plastrami wędzonego łososia norweskiego. Aby uzyskać ciekawszy wygląd, należy dodać do masy łososiowej zblanszowane liście szpinaku. Tak przygotowane terrine odstawić do lodówki na około 4 godziny.
Posiekaną szalotkę i czerwoną cebulę podsmażyć na maśle, dodać wino, koniak, miód, rodzynki oraz krem balsamico. Całość dusić do momentu uzyskania konsystencji powideł, a następnie dodać konfiturę różaną i doprawić do smaku.
Terrine z łososia pokroić w dowolny kształt i podawać z aromatyczną konfiturą z cebuli i róży.

źródło: www.prymat.pl