Dorsz gotowany na parze

14 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 600 g filet z dorsza bez skóry
  • 1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat
  • ½ pęczka posiekanego koperku
  • 8 cienkich plasterków cytryny
  • 500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej
  • 400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego

Sos:

200 ml jogurtu greckiego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
½ soku z cytryny
½ ogórka bez pestek pokrojony w kostkę
Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora
1/2 pęczka cebuli dymki
3 pokrojone w kostkę rzodkiewki

Do smaku: sól, pieprz, papryka chili Prymat

Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.
Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.
Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.

źródło: www.prymat.pl