Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano

10 czerwca 2019, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Większość z nas zna oregano jedynie ze względów kulinarnych. Jego zastosowanie w kuchni jest bezdyskusyjne. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że zioło to ma ogromne znaczenie lecznicze. Zawarte w oregano składniki odpowiadają za właściwości przeciwbakteryjne, rozkurczowe i przeciwutleniające.

Uważa się, że składniki fenolowe olejku z oregano skutecznie niszczą m.in. bakterie Klebsiella, E. coli, Salmonella i H. pylori. Co istotne, oregano niszcząc patogeny nie wpływa negatywnie na poziom dobrych bakterii w jelitach.W wielu badaniach wykazano silne właściwości przeciwgrzybiczne, szczególnie w stosunku do Candida albicans. Stwierdzono m.in. skuteczność oleju z oregano w leczeniu kandydozy jamy ustnej.

W niedawno przeprowadzonych badaniach udowodniono właściwości przeciwbakteryjne oregano w stosunku do H. pylori odpowiedzialnej za większość wrzodów dwunastnicy i żołądka. Bakterie te uważa się za trudne do usunięcia, jednak w badaniach wykryto, że oregano hamuje produkcję ureazy (odpowiedzialnej za uszkadzanie błon śluzowych) przez te bakterie.

Olejki eteryczne w oregano rozluźniają mięśnie gładkie i mogą być pomocne w ograniczaniu skurczów mięśni. Szczególnie w schorzeniach układu trawiennego, takich jak: zespół jelita wrażliwego, wzdęcia czy nerwica żołądka.

Oregano łagodzi różnego rodzaju kaszel, co może wynikać z jego działania rozkurczowego. Wykazano także, że działa jako środek wykrztuśny pomagając w usuwaniu śluzu w nieżycie nosa.

Silne właściwości antyoksydacyjne oregano mają bardzo szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia czy nowotworów. Obliczono m.in. że aktywność antyoksydacyja oregano jest 42 razy silniejsza niż jabłek i 4 razy silniejsza niż jagód!

W kolejnych badaniach zasugerowano, że zioło to normalizuje poziom cukru we krwi. Ten mechanizm niestety nie jest do końca poznany, ale z pewnością dobrze rokuje dla osób chorych na cukrzycę.

Jak wzbogacić dietę w oregano?

Na co dzień korzystne wydaje się stosowanie tej przyprawy do wielu potraw. Najskuteczniejsza forma  jednak to zażywanie oleju z dzikiego oregano. Zaleca się zmieszanie oleju z oliwą z oliwek, gdyż jego silne działanie może podrażnić błony śluzowe.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Kardamon: co o nim wiesz?

  2. Cynamon to nie tylko przyprawa!

  3. Czy są siarczany w winie?

  4. Najdroższe przekąski świata

  5. Zioła, które można kupić przez internet