Kawa dla Świętego Mikołaja
Artykuł zewnętrzny
Najbardziej lubię poranek pierwszego dnia Świąt. Wszyscy śpią. Wstaję pierwsza. Siadam z filiżanką kawy i patrzę na ośnieżone drzewa. Cisza świąt pachnąca kawą – taką specjalną .
Czas : 10 minut
Składniki :
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 filiżanki wody
- 1/4 filiżanki syropu żurawinowego ( słodzonego )
- miód do smaku
- szczypta przyprawy do piernika
- odrobina aromatu waniliowego lub kawałek laski wanilii
Zagotować wodę z syropem , wanilią i przyprawą do piernika .Zalać kawę . Osłodzić do smaku miodem .
Kawa ma specyficzny żurawinowo – miodowy smak z nutką piernika i wanilii .
Jest pyszna i po prostu kojarzy się ze świętami.
Przepis powstał kilka lat temu w wyniku moich eksperymentów z różnymi smakami kawy .Zestawiałam aromaty korzenne , owocowe z kawą – ten jest wyjątkowo udany – akurat na Święta .