Śledzie opiekane w zalewie wg Buni w miodzie

13 grudnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Śledziki na Wigilię – smaczne – można zrobić wcześniej

Czas : 30 minut + 3 dni w zalewie

Składniki :

  • kilka filetów świeżych śledzi
  • mąka do oprószenia
  • olej
  • sól
  • Pieprz kolorowy grubo  mielony
  • 2 łyżki ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 czerwone  cebule

Umyte śledzie  osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką .Smażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).

Zagotować wody  z octem , szczyptą soli, miodem , pieprzu , liśćmi  laurowymi , pieprzem kolorowym w ziarnach , pokrojoną w ,,piórka „ cebulą .Ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.

Proponuję sprawdzić moc i kwaśność zalewy zanim zalejemy nią rybę – bo każdy ma inne upodobania . Można dolać odrobinę octu ( jak za mało kwaśne ) lub wody ( gdy za kwaśne ) i ponownie zagotować ( tylko nie zapomnieć o ponownym ostudzeniu zalewy ).

file1292848146