Schab gotowany w sosie z chrzanu Wasabi
Artykuł zewnętrzny
Delikatne chude mięso z ostrym sosie chrzanowym z orientalną nutką.
Czas: 1 godzina
Składniki:
30 dag schabu bez kości
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek pietruszki
1/3 białej części pora
szczypta soli
2 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
szczypta cukru
chrzan Wasabi do smaku
Warzywa i mięso zalać wodą, lekko osolić – doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć gaz i gotować przez godzinę. W drugim rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zamieszać, rozprowadzić śmietanką zmieszaną z wywarem (ok. 1 szklanki). Ogrzewać chwilę aż sos zgęstnieje. Dodać do smaku chrzan Wasabi i szczyptę cukru.
Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i ziemniaczkami z wody.
Warzywa można użyć do sałatki.