Schab gotowany w sosie z chrzanu Wasabi

1 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatne chude mięso z ostrym sosie chrzanowym z orientalną nutką.

Czas: 1 godzina

Składniki:

30 dag schabu bez kości

1 marchewka

1/2 pietruszki

kawałek pietruszki

1/3 białej części pora

szczypta soli

2 szklanki wody

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

1 łyżka mąki

2 łyżki masła

szczypta cukru

chrzan Wasabi do smaku

Warzywa i mięso zalać wodą, lekko osolić – doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć gaz i gotować przez godzinę. W drugim rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zamieszać, rozprowadzić śmietanką zmieszaną z wywarem (ok. 1 szklanki). Ogrzewać chwilę aż sos zgęstnieje. Dodać do smaku chrzan Wasabi i szczyptę cukru.

Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem i ziemniaczkami z wody.

Warzywa można użyć do sałatki.

file1288602534