Sałatka z indyka z bananem i jabłkiem
składniki:
* 30 dag mięsa z piersi indyka,
* 1 jabłko (20 dag),
* 1 banan (20 dag),
* sok z 1 cytryny,
* 11/2 łyżeczki przyprawy KUCHAREK na lato,
* 5 dag czerwonych porzeczek lub wiśni (mogą być mrożone)
* Sos: po 11/2 łyżki oleju i soku z cytryny,
* 1 łyżeczka przyprawy curry Prymat,
* sól,
* pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 1 godzinę. Przyprawę rozpuścić w 0,5l wrzątku, włożyć mięso, gotować 30 minut, a następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Mięso osączyć z wywaru i pokroić w paski. Jabłko i banan obrać, pokroić w słupki i wymieszać z mięsem.
Przygotować sos: olej połączyć z sokiem z cytryny i curry Prymat oraz KUCHARKIEM na lato.
Sałatkę wymieszać z sosem i przybrać owocami.
www.kucharek.pl