Kapuśniak z pieczarkami

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny, prosty kapuśniaczek na kurczaku.

Czas: 1 godzina

Składniki:

2  udka z  kurczaka

1/4 małej główki kapusty (najlepiej młodej)

2 marchewki

1 pietruszka

1/8 selera

½ pory

przecier pomidorowy do smaku

4 średnie ziemniaki

8- 10 średnich pieczarek

2 łyżki masła

1 łyżka usiekanego koperku

1 łyżka usiekanej natki pietruszki

1  Bulionetka drobiowa Knorra (lub inna ulubiona przyprawa do zup)

Delikat ,,”Moc koperku i pietruszki ” Knorra do smaku

1,2  litra wody

Kurczaka podzielić na kawałki. Kapustę pokroić drobno w paski, a ziemniaki w ósemki. Marchewkę pokroić w talarki. Do garnka włożyć kurczaka, kapustę, warzywa, pokrojone ziemniaki. Zalać wodą. Dodać Bulionetki. Na maśle podsmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dołożyć do garnka. Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso i warzywa (pokrojona marchew zostaje).

Doprawić zupę przecierem pomidorowym i pozostałymi przyprawami.

Obrać  mięso z udka z kości, skórek i chrząstek i włożyć połowę  do zupy  resztę użyć na paszteciki). Wsypać koperek.

Podawać posypane dodatkowo natką  pietruszki z „Drożdżowymi pasztecikami z kurczakiem „.

file1285445497