Kapuśniak z pieczarkami
Delikatny, prosty kapuśniaczek na kurczaku.
Czas: 1 godzina
Składniki:
2 udka z kurczaka
1/4 małej główki kapusty (najlepiej młodej)
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
przecier pomidorowy do smaku
4 średnie ziemniaki
8- 10 średnich pieczarek
2 łyżki masła
1 łyżka usiekanego koperku
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1 Bulionetka drobiowa Knorra (lub inna ulubiona przyprawa do zup)
Delikat ,,”Moc koperku i pietruszki ” Knorra do smaku
1,2 litra wody
Kurczaka podzielić na kawałki. Kapustę pokroić drobno w paski, a ziemniaki w ósemki. Marchewkę pokroić w talarki. Do garnka włożyć kurczaka, kapustę, warzywa, pokrojone ziemniaki. Zalać wodą. Dodać Bulionetki. Na maśle podsmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dołożyć do garnka. Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso i warzywa (pokrojona marchew zostaje).
Doprawić zupę przecierem pomidorowym i pozostałymi przyprawami.
Obrać mięso z udka z kości, skórek i chrząstek i włożyć połowę do zupy resztę użyć na paszteciki). Wsypać koperek.
Podawać posypane dodatkowo natką pietruszki z „Drożdżowymi pasztecikami z kurczakiem „.