Panna cotta na mleczku kokosowym

1 kwietnia 2023, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Klasyczny włoski deser podawany jest w wielu smakach. W oryginale  baza to śmietanka. U mnie bazą jest mleko kokosowe.

Czas: 10 minut + 3 godziny zastyganie

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego

2 płaskie łyżeczki żelatyny plus 50 ml wody ciepłej

3 łyżeczki cukru

laska wanilii

1 szklanka malin

Namoczyć żelatynę w wodzie. Zagotować mleko kokosowe z cukrem i wanilią. Rozpuścić w nim żelatynę. Przelać do 2 małych okrągłych miseczek. Ostudzić i wstawić do lodówki.

Odłożyć kilka malin do dekoracji. Resztę pognieść i rozgotować na papkę (jeśli maliny są kwaśne to dosłodzić) – przetrzeć przez sito.

Zastygnięte mleczko kokosowe wyjąć z miseczek, ułożyć dnem do góry, polać sosem malinowym. Dekorować pozostałymi malinami i listkami mięty.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...