Zupa-sos-krem z kurek

25 września 2010, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

kurki
włoszczyzna
cebula
udko kurczaka
śmietana 18%
sól
pieprz
natka pietruszki
słonecznik

Można podawać jako samodzielną potrawę – krem albo w wersji bardziej gęstej jako sos – dodatek do potraw.
Danie przygotowujemy na bazie rosołu:
gotujemy udo kurczaka razem z włoszczyzną i odrobiną vegety. Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy warzywa i kurczaka. W międzyczasie obieramy i myjemy kurki i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy leciutko się skurczą i zrumienią wrzucamy je do wywaru. Drobniutko siekamy cebulkę i jak się zeszkli dorzucamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem, następnie miksujemy zupę blenderem. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy do zgęstnienia. W ostatnich paru minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Możemy posypać ziarnami słonecznika.

file1285430501